Listor
Utmaningar & Teman 2020
Teman 2019
Läsutmaningar 2018
söndag 28 februari 2021
Mirakelvattnet
Nära ögat
De sju systrarna
Den här boken har jag länge varit sugen på att läsa eftersom det är så väldigt många som tycker så väldigt mycket om serien. Jag har mötts av lovord i var och varannan blogg jag läst.
Början var lite väl storslaget sagoaktig tyckte jag, men jag bestämde mig för att acceptera det eftersom själva storyn verkade rätt lovande. Men käre värld vilken pekoral! Klichéer och floskler så långt ögat når, konstigt använda ord, en dialog som tarvar skämskudde och total renons på trovärdighet.
Jag tittade på henne och önskade att jag kunde vara lika lugn som hon verkade när det gällde den här paradoxen med mystiska dödsfall och avslöjade födelseplatser.
Exakt vad är en paradox med 'mystiska dödsfall' och 'avslöjade födelseplatser'?
Det fanns inga tvivel om att han hade uppmuntrat mig att välja portugisiska som ett av språken och jag mindes att jag hade haft lika lätt att lära mig det som mitt modersmål franska.
Nä, man lär sig inte ett andraspråk i mer eller mindre vuxen ålder som man lär sig sitt modersmål. Dessutom kommer man inte ihåg hur man lärde sig sitt modersmål.
Den felfria hyn som uppe i bergen hade mörknat till en djupt glödande bronsfärg bara hon fick en strimma sol på sig - Signora Santos hade gång på gång förmanat henne att hålla sig borta från solen - framhävde hennes tjocka mörka lockar och enorma bruna ögon som talade om passionerade toscanska nätter bland kullarna i hennes riktiga hemland. Hennes fylliga läppar antydde en sensuell natur och hennes bröst protesterade dagligen när de blev instängda i en hård och stel korsett. När L varje morgon kämpade med spännena i ryggen som strävade efter att tämja alla yttre tecken på kvinnlighet kände Belle ofta att det hopsnörda klädesplagget var en perfekt metafor för hennes eget liv. Hon var som ett vilt djur, fyllt av eld och passion, fångat i en bur.
Det är så pinsamt så jag rodnar.
Nej, jag ångrar inte att jag läste boken, jag var ju väldigt nyfiken på den. Och det hade ju varit lite kul att höra var de andra fem systrarna kom ifrån, men nej, det blir inga fler systrar för mig.
Och förlåt, alla ni som älskar serien, jag hoppas att jag inte sårat era känslor!
torsdag 18 februari 2021
Helgfrågan vecka 7
Hett i hyllan #35
Det vete sjutton hur den här boken har hamnat hos mig. Kanske är det något jag glömt att avbeställa från Månadens bok, som jag ett tag var med i, anno dazumal. Jag har haft den länge i alla fall och jag minns att min lillebror var väldigt förtjust i den i sin ungdom och läste den flera gånger - därav det något skamfilade omslaget. Kanske är det på grund av lillebrors förtjusning som jag inte riktigt förmått göra mig av med den, för jag må tillstå att jag betvivlar att jag någonsin kommer att läsa den.
tisdag 16 februari 2021
Tisdagstrion - Biblioterapi
Mma Ramotswe är feelgood de lux för mig. Annars har jag, som bekant, svårt för det som vanligen benämns feelgood. Det här är nästa olästa del i serien. Den står och väntar i hyllan.
Wisława Szymborska är inte bara min favoritpoet, utan en av mina absoluta favoritförfattare överhuvudtaget. Vilket fantastiskt språk! Vilka dikter! Hon är helt enkelt enastående. Allt hon skriver berör mig. Hos andra poeter kan de vara mycket, men aldrig allt. Och Anders Bodegård, hur har han lyckats översätta henne så enastående bra? Vilken bedrift! Jag bugar mig och är dem båda evigt tacksam.
söndag 14 februari 2021
Wolf Hall
Tilly och bokvandrarna
lördag 13 februari 2021
Veckans mening - vecka 6
Gangsters
Jag läste aldrig Gentlemen då, när den kom, något typ alla andra gjorde. När jag väl tog mig i kragen förra året så ångrade jag denna underlåtenhet bittert. Det var ju en fantastisk bok och jag är säker på att mitt unga jag hade blivit övermåttan förtjust. Gangsters är den fristående fortsättningen på Gentlemen och den kom ut - väldigt oväntat vad jag förstår - först 25 år senare. I januari var det dags för mig att lyssna på Gangsters, jag var nämligen riktigt sugen på Renegater, och då måste jag ju klämma denna först.
"För att återkomma till det som inträffade för tjugofem år sedan, när jag satt bakom fördragna gardiner en solig sommardag i en lägenhet på Hornsgatan i Stockholm, på kanten av en säng där en kvinna lagt sig tillrätta på ett sätt som i ett annat sammanhang kunde verka berättigat men som i det här fallet var förhastat. Det skedde i ett sovrum mot gården, med ljusa tapeter, en kakelugn, ett par kopparstick som beskrev scener ur Shakespearepjäser och en säng med hög gavel och knoppar i valnöt. Den kallades av någon anledning för Görings gamla.
Gangsters tar vid där Gentlemen slutar. Det blir en vindlande och svindlande berättelse om ett självbedrägeri som förenar och skiljer två människor åt, om ett ödesdigert möte i Wien och en plats i radioskugga, långt bortanför 3G-nät och kraftledningar, om illegala vapenaffärer och en ros som heter Fleur du mal och blommar rikligt och sent. En berättelse som tar oss från slutet på 70-talet fram till nuläget, tjugofem år senare, en ny situation där berättaren fått överblick och perspektiv på vad som egentligen har hänt. På så sätt fullbordas två historier om omöjliga människor, omöjlig kärlek och omöjlig sanning.
Ja men, det är ju bara så bra. Jag vet inte riktigt mer vad jag ska säga. Jag ser fram emot Renegater som jag hoppas hinna med nu i februari - åtminstone början på den. 33 timmar ligger den på, så den kommer att kräva sin tid. Väl värda tid, det är jag övertygad om.
Mormorordning, hägringsöar
fredag 12 februari 2021
Helgfrågan vecka 6
Helgfrågan utgår från Mias bokhörna och veckans frågor lyder som följer:
Besöker du ofta andra bokbloggar och lämnar du då en kommentar?
Det blir främst i samband med Helgfrågan, Tisdagstrion, Veckans mening, En smakebit på søndag och Hett i hyllan. Då försöker jag gå in hos alla som är med och kommentera. Fast jag ska erkänna att jag ibland missar att gå in hos dem som lagt in sina bidrag efter mig. För det mesta går jag nog in och kommenterar hos dem som kommenterat hos mig i alla fall.
Sedan är det några som jag vet har en boksmak som är rätt lik min och ytterligare några som jag känner mig befryndad med av annan orsak som jag tittar in till med jämna mellanrum. Ibland är det svårt att hitta på något att säga, som vid recensioner av böcker som man helt enkelt inte är intresserad av. Men jag vet ju hur glad jag blir av kommentarer, att någon ger sig tid att lämna ett litet avtryck, även om de inte har så mycket att säga om mitt inlägg.
På söndag är det Alla hjärtans dag, brukar du fira det?
Nej, det blir inte mycket firande, jag har ju ingen partner. Fast barnen har jag ju och jag tänkte faktiskt här om dagen att jag kanske borde förfärdiga någon typ av hjärtan att hänga i ett ris eller något, för att markera dagen, och jag har en hjärtformad kakform som jag skulle kunna baka en kaka i. Jag minns hur viktigt det var för mig när jag var barn, då när tiden gick så där förskräckligt långsamt, att ha landmärken under året, som hjälp att bilda något slags struktur. Precis som man hade vid resorna till landet; de där tre timmarna var ju en evighet på den tiden: Nu är vid vid Kalle i backen! Nu är vi vid den här kyrkan med det speciella tornet! Nu har vi kommit till bron!
torsdag 11 februari 2021
Hett i hyllan #34
tisdag 9 februari 2021
Tisdagstrion - Mat & dryck
Jag har förstås sett Lars Molins filmatisering av Potatishandlaren, varifrån omslagsbilden är hämtad. Den finns på SvT Play och anbefalles å det varmaste.
lördag 6 februari 2021
Veckans mening - vecka 5
Jag har haft väldigt svårt ända sedan nyår att få till sammanhängande stunder för läsning. Antingen är det ungar, djur och hushållsarbete som kommer emellan, eller så lyckas jag helt enkelt inte hålla fokus någon längre stund. Därför har det blivit mycket poesi. Jag har klämt fem diktsamlingar hittills i år, vilket är betydligt mer än jag någonsin gjort på ett helt år, tror jag.
Kylskåpet gnäggade sig till tystnad.
Ur dikten Skunken, från diktsamlingen På väg. Seamus Heaney fick Nobelpriset i litteratur 1995.
torsdag 4 februari 2021
Helgfrågan - vecka 5
Vi som läser mycket blir vi lite språkpoliser?
Tja, jag vet inte. Själv är jag nog en passiv språkpolis. Jag hackar inte på folk och skriver inga insändare, men det kryper i hela kroppen på mig när folk inte kan skilja på de och dem, i synnerhet meningar i stil med Dem här ljusstakarna är så fina. Strax före jul fick min yngsta en matteläxa där det stod: Hur många blev dem? Då höll jag på att baxna; en lärare! När objektet står först i satsen störs jag inte lika mycket. Det har till och med hänt att jag märkt att jag själv skrivit fel. I meningar typ Dem hade jag inte tackat nej till kan jag nog råka skriva De hade jag... av bara farten.
Jag blir också störd när folk använder possessiva reflexiva pronomen fel. I synnerhet när det är yrkesskribenter - vilket inte är helt ovanligt. Man kan se meningar som: Föräldrarna gav deras dotter en resa i present (deras egen dotter) och Föräldrarna uppgav att sin dotter fått resan i present. Ryyys!
De värsta - och aktiva - språkpoliserna tycker jag ofta är sådana som egentligen inte har någon koll. De fattar inte att talspråk och skriftspråk är helt olika saker och tjatar om att det heter inte längre än MIG, för det ska egentligen vara längre än jag ÄR. För att någon sagt det till dem, inte för att de förstår varför det i så fall är så. Men det är inget ÄR där och det vete fan om man kan se det som en satsförkortning. Och än kan visst funka som preposition.
Bonusfråga: Det är vackert med snö och så, men för egen del får den gärna försvinna. Hur är det med er, snöälskare eller?
Ja, det är vackert med snö och förut älskade jag vintern - åtminstone snöig vinter. Nu är det bara en plåga med mörker och kyla och jag undrar varje år hur jag ska lyckas överleva till sommaren. Men om det nu nödvändigt måste vara vinter så kan det gott vara snö, så att det blir lite ljusare. Fast det behöver ju inte vara -15°.
Hett i hyllan #33
Å, vad man känner sig rik med en liten Ros! Livet blir fyllt av mening när man då och då känner en kall nos pressa sig in i knävecket... Nu kommer äntligen Barbro Lindgrens tre mycket personliga böcker om bullterriern Rosa ut i en samlingsvolym. Kungsholmens ros, Rosa på bal och Prinsessan Rosa blir tillsammans Rosa - prinsessa av Fäholmarna. Det tillkommer även nyskrivet material.
Men för en tid sedan satt jag i bilen och lyssnade på något så otroligt charmigt - Radioföljetongen antar jag - som jag tänkte att jag absolut måste kolla upp och läsa. Det visade sig vara den här. Nå, än har jag inte kommit till skott.
Det är en utrangerad biblioteksbok som stått i hyllan ett par, tre år så där.
tisdag 2 februari 2021
Tisdagstrion - Illustrerade böcker
Månadens språk - sammanfattning januari
måndag 1 februari 2021
TBR februari
e-böcker:
Ljudböckerna är ju lättare, men eftersom jag stack emellan med en oplanerad barnbok, Tilly och bokvandrarna, så är jag inte riktigt klar med Samlade verk - den är ju så förbålt lång, 28 timmar. Den ska jag lyssna klart på till att börja med.