fredag 22 januari 2021

GuldsandI den libyske författaren Ibrahim al-Konis romanvärld är öknen skådeplats. Guldsand, som är ett av hans mest kända verk, handlar om nomaden Ukhayyad som har förskjutits av sin far och befinner sig på flykt tillsammans med sin oskiljaktige vän — en ovanlig, skäckig fullblodskamel. I norr pågår ett blodigt krig mot italienarna, i söder råder torka och i det mytologiskt laddade landskapet däremellan kämpar Ukhayyad och kamelen mot törst, sjukdom, längtan och ensamhet.

Guldsand är en klassisk berättelse om vänskapen mellan människa och djur, ett band som i öknen kan utgöra skillnaden mellan liv och död. På ett plan liknar romanen en grekisk tragedi, med en hjälte uppfylld av hybris som går ett på förhand bestämt öde till mötes och längs vägen behandlar existentiella frågor om gott och ont, moral och omoral. Men al-Koni ger också en konkret bild av livet i Sahara, som abrupt är på väg att förvandlas av moderniteten och kolonialismen.


Jag älskar ju det här. Den miljö och den föreställningsvärld som al-Koni beskriver är så väsensskilda från den värld jag lever i. Det är som att få kika in i ett tittskåp, och sådana har jag varit fascinerad av sedan jag var barn. En fantastisk berättelse om Ukhayyad och hans älskade kamel - som väl egentligen är en dromedar. Jag får en känsla av att de flesta språk använder ordet 'kamel' även om det finns ett för 'dromedar'. När jag kollade nu så finns uppenbarligen 'dromedary' på engelska, men jag tror aldrig att jag har hört det. Enligt uppgift är det inte så noga vilket ord man använder på arabiska. 

Jag har tidigare läst Stenblödning av al-Koni och de här två böckerna verkar vara de enda som finns översatta till svenska. Det blir till att läsa på engelska om jag ska läsa mer och det vill jag definitivt göra. 

Månadens språk för januari är arabiska och därmed passar Guldsand in i utmaningen.


Gamla delen av oasstaden Ghadames, den trakt där al-Koni kommer ifrån. Den ligger i nordvästra Libyen, nära gränsen till Tunisien och Algeriet. (Södra Libyen säger Wiki; obegripligt!)

2 kommentarer:

TBR juni

Nej, det gick inte så hejans bra med majs TBR heller. Över sommaren är jag - på egen begäran - utlånad till en vårdcentral som ligger betydl...