Listor

Utmaningar & Teman 2020

Teman 2019

Läsutmaningar 2018

tisdag 4 februari 2025

Tisdagstrion - Afrika

 

Tisdagstrion utgår från Robert på Mina skrivna ord. Veckans trio ska handla om Afrika.

Jag är trött och blä vad tankarna snurrar:
- Nä, inte Chimamanda, henne kommer alla andra ha. Robert kommer att ha henne och Thiong'o
- Jag borde satsa på subsahariska Afrika, islam kommer snart, då kan jag ta Nordafrika
- Lite trist att välja vita afrikaner kanske?
- Och trist att Nigeria är så överrepresenterat...
- Vilka har jag haft med förut?
- Det kan ju vara böcker om Afrika också... I had a farm in Africa...



Den här minns jag att jag gillade. Annorlunda.

Faith växer upp i det lantliga Transvaal i Sydafrika på åttiotalet. Hennes pappa är handelsresande och hennes mamma Bella säljer grönsaker och frukt på marknaden i staden.

Faith lever nära Bella som fyller dottern med magiska berättelser om älvor och andeväsen som bor runt gården. Mest rädd är Faith för tokoloshen, en ande som håller sig dold i källaren. Men hon har också annat att oroa sig för när hennes älskade pappa en dag lämnar familjen faller mamman gradvis ner i depression och galenskap. Det blir den färgade tjänsteflickan Nomsa som står för värmen och tryggheten i Faiths tillvaro, och när hon en natt chockartat försvinner leder det till en brytning mellan mor och dotter.

Femton år senare lever Faith i Johannesburg. Hon har inte talat med sin mamma på tio år när hon får ett meddelande från mentalsjukhuset där Bella är intagen att hon har avlidit.

Nu tvingas Faith konfrontera händelserna från barndomen och återvända till den ärvda gården, omgiven av doftande citronträd och mörka skuggor. Gradvis kommer förträngda minnen upp till ytan och en dag inser hon med chockartad kraft vad som verkligen hände den där natten för femton år sedan.



Jag gillade verkligen Onåd, men jag är väl medveten om att den inte faller alla på läppen. 

En vit medelålders universitetslärare i Kapstaden, David Lurie, har en affär med en av sina kvinnliga studenter. När deras förhållande avslöjas ställs David inför skolledningens krav: han skall inte bara erkänna utan även visa sin djupa ånger offentligt. Men det vägrar han gå med på. "Mitt försvar bygger på begärets rättigheter" hävdar han. Han väljer själv att sluta och upptäcker snart att vänskapskretsen vänder sig bort från honom.

David drar sig undan till dottern Lucys lantgård. Han hjälper henne med grönsaksodling och med hennes hundpensionat. Han arbetar även på ett djursjukhus i närheten. Sakta börjar David komma till rätta med livet.

Men i området som nästan helt befolkas av svarta håller maktbalansen på att skifta. En dag dyker plötsligt tre svarta män upp på gården och Lucy blir brutalt våldtagen. Davids "civiliserade" värld vänds upp och ner och han blir rasande när Lucy vägrar att polisanmäla våldtäkten. Hon envisas med att bo kvar på gården, i vanära, i onåd.

Onåd är en omskakande roman om det nya Sydafrika, ett samhälle där inget är svart eller vitt, där både svarta och vita beter sig illa. Det börjar som en banal historia, men snart upptäcker man att det finns ett märkligt sug i berättelsen. Man läser i ett andetag och med en fascination som bara de allra bästa författarna kan ge oss.



Ja, det här är väl nästan klassikernas klassiker när det gäller Afrika - åtminstone ur ett västerländskt perspektiv. Och ja, den är otroligt bra. Achebe har tilldelats Internationella Bookerpriset, då på den tiden det gavs åt en författare och inte en specifik bok. Jag misstänker att fler kommer att ha den med.

Okonkwos namn var känt i alla nio byarna och vida däromkring. Så lyder den berömda första meningen i Chinua Achebes roman Allt går sönder. Okonkwo är den stoltaste och mest fruktade krigaren i hela västra Afrika och en framstående man i sin klan. Han styrs av en stark och oeftergivlig drivkraft: att aldrig bli som sin vekling till far. När de vita missionärerna kommer till byn med sina seder och institutioner ser Okonkwo det som sin uppgift att bjuda motstånd. Men ingenting blir någonsin som förut – allt går sönder.

Allt går sönder utspelar sig i slutet av 1800-talet i det förkoloniala Nigeria och utgör en motbild till den stereotypa, europeiska skildringen av Afrika. 


Så där, det var mina tre. Två män och en kvinna. Två vita och en svart. Två från Sydafrika och en från Nigeria. Det var ju en trist fördelning. Och så kan jag inte låta bli att gräma mig lite över att jag inte fick med Mia Couto. Fast kanske Mösstanten får med honom. 

Nu blir det kul att titta på era böcker och att se om jag har lika fel i mina gissningar som förra veckan, då jag trodde att "alla" skulle ha med Herr Arnes penningar.

söndag 2 februari 2025

Årets bästa 2024

Jag har haft svårt att välja årets bästa böcker. Nio kändes ganska klara, men sedan kunde jag inte välja den tionde. Ett tag tänkte jag att jag skull ha nio plus tre hedersomnämnanden, men nu har det slutat i elva böcker. 

Av de elva har jag l ä s t åtta och lyssnat på tre. Och med tanke på hur liten del av min bokkonsumtion som består av läsning, så är det rätt anmärkningsvärt. Det förklarar också min sorg över att jag knappt kan läsa längre. Det jag allra helst vill läsa finns sällan i ljudboksformat. 

Ett flertal av böckerna är prisade eller nominerade till stora priser, vilket visar att jag gör rätt när jag i mina utmaningar satsar rätt mycket på sådana böcker. Jag klarade bara åtta av författarna i min Boktolva, men fem av de åtta finns här. Inte så illa valt.

Nå väl, sent omsider, här kommer de:


Ett barn, som ska heta Johannes och bli fiskare, föds. En gammal man, som heter Johannes och har varit fiskare, dör. På sin karaktäristiska, melodiskt rytmiska prosa skildrar Jon Fosse två dagar i en människas liv: födelsen och döden - livets ytterpunkter. Språkets tillblivelse och upphörande, människans ensamhet och tillhörighet, försoningen med livet och döden är centrala teman i denna berättelse, som hämtar färg från det norska Vestlandet men där samtidigt ett mytiskt landskap träder fram, fullt av bibelallusioner och mystikens erfarenheter. 

Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2001 - förutom Nobelpriset, då.



Isslottet är en vacker och vemodig skildring av vänskapen mellan två flickor. Siss är ledaren bland kamraterna i skolan, allt är enkelt och självklart för henne. För Unn är allt annorlunda, hon är stark men ensam.
När de båda flickorna möts en kväll är det med nyfikenhet, respekt och sympati, och de förstår att detta möte är början på en lång vänskap. Nästa dag går Siss till skolan glad i hågen. Men Unn vill vara för sig själv med sina tankar. Där älven faller bildas på vintern mäktiga isformationer. Dit går Unn. Hon vandrar genom salar av is. Hon går vilse.

Nordiska rådets litteraturpris 1964


Brevet till Helga är en roman om den förlorade kärleken, men också om en förlorad kultur. En gammal man skriver brev till Helga, kvinnan som han en gång hade ett kortvarigt, intensivt förhållande med och som han aldrig har slutat att älska. Hon bad honom att lämna sin fru och sin gård och följa med henne till staden, men han valde att stanna. Först nu, decennier senare, känner han sig redo att förklara varför. Birgissons prisbelönta roman ångar av erotik och är sprungen ur den isländska berättartraditionen. Men framför allt är den en stark berättelse där stad ställs mot land, tradition mot framsteg och kärlek mot plikt.

Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2012.


Den 20 februari 1933: I den tyska riksdagen sammanträder Adolf Hitler i hemlighet med industriledare för bland andra Krupp, Opel, BASF, Bayer, Siemens och Allianz. Syftet är att tvinga fram medel för nazisternas makttillträde. Så börjar en historia som Éric Vuillard avslutar fem år senare vid Anschluss, annekteringen av Österrike, den 12 mars 1938. Det är en grotesk dag tänkt att skapa historia - journalfilmerna fångar en motoriserad armé i rörelse, en obarmhärtig maktdemonstration. Men bakom Goebbels skimrande propaganda bryter mängder av pansarvagnar ihop på vägen. Dagen är ett lapptäcke av små gester och fina ord, febriga telefonsamtal och vulgära hot. Den präglas inte av karaktärsstyrka eller ett folks vilja, utan en blandning av förödmjukelse och bluff. Med denna levande och spännande historia varnar Vuillard för den blinda lydnaden och påminner om att det värsta inte är oundvikligt.

Goncourtpriset 2017




Possession is an exhilarating novel of wit and romance, at once an intellectual mystery and a triumphant love story. It is the tale of a pair of young scholars researching the lives of two Victorian poets. As they uncover their letters, journals and poems, and track their movements from London to Yorkshire - from spiritualist séances to the fairy-haunted far west of Brittany - what emerges is an extraordinary counterpoint of passions and ideas.

Bookerpriset 2019. Finns översatt som De besatta



I den galiciska lilla fiskehamnen Vilagarcia lever tjugotvååriga Rosa Moreno, hon drömmer om kärleken. I den irländska kuststaden Kinsale väntar juveleraren Peter Sympson på den kund som ska upptäcka den dolda skönheten i en av hans mest älskade ädelstenar. I Tréguier, lever änkan madame Le Grand på minnen från den storhetstid som hennes makes rederi en gång hade. I Marstal, på danska Aerø, söker Jacob Nielsen själsro efter en hektisk karriär i databranschen. Till dessa fyra sällan besökta hamnar kommer den sorglöse kaptenen Marcel och hans bekymrade styrman Sundgren seglande med ett mindre kustfartyg.
Marcel blir för dem alla den som uppenbarar deras längtan efter något bortom horisonten, efter att livet inte skall förrinna helt spårlöst.



Hemligheter jag bara berättat för Nour:
  • Jag har snattat ett paket tamponger (fastän jag inte ens har fått min mens).
  • Det var jag som klottrade på stenen bakom skolan (jag skrev namnet på ett hårdrocksband jag inte gillar för att ingen skulle misstänka mig).
  • Ibland är jag rädd för att mamma och pappa ska dö. 
Humlan ska bli konstnär precis som faster Fanny som älskar ost och konst och alltid säger vad hon tycker. Inte alls som Humlans mamma som går på stenåldersdiet och suckar åt allt. Men nu har faster Fanny tappat livsgnistan och slutat att skapa. Dessutom har Humlans bästa vän övergivit henne för hästtjejerna. Ibland känns det som om Humlan förvandlats till ett akvarium av tårar och då måste hon låsa in sig på skoltoaletten och tömma ut lite. Hon är faktiskt rätt bra på att gråta. Kanske ska hon bli både berömd konstnär och filmstjärna när hon blir stor?

Augustpriset 2020, Barn- & ungdomsklassen. 



En liten flicka har dött under märkliga omständigheter och ett hembiträde berättar sin historia inifrån en fängelsecell. Kvinnan heter Estela, och har lämnat sin mor och ett fattigt liv på landsbygden för att bli tjänsteflicka hos en välbärgad familj i Santiago. I bekännelsens form rullas en skakande berättelse upp om alienation och maktlöshet, med förgreningar in i det chilenska klassamhällets mörkaste vrår.



I en by på colombianska Stilla havs-kusten lever 40-åriga Damaris sedan några år i en turbulent relation, märkt av parets ofrivilliga barnlöshet. En dag erbjuds Damaris att adoptera en valp, en händelse som kommer att förändra hennes liv och förståelse för moderskap, lojalitet, förräderi och ensamhet.



Somewhere in South America, at the home of the country's vice president, a lavish birthday party is being held in honor of the powerful businessman Mr. Hosokawa. Roxane Coss, opera's most revered soprano, has mesmerized the international guests with her singing. It is a perfect evening—until a band of gun-wielding terrorists takes the entire party hostage. But what begins as a panicked, life-threatening scenario slowly evolves into something quite different, a moment of great beauty, as terrorists and hostages forge unexpected bonds and people from different continents become compatriots, intimate friends, and lovers.

Women's Prize for Fiction 2002



Fran må vara till åren kommen, men tänker inte ge sig utan en fajt. Hon njuter av vin, gillar att köra bil i hög fart och bor kvar i huset som alla tjatar om är hälsovådligt. Hennes ex Claude, en före detta läkare som skriver ut läkemedel till sig själv och är besatt av Maria Callas, hennes gamla bästa vän Jo, den flamboyante sonen Christopher och den allvarsamma dottern Poppet - alla hennes nära och kära söker lyckan, var och en på sitt sätt. Men vad kommer att bli deras hälsning till världen? Vem kommer att vinka, vem kommer att drunkna, när slutet är nära?
Margaret Drabbles senaste roman Den mörka floden stiger är en bok som tar sig an de stora frågorna: Vad skapar ett gott liv? Och en god död? Ömsom lycklig, djupt inkännande, ömsom mörkt sardonisk och gripande. En triumfatorisk, virtuos roman om kärleken, döden, soldränkta öar, poesi, Maria Callas, tidvatten, oväntade slut och pånyttfödelser.


lördag 1 februari 2025

TBR februari

 

Förra månaden gick det bra med ljudböckerna, men dåligt med läse-böckerna - vilken överraskning! Not! Jag får således fortsätta med ett par av dem som planerades för januari, men som jag bara kommit halvvägs i. 

Jag har planerat att resa till mor i Skåne en vecka under februari, vilket brukar innebära att jag både hinner lyssna (lång bilresa) och läsa mer än vanligt, men nu har det blivit lite strul med mellanbarnet, så det är tveksamt om jag kan åka hemifrån. Därför är det oklart vad jag ska våga planera för, men det får bli så här.


Ljudböcker


Jag har halva Jude the Obscure kvar från januari. Jag var tvungen att sticka emellan med annat eftersom den krävde mer fokus än jag kunde uppbringa. I stället har jag lyssnat på två och en halv oplanerade böcker.



Conny Palmkvist är en av författarna i min Boktolva. Att det är en Saga-produktion avskräcker, men jag gör väl ett försök. 



Äntligen finns nästa Gamache inläst. Halva har jag redan hunnit med. 



Augustvinnaren bör man ju läsa. Hittills har jag bara läst en av 2024 års nominerade, Tora Walls Skogen. Eftersom jag brukar försöka läsa åtminstone tre ur vardera kategori för varje år, så har jag en del att göra.



Kniven i elden har dels vunnit Bragepriset, dels varit nominerad till Nordiska rådets litteraturpris och passar således både i Förkovran och Prisat



Jules Verne är ju alltid kul och den här har jag varit sugen på länge. Klassiker för Förkovran.



Pölsan är månadens Torgny Lindgren.



Ja, ni vet, jag och Alaska. Och så snyggt omslag. Passar för Naturlig läsning

In an authentic and honest voice, writer Adrienne Lindholm recounts her move to Alaska as a young woman eager to begin her career in environmental and wildlife studies. She finds herself initially out of her depth among her peers, many of whom are also "Outsiders," new to the state, but who seem more experienced, more confident. Eventually she finds her way, immersing herself in the rigors of wilderness adventures and building a community of outdoorsy friends to sustain her. Soon she falls in love with JT and gradually, at times painfully, they build a life together and decide to start a family amidst the wild.

Adrienne celebrates the many ways in which Alaska, and her outdoor adventures there, inspired self-discovery, as well as revealing her difficult and intimate journey into motherhood. Her love story encompasses the outline of massive mountains on the horizon, viewed for the first time; a caribou moving through an alder forest; the effort to climb a glaciated peak; and the peace that settles when contemplating a quiet Arctic lake. At times, her love—for JT, but also for nature and life—also feels savage, like when she charges onto a glacier alone, or when she shoots, kills, and skins her first animal.

Den här låter som något för mig. Kan nog passa i Naturlig läsning den också, tänker jag. 

A flock of great blue herons descending through a snowstorm to the streets of New York … A river in Nebraska disappearing mysteriously … A ghostly herd of buffalo that sings a song of death … A mystic who raises constellations of stones from the desert floor … All these are to be found in Winter Count, the exquisite and rapturous collection of stories by a multiaward–winning author.



Jag har börjat på den här flera gånger men haft svårt att hålla fokus. Men jag vill verkligen läsa den, så jag gör ett nytt försök. Hinner jag med den, så blir det en tredje Naturlig läsning denna månad. 

In August of 1914, the British ship Endurance set sail for the South Atlantic. In October, 1915, still half a continent away from its intended base, the ship was trapped, then crushed in the ice. For five months, Sir Ernest Shackleton and his men, drifting on ice packs, were castaways in one of the most savage regions of the world.

Lansing describes how the men survived a 1,000-mile voyage in an open boat across the stormiest ocean in the world and an overland trek through forbidding glaciers and mountains. The book recounts a harrowing adventure, but ultimately it is the nobility of these men and their indefatigable will that shines through.
 

Det blir ingen Världens dramatiska historia denna månaden, eftersom jag lyssnade på den planerade redan i januari.


e-böcker

Jag ska försöka hinna läsa Han Kangs Levande och döda. För Förkovran.


Samanta Schweblin är månadens författare i Novelltolvan. Åtminstone någon av novellerna ska jag läsa, förhoppningsvis flera. 


Böcker


Jag har bara hunnit en dryg tredjedel in i Snö, som var planerad för januari. Som vanligt har jag jobbat över typ varje dag och varit helt slut, vilket är förklaringen till att jag inte kommit längre. Den är väldigt bra och jag vill absolut fortsätta och läsa ut den. 



Ännu mindre har jag hunnit med av den här (bara 70 sidor) som också ingick i januaris TBR. Jag fortsätter i februari.


Fler än så här vågar jag nog inte lista.