Listor

Utmaningar & Teman 2020

Teman 2019

Läsutmaningar 2018

måndag 31 maj 2021

TBR juni

 

Så... hur gick det med majs TBR? Tja... bra så till vida att jag läste fyra böcker i stället för de planerade tre (+ tre diktsamlingar), dåligt med tanke på att två planerade inte är (färdig-)lästa. Herta Müllers är jag inte riktigt klar med och Efter solen har jag inte fått läst. Fyra veckors övertidsarbete, covid och drygt två veckor (tre helger) på raken med barnen tog knäcken på planeringen där på slutet. I början hade jag sådant läsflyt att jag inte alls trodde att det skulle bli några problem att hinna klart, trots att jag slängde in ett par nyhemkomna Trananböcker, men sedan var det tvärstopp. När det gäller ljudböckerna gick det bättre, även om jag bytte ut The Wood for Trees, som jag inte lyckades komma in i, mot Kornas hemliga liv. Och så lyssnade jag på Ethan Frome, som egentligen var planerad, men som jag glömde att ta med i TBRen.

I juni tänker jag försöka ta mig i kragen och äntligen läsa de där böckerna som under året funnits i min TBR men som jag inte lyckats ta mig an. Således även de ovanstående.

Böcker


Med tanke på hur mycket jag tyckte om Wolf Hall och hur sugen jag var på att kasta mig över denna på direkten, så är det ju anmärkningsvärt att jag inte har läst den än.



Cold Comfort Farm som jag länge velat läsa och som jag anskaffade för ett och ett halvt år sedan, eller något, blev heller inte läst när den fanns i min TBR.



The Corpse Washer skaffade jag först i år. Den var med i samma TBR som Cold Comfort Farm, men blev inte läst den heller.


e-böcker


Varför jag inte kommit till skott med Hamnet är mig en gåta. Den har jag velat läsa ända sedan jag första gången såg den nominerad till Women's Prize for Fiction. Sedan vann den, kom ut på svenska, alla säger att den är fantastisk, den har varit med i min TBR hur många månader som helst... och ändå har jag inte läst den.




Kirke har jag också velat läsa ända sedan jag första gången hörde talas om den. Suget blev inte direkt mindre efter jag läst Millers The Song of Achilles, som var helt fantastisk. Även den har varit med i min TBR månad ut och månad in, men inte blivit läst. 




Jag började läsa Madonnan vid Nilen och tyckte att den var oerhört fängslande. Jag minns inte varför jag kom av mig. Kanske höll jag på med en annan bok, stack emellan med denna för att jag var så sugen, men gick tillbaka till den ursprungliga för att få den klar. 


Radio


Händelser vid vatten - Kerstin Ekman

Händelser vid vatten har jag länge velat läsa. Jag har till och med ett ex i bokhyllan. Boken har gått som radioföljetong och den ligger kvar juni ut. Eftersom det är Lassgård som läser tänkte jag att jag skulle passa på att lyssna på den, innan det är för sent. 



Månadens språk är samiska och därför tänkte jag passa på att lyssna på radionovellen Áddjá och renen. Det har varit väldigt svårt att hitta litteratur författad på samiska, så jag får nöja mig med böcker författade av samer och - i någon mån - böcker om samer. Jag vet inte om det finns någon samisk förlaga till den här novellen eller om den är skriven på svenska.


Ljudböcker


Stöld kommer jag också att lyssna på med anledning av Månadens språk. Ja, naturligtvis inte bara därför. Jag har haft den på läslistan ett tag, men passar på nu. Om samer av samisk författare.



Samma författare men en ungdomsbok. Vann Augustpriset 2016.



Ester Blenda vill jag läsa mer av och passar på med Kåtornas folk med anledning av Månadens språk. 



Novell/kortroman på 1½ timma som är en av de böcker jag hittade längst bak i läslistan. Dags att beta av lite, känner jag.



Jag har tyckt om allt jag har läst av Ishiguro och hans senaste har ju mötts av idel lovord.


Det här känns som en bra blandning. En och annan diktsamling kommer jag sannolikt också att läsa och så måste jag välja något för Naturlig läsning, men jag har inte lyckats bestämma mig än. 

söndag 30 maj 2021

Anteckningar

 

"... Men vad kan dikterna göra då? Tillåta oss att umgås med de döda, sa W H Auden, påminna oss om att glädjas en smula åt livet eller åtminstone uthärda lite bättre, hålla oss sällskap en stund."

Tua Forsström citerar W H Auden i sina anteckningar kring en förlust. Magiskt tänkande är en självklar överlevnadsstrategi i dikternas verklighet. Och vad gör man av kärleken som blev hemlös?

När Tua Forsström valdes in i Svenska Akademien så kände jag igen namnet, men hade inte läst henne. Jag tyckte väl att det kunde vara så dags när jag sprang på den här på biblioteket, där jag var på jakt efter mer lyrik att bekanta mig med. 

Simma lätt simma fjäril simma smala armar svalka
vattenfärger simma ut mot fyren älskling simma hem
simma undervatten lätt i famnen simma eskimåkyssar
vattenkyssar vattengråt simma rakt i famnen snö i ansiktet
och håret och de små blåa husen och vulkanerna kära lätta
andetag simma underbart under vattenfallet svalt längs
bottnen simma glitterstorm långsamt Reykjavik regn och
ånga som drev simma undervattenstårar röda klänning
och blått simma fjäril fjärilsflicka fjärilskyss och skratta

Att säga något vettigt när det gäller lyrik är jag inte kapabel till, men Forsström var en trevlig bekantskap och dikten ovan är den jag tyckte bäst om.


fredag 28 maj 2021

Agathe


Kärlek, död, livsglädje och ensamhet - med lätthet och glimtar av lågmäld humor hanterar Anne Cathrine Bomann livets stora frågor i denna underbara debut.  

En livstrött psykiater i 40-talets Paris räknar dagarna till pensionen. Men allt ställs på ända när han motvilligt tar emot en ny patient, en ung kvinna som absolut vill gå i terapi hos just honom. Samtalen med patienten Agathe får honom allt mer ur balans, vem av dem är det som behöver hjälp egentligen? 

Jag har haft den här boken nersparad på Storytel ett tag och hade någon idé om att jag skulle lyssna på den på danska. Det blev aldrig av och sedermera har den kommit på svenska också. Jag passade på att lyssna på den i april då månadens språk var danska. Jag visste att den skulle handla om en psykolog närmande sig pensionen, men jag hade missat/glömt bort att den utspelade sig i Paris på 40-talet; jag var helt inställd på dansk nutid och blev glatt överraskad.

Det här är en väldigt charmig liten bok som som jag är glad att äntligen ha lyssnat på. 

torsdag 27 maj 2021

Wilding

 


Forced to accept that intensive farming on the heavy clay of their land at Knepp was economically unsustainable, Isabella Tree and her husband Charlie Burrell made a spectacular leap of faith: they decided to step back and let nature take over. Thanks to the introduction of free-roaming cattle, ponies, pigs and deer - proxies of the large animals that once roamed Britain - the 3,500 acre project has seen extraordinary increases in wildlife numbers and diversity in little over a decade.

Extremely rare species, including turtle doves, nightingales, peregrine falcons, lesser spotted woodpeckers and purple emperor butterflies, are now breeding at Knepp, and populations of other species are rocketing. The Burrells' degraded agricultural land has become a functioning ecosystem again, heaving with life - all by itself.

Det här var verkligen en trevlig och intressant bok, så pass att jag faktiskt följer Isabella Tree på Instagram och får se lite bilder från Knepp. Det är något visst med de här brittiska naturböckerna. De kan sin sak.

Och jag längtar mig förtvivlad efter en gård med kossor, får, getter, ankor, gäss, höns, kalkoner, påfåglar och kaniner - samtidigt som jag inser det orimliga i det hela. Men drömma kan man ju alltid och så får jag nöja mig med de höns, ankor och kaninen jag redan har. 

Wilding var aprils bok för Naturlig läsning. Rekommenderar den verkligen.


onsdag 26 maj 2021

Rödby - Puttgarden

 

Inom loppet av en vecka dör fyra personer i Rödbyhamn, på den danska sidan vid färjelinjen Rödby-Puttgarden. Men denna roman är ingen deckare. Istället är det en berättelse på hemingwayskt vis.

Två systrar bor tillsammans i en lägenhet i Rödbyhamn och arbetar i parfymeriet på färjorna. Tine har fått en baby och Jane vill inte fortsätta studera i Köpenhamn utan kommer tillbaka. Män kommer och går i deras liv, precis som män gjorde hos systrarnas mor.

Ja, det här låter ju inte särskilt upphetsande. Och vardagsrealism är inte riktigt min grej, inte nutida vardagsrealism i alla fall. Men faktum är att jag tyckte mycket om den här boken. Den var otroligt lättläst och - av någon anledning som jag inte riktigt förstår - väldigt fängslande. Jag vill minnas att jag plöjde igenom den på en dag. 

Jag läste boken i april då månadens språk var danska. Helle Helle har belönats med Danska Akademiens stora pris, så den passar även in i utmaningen Prisat. 

Helle Helle ska jag absolut läsa mer av. Tror jag har åtminstone en på vänt i hyllan. 


tisdag 25 maj 2021

Den hemliga kvinnan

 


Louise lever ett gott liv med sin man Joachim på Christiansø, där hon driver ett litet café. En dag, mitt i sommarens högsäsong, dyker en främling upp och hävdar att Louise inte heter Louise utan Helene och att hon i själva verket är hans fru som har varit försvunnen i tre år.

Det visar sig snart att det är något som är fel. De bilder mannen visar på sin försvunna fru är skrämmande lika Louise. Och efter DNA-prover står det klart: Louise är Helene Söderberg. Gift med Edmund, mor till två barn och arvtagare till ett företagsimperium.

Hon måste återvända till sitt gamla liv ett liv som hon inte minns. Hon måste säga adjö till Joachim, den man hon älskar. Och hon måste försöka ta reda på vad som hände den natten för tre år sedan när hon försvann.

Jag lyssnade på den här boken i april, då månadens språk var danska. Den var riktigt spännande, stundom rätt otäck, höll mig hela tiden nyfiken (och klurande) och var riktigt bra. Det händer mycket hela tiden, många trådar, historiskt blandas med nutid och dåtid men det är absolut inga problem att hänga med. Snyggt! Passade utmärkt när jag behövde något med lite tempo för att hålla fokus. Inte riktigt "min genre" men jag rekommenderar den.

Tisdagstrion - Ljus & Mörker

 

Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken och denna vecka är temat alltså Ljus & Mörker.

Tja, jag tar väl en av vardera och en med båda.

Jag misstänker att jag inte blir ensam om denna. Tyckte att den var rätt bra när jag lyssnade på den förra året (tror jag att det var).


Jag har inte läst mycket av Oates, trots att jag har en del i bokhyllan. Den här tyckte jag var riktigt bra.



En sådan där titel som jag har känt till i evigheter - utan att ha läst boken eller veta ett dugg om vad den handlar om. Jag har på senare tid skaffat mig en begagnad pocketbok som står i hyllan och väntar. Mitt ex ser annorlunda ut. Det här omslaget antyder att det är fråga om en rätt otäck bok - eller?


måndag 24 maj 2021

Godnatt jord

 

Ja, jag får väl ta mig i kragen och försöka komma ikapp igen med mina lästa böcker. När jag tidigare precis lyckats kämpa mig i kapp så följde de där tre veckorna med daglig övertid, en vecka hos mamma och slutligen covid med barnen här två veckor på raken. Det bara fanns ingen tid. 

Äntligen har jag fått Ivar Lo-Johanssons Godnatt jord läst - eller snarare lyssnad på. Jag har haft den på läslistan i decennier. 20 april anger Goodreads. Det var min födelsedag. Jag minns att jag jobbade på covidavdelningen då, så hur jag orkade lyssna klart vete fanken. 

Godnatt, jord (1933) fick det sociala mörker som omgav statarna, vårt lantarbetarproletariat, att rämna. I dess obarmhärtiga ljus kunde man äntligen se hur stort förtrycket och armodet var. Rykande av verklighet skildrar romanen statarnas liv på ett gods i Sörmland – vardagsslit och fattigmiljöer, kuvad längtan och okomplicerad glädje. Ur det myllrande kollektivet framträder en rad enskilda människoöden med förunderlig närhet. Omkring dem alla doftar det sörmländska landskapet, lummigt av ekar, prunkande av vallmo. Den var 30–talets första statarroman.

Godnatt, jord är också den första och stilbildande av arbetarförfattarnas självbiografiska romaner – en berättelse om barndomens oändliga äventyr och ungdomens revolt. Godnatt, jord är både som socialt dokument och förblivande dikt en av de viktigaste böckerna från förra århundrade.

Jo, visst var den bra, men kanske inte den jag tyckt bäst om av de klassiska arbetarskildringarna. Väldigt glad att ha läst den är jag dock. 

Passar in i min utmaning Förkovran under 'Svenska klassiker'.

Augustpriset

Min ambition är verkligen inte att läsa alla nominerade böcker, men jag tycker att jag vill ha lite koll på svensk samtidslitteratur i alla fall. Och även om man nu kan tycka både det ena och det andra angående vilka böcker som nomineras, så tycker jag ändå att en Augustnominering borgar för viss kvalitet. Läser jag tre ur varje kategori, så är det väl bra, men jag tänker inte göra våld på mig själv.

Det tog en evig tid att förfärdiga den här listan. Jag kunde inte hitta någon kopierbar, så jag har suttit och skrivit ner den bok för bok. Vinnaren i respektive kategori är markerad med grön text

2023

Studie i mänskligt beteende - Lena Andersson
Moral - Lyra Ekström

Spindelbjörken - Pär Hansson
Systrarna - Jonas Hassen Khemiri
Satansviskningar - Sami Said
Jävla karlar - Andrev Walden

Landet utanför, Sverige och kriget 1943-1945 - Henrik Berggren
Vakna, mitt folk! - Eva Ekselius
Sundsvallsoligarken - Knut Kainz Rognerud
Vikingatider - Anna Lihammer & Ted Hesselblom
Älskade bror - Lisa dos Santos

Zorn, ett liv en tid - Per Svensson

De tar allt ifrån mig - Linda Jones
Vitsippor och pissråttor - Oscar Kroon & Anna Klinthage
Alla äter alla - Aron Landahl
Hundägarna & Kattjägarna - Frida Nilsson
Kompassens hjärta - Anna Thulin
Presenten - Emma Virke & Emelie Östergren


2022

Ixelles - Johannes Anyuru
Detaljerna - Ia Genberg
Björnjägarens döttrar - Anneli Jordahl
Minnen av infraröd - Iman Mohammed
Dröm, baby, dröm - Jenny Tunedal
Djävulsgreppet - Lina Wolff

Statsministermordet - Hans Gunnar Axberger
Jag har torkat nog många golv - Nina van den Brink
Pontus Hultén - Claes Briton
Girig-Sverige - Andreas Cervenka
Kläda Blodig Skjorta - Maja Larsson
Svart historia - Amat Levin

Såret - Emma Adbåge
Yani - Nora Kahlil
Jaga inte oss - Eva Lindström
Bettan - Marie Norin / Elisabet Ericson
Vi ska ju bara cykla förbi - Ellen Strömberg
Ingen fara! - Henrik Wallnäs / Erik Svetoft


2021

Eufori - Elin Cullhed
Återliv - Kjell Espmark
Europa - Maxim Grigoriev
När vi var samer - Mats Jonsson
Singulariteten - Balsam Karam
Den svarta månens år - Ellen Mattson

Judarnas historia i Sverige - Carl Erik Carlsson
Dante - den första författaren - Anders Cullhed
Dolda gudar - Nils Håkanson
Knäböj - Sara Martinsson
Mönstersamhället - Annelie Rogeman
Tyrannens tid - Magnus Västerbro

Furan - Lisen Adbåge
Himlabrand - Moa Backe Åstot
Ett rum till Lisen - Elin Johansson m fl
Om du möter en björn - Malin Kivelä m fl
Nattkorpen - Johan Rundberg
Min mamma är snabbare än din! - Emma Virke & Joanna Hellgren


2020

Minnestrådar - Carola Hansson
Jag ser allt du gör - Annika Norlin
Jordlöparens bok - Thomas

Samlade verk - Lydia Sandgren
Renegater - Klas Östergren
Splendor - Stefan Lindberg

Livets tunna väggar - Nina Burton
Längta hem, längta bort - Kristoffer Leandoer
Familjen - Johanna Bäckström Lerneby
Herrarna satte oss hit - Elin Anna Labba
Trubbel - Jan Malmborg

Sverigevänner - Arash Sanari

Alltid hejdå - Alma Thörn
Humlan Hanssons hemligheter - Kristina Sigunsdotter, Ester Eriksson
Billie, korven och havet - Julia Hansson
Kom dagen, kom natten - Åsa Lind, Emma Virke

Kråkorna - Anders Fager, Peter Bergting
Mitt bottenliv. Av en ensam axolotl - Linda Bondestan


2019

Väderfenomen - Anna Fock
Odenplan - Daniel Gustafsson
Barnet. En sonettkrans - Olivia Bergdahl
Testamente - Nina Wähä
Osebol - Marit Kapla
W - Steve Sem-Sandberg

Bin och människor - Lotte Möller
Världens yttersta platser. Judiska spår - Peter Handberg
Nobel - Ingrid Carlberg
Jag vill sätta världen i rörelse - Anna-Karin Palm
Strindbergs lilla röda - Alexandra Borg, Nina Ulmaja

Ålevangeliet - Patrik Svensson

Sen kom vintern - Per Gustavsson
Mitt storslagna liv - Jenny Jägerfeld
Vänta på vind - Oskar Kroon
Tiger, tiger, tiger - Åsa Lind, Johanna Hellgren
Jordgubbsbarnen - Sara Olausson
Dyksommar - Sara Stridsberg, Sara Lundberg


2018

Aednan - Linnea Axelsson
Skalornas förråd - Ulf Eriksson

En shtetl i Stockholm - Kenneth Hermele
Socialdemokratiska noveller - Björn Runeborg
Människan är den vackraste staden - Sami Said
Jag for ner till bror - Karin Smirnoff

Gubbas hage - Kerstin Ekman
Internet är trasigt - Martin Gelin, Karin Pettersson
Mannen i skogen - Jens Liljestrand
Svälten. Hungeråren som formade Sverige - Magnus Västerbro
Mammorna - Alexandra Pascalidou
Lars Tunbjörk. Retroperspektiv - Lars Tunbjörk, Göran Odbratt m fl

Gropen - Emma Adbåge
Vi kommer snart hem igen - Peter Bergting, Jessica Bab Bonde
Hemma hos Harald Henriksson - Uje Brandelius, Clara Dackenberg
Rymlingarna - Ulf Stark, Kitty Crowther
Regn - Anders Holmer

Comedy Queen - Jenny Jägerfeld


2017

I en skog av sumak - Klas Östergren
Rosor skador - Jeny Tunedal
Just nu är jag här - Isabelle Ståhl
Hastigheten - Jörgen Gassilewski
Sidonie & Nathalie - Sigrid Combüchen
De kommer att drunkna i sina mödrars tårar - Johannes Anyuru

Är vi framme snart? - Per Wirtén
Den nya dagen gryr - Johan Svedjedal
Nära fåglar - Roine Magnusson, Mats & Åsa Ottosson
Brandvakten - Sven Olov Karlsson
Frågor jag fått om förintelsen - Hédi Fried
Ett jävla solsken - Fatima Bremer

Dumma teckning - Emma Adbåge, Johanna Thydell
Den förskräckliga berättelsen om lilla hon - Lena Ollmark, Per Gustavsson
För att väcka hon som drömmer - Johanna Nilsson
Anrop från inre rymden - Elin Nilsson
Fågeln i mig flyger vart den vill - Sara Lundberg
Om dagen tar slut - Lisa Hyder, Per Gustavsson


2016

Aftonland - Therese Bohman
Djupa kärlek ingen - Ann Jäderlund

Välkommen till Amerika - Linda Boström Knausgård
En dramatikers dagbok 2013-2015 - Lars Norén
Eländet - Andrzej Tichý
De polyglotta älskarna - Lina Wolff

Gutenberggalaxens nova - Nina Burton
Glömskans bibliotek - Ulf Karl Olov Nilsson
Skotten i Köpenhamn - Niklas Orrenius
Fattigfällan - Charlotta von Zweibergk
1947 - Elisabeth Åsbrink
Arktis - Ole Jörgen Liodden, Felix Heintzenberg

Idag vet jag inte vem jag är - Ida Sundin Asp
Ormbunkslandet - Elin Bengtsson
Tio över ett - Ann-Helén Laestadius
Oj, en polis - Eva Lindström
Djur som ingen sett utom vi - Ulf Stark, Linda Bondestam
Åka buss - Henrik Wallnäs, Matilda Ruta


2015

Mary - Aris Fioretis
Masja - Carola Hansson
Allt jag inte minns - Jonas Hassen Khemiri 
Rörelsen. Den andra platsen - John Ajvide Lindqvist
Spådomen. En flickas memoarer - Agneta Plejel
Bli som folk - Stina Stoor

Den nya staden - Lennart Pehrson
Monster i garderoben - Johan Hilton
Den sårade divan - Karin Johannisson
Knark. En svensk historia - Magnus Linton
Käraste Herman - Maja Hagerman
Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren - Karin Bojs 

Din tur, Adrian - Kristin Lidström
När hundarna kommer - Jessica Schiefauer 
Ishavspirater - Frida Nilsson
Alla går iväg - Eva Lindström
Iggy 4-ever - Hanna Gustavsson
Nu är det sent - Emma Adbåge


2014

Ma - Ida Börjel
Alkemistens dotter - Carl-Michael Edenborg
Ett så starkt ljus - Lyra Ekström Lindbäck
De utvalda - Steve Sem-Sandberg
Beckomberga. Ode till min familj - Sara Stridsberg
Liv till varje pris - Kristina Sandberg 

Popmusik rimmar på politik - Anna Charlotta Gunnarson
Vid tidens ände - Håkan Håkansson
Naturlära - Lars Lerin 
Plundrarna. Hur nazisterna stal Europas konstskatter - Anders Rydell
Doktor Nasser har ingen bil - Tina Thunander
Erik och Margot. En kärlekshistoria - Per Wästberg

Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn - Malin Axelsson
Nu leker vi den fula ankungen - Barbro Lindgren
Vi är vänner - Eva Lindström
Tilly som trodde att... - Eva Staaf
Vi springer - Joar Tiberg
Mördarens apa - Jakob Wegelius 


2013

Egenmäktigt förfarande : en roman om kärlek - Lena Andersson
Liknelseboken. En kärleksroman - Per Olov Enquist
Vitsvit - Athena Farrokhzad
Tre vägar - Katarina Frostenson
Porslinfasaderna - Sven Olov Karlsson
Hägring 38 - Kjell Westö

Germanerna - Tore Janson
Mannen som slutade ljuga - Dan Josefsson
Självhushållning på Djupadal - Gustav Mandelman
438 dagar - Johan Persson & Martin Schibbye
Spår - Lena Sundström
Expeditionen. Min kärlekshistoria - Bea Uusma

Om detta talar man endast med kaniner - Anna Höglund
Lex bok - Sara Kadefors
Snöret, fågeln och jag - Eva Lindström & Ellen Karlsson
Jagger Jagger - Frida Nilsson
Maximilian och Minimilian - Klara Persson
Cirkusloppor på luffen - Lena Sjöberg


2012

Medealand och andra pjäser - Sara Stridsberg
Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz - Göran Rosenberg 
Springa med åror - Cilla Naumann
Sång till det som ska komma - Peter Fröberg Idling
Ingenbarnsland - Eija Hetekivi Olsson
En storm kom från paradiset - Johannes Anyuru

Det enda könet - Katrine Kielos
Ur regnskogens skugga - James Dobreff
Det står ett rum här och väntar på dig - Ingrid Carlberg 
Den amerikanska högern - Martin Gelin
Jag är Zlatan Ibrahimovic - Zlatan Ibrahimovic
Sanningens vägar - Monica Luritzen

ABC och allt om D - Nina Ulmaja 
Jag är världen - Mårten Melin
Elin under havet - Sofia Malmberg
Jag älskar Manne - Pija Lindenbaum
Jag blundar och önskar mig något - Moa-Lina Croall
Only väg is upp
- Emmy Abrahamson

2011

Rekviem för John Cummings - Bengt Ohlsson
Flod - Carolina Fredriksson
Välkommen till den här världen - Amanda Svensson
Lacrimosa - Eva-Marie Liffner
Korparna - Tomas Bannerhed
En M3 jord. Diktcykel - Sören Bondesson

Trädets tid - Christel Kvant
Alla monster måste dö - Magnus Bärtås
Ni har klockorna - vi har tiden - Lennart Pehrson
Spektrum - Johan Svedjedal
Skymningssång i Kahlahari - Lasse Berg
Och i Wienerwald står träden kvar - Elisabeth Åsbrink

Vita streck och Öjvind - Sara Lundberg
Pojkarna - Jessica Schiefauer
Petras prick - Maria Nilsson Thore
I den tysta minuten mellan - Viveka Sjögren
Konstiga djur - Lotta Olsson
Cirkeln - Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren

2010

Ränderna - Magnus Florin
Livdikt - Johan Jönson
Spill. En damroman - Sigrid Combüchen
Darling River - Sara Stridsberg
Kioskvridning 140 grader - en wästern - Peter Törnqvist
Ingersonetterna - Magnus William Olsson

Vargen - den jagade jägaren - Henrik Ekman
Maria Eleonora, drottningen som sa nej - Moa Matthis
Mask - Litteraturen som gömställe - Kristoffer Leandoer
Den röda grevinnan - Yvonne Hirdman
Cocaina - Magnus Linton
Resa i sharialand - Tina Thunander

Tänk om... - Lena Sjöberg
Syltmackor och oturslivet - Anna Ehring
Jag tycker inte om vatten - Eva Lindström
Jag finns - Maja-Maria Henriksson
Här ligger jag och blöder - Jenny Jägerfeld
Det händer nu - Sofia Nordin


2009

Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar - Ann Jäderlund
De fattiga i Lodz - Steve Sem-Sandberg
Städerna inuti Hall - Johannes Anyuru
Hotel Galicja - Per Agne Erkelius
Den siste greken - Aris Fioretos
En liten historia - Eva Adolfsson

Melankoliska rum - Karin Johannisson
Världens lyckligaste folk - Lena Sundström
Så byggdes villan - Laila Reppen
Smärtpunkten - Elisabeth Åsbrink
Frihetens rena sak - Johan Svedjedal
Att överleva dagen - Brutus Östling 

Svenhammeds journaler - Zulmiir Becevic
Siv sover vilse - Pija Lindenbaum
Natthimmel - Sofia Nordin
Månskensvargen - Elvira Birgitta Holm
Kulor i hjärtat - Cilla Naumann
Skriv om och om igen - Lilian Bäckman m fl


2008
Edelcrantz förbindelser - Malte Persson
Ett annat liv - Per Olov Enquist 
Tal och regn - Katarina Frostenson
Svart som silver - Bruno K Öijer
Reglerna - Sara Mannheimer
Men hur små poeter finns det egentligen - Eva-Stina Byggmästar

Pillret - Ingrid Carlberg
Regi Bergman - Paul Duncan 
Mahatma! - Zac O'Yeah
Klosterträdgårdar - Lena Israelsson
I takt med tiden - Kjell Östberg
Hennes döda kropp - Lisbeth Larsson

När det kommer en älskare - Mats Wahl
Massor av dinosaurier - Sarah Sheppard
Legenden om Sally Jones - Jakob Wegelius 
I skogen - Eva Lindström
Ett litet hål i mörkret - Ingrid Olsson
Den femte systern - Mårten Sanden

2007

Har någon sett mig någon annanstans - Beate Grimsrud
Världens sista roman - Daniel Sjölin
Stundande natten - Carl-Henning Wijkmark 
Norrlands akvavit - Torgny Lindgren
Synopsis - Ulf Karl Olov Nilsson
Mig äger ingen - Åsa Linderborg

Herrarna i skogen - Kerstin Ekman
Djävulssonaten - Ola Larsmo
Med livet som insats - Bengt Jangfeldt 
Lärarna - Hans Lagerberg
Fågelliv - Staffan Ulfstrand
Den svenska kakelugnen - Susanna Scherman

Var är min syster - Sven Nordqvist 
Sonja, Boris och tjuven - Eva Lindström
Flickan som var vacker i onödan - Janne Lundström
Isdraken - Mikael Engström
Bryta om - Åsa Anderberg Strollo
Nöff nöff Benny - Barbro Lindgren


2006

Svinalängorna - Susanna Alakoski 
Oceanen - Göran Sonnevi
Göteborgshändelserna - Jörgen Gassilewski
Drömfakulteten - Sara Stridsberg
Montecore. En unik tiger - Jonas Hassen Khemiri
Den amerikanska flickans söndagar - Lars Gustavsson

Pingvinliv - Brutus Östling
Stenarna i själen - Sven-Eric Liedman
Qin - Cecilia Lindqvist 
Livsklättraren - Sigrid Combüchen
Meterologernas väderbok - Pär Holmgren
I döda språks sällskap - Ola Wikander

Tusen gånger starkare - Christina Herrström
Svenne - Per Nilsson 
Lill-Zlatan och morbror Raring - Pija Lindenbaum
Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket - Gunnar Ardelius
Hedvig och Max-Olov - Frida Nilsson
Alla döda små djur - Ulf Nilsson


2005

Skymning:Gryning - Lotta Lotass
I min ungdom speglade jag mig ofta - Per Gunnar Evander
Gangsters - Klas Östergren
Den amerikanska flickan - Monika Fagerholm
Simone de Beauvoirs hjärta - Ann-Marie Ljungberg
Job - Kristian Lundberg

Den nya kvinnostaden - Nina Burton
Stockholm 1851 - Thomas von Vegesack
I barnets hjärna - Hugo Lagercrantz
Ninas resa - Lena Einhorn
Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna - Fjärilar - Martin Holmér
Americanos - Magnus Linton

Vem är arg? - Stina Wirsén
Samurajsommar - Åke Edwardson
Näktergalens sång - Stefan Casta
Gummi-Lisa hittar hem - Anna Bengtsson
Eddie Bolander & jag - Katarina Strömgård
Dollans dagis - Barbro Lindgren


2004

Tredje flykthastigheten – Lotta Lotass
Gregorius – Bengt Ohlsson
En obeskrivlig människa – Kerstin Strandberg
Den stora gåtan – Tomas Tranströmer
Mostrarna och andra dikter – Agneta Plejel
Boken om Blanche och Marie – Per Olov Enquist

Kvinnor på gränsen till genombrott – Ulrika Knutson
Cityodling – Lena Israelsson
Världens ordning och mörkret i människan – Sverker Sörlin
Tapetboken – Elisabet Stavenow-Hidemark
Flugfällan – Fredrik Sjöberg
Den osynliga domstolen – Torsten Ekbom

Vilma och Mona spanar och smyger – Eva Lindström
Vi som ser på – Johan Unenge
Tröja nummer 10 – Hans Erik Engqvist
Min vän Percy, Buffalo Bill och jag – Ulf Stark
Hanna huset hunden – Anna-Clara Tidholm
Dansar Elias? Nej! – Katarina Kieri


2003

Stenmästaren - Folke Isaksson
Skraplotter - Kerstin Ekman
Ravensbrück - Steve Sem-Sandberg
En simtur i sundet - Sigrid Combüchen
Polarsommar - Anne Swärd
Imago - Eva-Marie Liffner

Litteraturens örtagårdsmästare - Per I Gedin
Hör, jag talar! - Eva Adolfsson
Idéer om livet - Nils Uddenberg
En osalig ande - Bengt Jangfeldt
Blow up - Jessica Clayton, Helene Schmitz
Blod svett och tårar - Lena Katarina Swanberg

Valdemar i världshavet - Lennart Eng
Prinsessan och mördaren - Magnus Nordin
Mera Sandvargen - Åsa Lind
I taket lyser stjärnorna - Johanna Thydell
Du och jag, Marie Curie - Annika Ruth Persson
Anna Larssons hemliga dagbok - Petter Lidbeck


2002

Till Mervas - Elisabet Rynell
Forsla fett - Aase Berg
Band II. Från Gabbro till Löväng - Lotta Lotass
Den vidunderliga kärlekens historia - Carl Johan Vallgren
Berget - Lars Andersson
Ciona - en självbiografi - Tamara T

Flickan och skulden - Katarina Wennstam
Tradition i trä - Ingela Broström
Till jaguarernas land - Nathan Shachar
Selma Lagerlöf. Livets vågspel - Vivi Edström
I begynnelsen var ordet - Maaret Koskinen
Gustav Vasa - Landsfader eller tyrann? - Lars-Olof Larsson

Sjutton - Per Nilsson
Rita ensam hemma - Håkan Jaensson
Ingen grekisk gud, precis - Katarina Kieri
Trollringen - Tord Nygren
Flickornas historia - Europa - Anna-Clara Tidholm
Adjö herr Muffin - Anna-Clara Tidholm


2001

Vandrarna - Jan Henrik Swahn
Pompeji - Maja Lundgren
I djuret - Eva Runefelt
Underdog - Torbjörn Flygt
Min faders hus - Kerstin Norborg
Lewis resa - Per Olov Enquist

Guldålder - Fredric Bedoir
Ett oändligt äventyr - Sven-Eric Liedman
Sophie Elkan - Eva Helen Ulvros
Minnets stigar - Per Wästberg
Flugsnapparnas vita fläckar - Staffan Ulfstrand
Mikaku, den japanska kokboken - Yukiko Duke

Sandor slash Ida - Sara Kadefors
Robin med huvan - Johanna Nilsson
Min vän Lage - Eva Lindström
Dödsbudet - Wilhelm Agrell
Dogge - Mikael Engström
Du! Hitta rytmen - Daniel Möller


2000

I den röda damens slott - Lars Jakobson
Populärmusik från Vittula - Mikael Niemi
Den älskvärde - Carola Hansson
Världen efter kommunismen - Göran Greider
Tio syskon i en ömtålig berättelse - Kerstin Strandberg
Hässjan - Åke Smedberg

Stora döden - Dick Harrison
Savannliv - Staffan Ulfstrand
Psykoser - Johan Cullberg
Musikens myter - Camilla Lundberg
Liv och död i antikens Rom - Dominic Ingemark
Den oövervinnerlige - Peter Englund

Sång till en fjäril - Maria Küchen
Morbror Kwesis våldnad - Janne Lundström
Jag och Stig gräver en grop - Eva Lindström
Gittan och gråvargarna - Pija Lindenbaum
Ett annat sätt att vara ung - Per Nilsson
Den svarta fiolen - Ulf Stark


1999

Vargskinnet - Guds barmhärtighet - Kerstin Ekman
Stämma i havet - Stig Claeson
Livläkarens besök - Per Olov Enquist
Det hemliga namnet - Inger Edelfeldt
Väduren - Björn Runeborg
Korallen - Katarina Frostenson

Engelska - öspråk, världsspråk, trendspråk - Jan Svartvik
Skrivaredans - Johan Svedjedal
I skuggan av Cathay - Dick Harrison
Florans konstnärer - Monika Björk
Elfrida Andrée - Eva Öhrström
De hunsades revansch - Bim Clinell

Spelar död - Stefan Casta
Smitvarning - Hans Olsson
Lilian och jag - Ninne Olsson
Esperanza - Jakob Wegelius
Balladen om Sandra Ess - Cannie Möller
ABC-boken - Jan Lööf


1998

Syskonen - Magnus Florin
Mosippan - Elsie Johansson
Berömda män som varit i Sunne - Göran Tunström
Parsifal - Sigrid Combüchen
Sena sagor - P C Jersild
Klangernas bok - Göran Sonnevi

Sara - i liv och text - Birgitta Holm
Svenska vägar till St Petersburg - Bengt Jangfeldt
Respekt - Carmilla Floyd
Filosofernas krig - Svante Nordin
Catrines intressanta blekhet - Eva Lis Bjurman
Arvsdygden - Nils Uddenberg

Resan till världens ände - Henning Mankell
Malla handlar - Per Nilsson
Du & du & du - Eva Eriksson
Nämen Benny - Barbro Lindgren
Lilla Asmodeus - Ulf Stark
Den långa resan - Sven Nordqvist


1997

Hohaj - Elisabeth Rynell
Huset vid Flon - Kjell Johansson
Mozarts tredje hjärna - Göran Sonnevi
Mjuka mörkret - Eva Runefelt
Svindel - Per Holmér
Aprilhäxan - Majgull Axelsson

Citron - Lotte Möller
Kroppens tunna skal - Karin Johannisson
Storstugan - eller när förorten kom till byn - Per Nilsson
I skuggan av framtiden - Sven-Eric Liedman
Darwins ofullbordade - P C Jersild
Sverige och förintelsen - Mattias Thydén

Sanning eller konsekvens - Annika Thor
När isen gått - Bo R Holmberg
Men jag glömmer dig inte - Peter Pohl
Limpan är sugen - Eva Lindström
En svart hund - Anna-Clara Tidholm
Andrejs längtan - Barbro Lindgren


1996

Lifsens rot - Sara Lidman
Jag vill ha hela världen - Fredrik Ekelund
Vid budet att Santo Bambino di Aracoeli slutligen stulits av maffian - Jesper Svenbro
Sorgegondolen - Tomas Tranströmer
Variationer över ett tema av Silfverstolpe - Lars Gustavsson
En tid i Visby - Björn Runeberg

Det förlorade landet - Göran Rosenberg
Blod är tjockare än vatten - Astrid Trotzig
Mitt förnamn är Ronny - Ronny Ambjörnsson
Upplands fåglar - Martin Tjernberg
Spåren av kungens män - Maja Hagerman
Brev från nollpunkten - Peter Englund

Tick-tack - Lena Andersson
Pojken som sov med snö i sin säng - Henning Mankell
En ö i havet - Annika Thor
Britten och prins Benny - Pija Lindenbaum
Min syster är en ängel - Anna Höglund, Ulf Stark
Dock-kalaset - Lisa Örtengren


1995

Trädgården - Magnus Florin
Hummelhonung - Torgny Lindgren
Värddjuret - Marie Hermanson
Underbara kvinnor vid vatten - Monika Fagerholm
En ny påminnelse om - Lennart Göth
Comédia infantil - Henning Mankell

Resa i skuggan - Anders Ehnmark
Estonia - berättelsen om en tragedi - Niklas Bodell
Tusen år i trädgården - Maria Flinck
Folk förr - Eva Österberg
Ekoparken - Henrik Ekman
Barheidas fjärde hustru - Aud Talle

Nyckelpigor och citronfjärilar - Catharina Günther-Rådström
Mina och Kåge - Anna Höglund
Min vän shejken i Stureby - Ulf Stark
Flickan som inte ville kyssas - Rose Lagercranz
Det är slut mellan Gud och mig - Katarina Mazetti
Castor snickrar - Lars-Olof Klinting


1994

Den dagen kastanjerna blommar är jag långt härifrån - Bodil Malmsten
Synden - Björn Ranelid
Boken om E - Ulla Isaksson
Resans syster, poesin - Nina Burton
Fåglarnas eldhuvuden - Arne Johnsson
Andrej - Carola Hansson

Den mörka kontinenten - Karin Johannisson
Anders Zorn - Hans Henrik Brummer
Makt och ärlighet - Maria-Pia Boëthius
Musiken i Sverige I-IV - Leif Jonsson
Med K-märkt genom Sverige - Göran Willis
Islam och Europa - Ingmar Karlsson

Robert och den osynlige mannen - Niklas Rådström
Mästaren och de fyra skrivarna - Ulf Nilsson
Korpens sång - Per Nilsson
Egna världar - Maria Gripe
Liten - Ulf Stark
Kaspers alla dagar - Anna-Clara Tidholm


1993

Händelser vid vatten - Kerstin Ekman
Fungi - Agneta Pleijel
Unwind - Bo Carpelan
Ty - Werner Aspenström
Nedkomst - Magnus Dahlström
Medan de ännu hade hästar - Birgitta Lillpers

Solvindar - Peter Nilsson
Ofredsår - Peter Englund
I Sven Hedins fotspår - Stig Holmqvist
Gustav III - det offentliga barnet - Marie-Christine Skuncke
Barndomens återkomst - Clarence Crafoord
Renässansmänniskan - Michael Nordberg

Vinterviken - Mats Wahl
Spelar roll - Hans Olsson
Allis med is - Gunilla Linn Persson
Över bäcken - Pija Lindenbaum
Sagan om Alice i verkligheten - Inga-Karin Eriksson
Förr i tiden i skogen - Anna-Clara Tidholm


1992

Kartritarna - Per Olov Enquist
Utrota varenda jävel - Sven Lindqvist
Parkerna - Tua Forsström
Korta och långa kapitel - Sigrid Combüchen
Strandmannen - Peter Kihlgård
Medan tiden tänker på annat - Niklas Rådström

Trädgårdens natur - Lotte Möller
Naturkontraktet - Sverker Sörlin
Klingande Sverige - Jan Ling
I Demokritos fotspår - Wilhelm Forsling
Gyllene äpplen - Gunnar Broberg
Den nordiska floran - Lennart Stenberg

Land i lågor - Bengt Pohjanen
Genom den röda dörren - Inger Edelfeldt
En barkbåt till Eddie - Viveca Lärn
Chessman - George Johansson
Kan du vissla Johanna - Ulf Stark
Jag saknar dig, jag saknar dig! - Peter Pohl


1991

Trädet - Göran Sonnevi
Livets ax - Sven Delblanc
Kapten Nemos bibliotek - Per Olov Enquist
Joner - Katarina Frostenson
Iris, Isis och skräddaren - Birgitta Lillpers
Föreställningar - Erland Josephson


1990

Sorgen per capita - Ernst Brunner
Slottet - Anders Ehnmark
Knivkastarens kvinna - Kerstin Ekman
De sotarna! De sotarna! - Lars Ahlin
Kuperad lek eller skändaren från Skänninge - Torbjörn Säfve
Ett år på sextiotalet - Olof Lagercranz


1989

Tecknens rike - Cecilia Lindqvist
Nattens årstid - Sun Axelsson
Bland orrar och kor - Bengt Emil Johnson
Gogols ansikte - Kjell Johansson
Skymningen gör dårarna oroliga - Tor-Ivan Odulf
Sigmund Freud - mannen och verket - Lars Sjögren

söndag 23 maj 2021

En smakebit på søndag - Hjärtdjur

 

Smakebiten utgår denna vecka från Astrid Terese på Betraktninger. Dela med dig en snutt av det du läser just nu. Inga spoilers!


På kvällen hängde Lola upp sina strumpbyxor med fötterna ut genom fönstret. De kunde inte dropptorka, för de tvättades aldrig. Strumpbyxorna hängde ut från fönstret som om Lolas fötter och ben fanns i dem, tårna och de hårda hälarna, de uttöjda vaderna och knäna. De hade kunnat gå utan Lola genom den vildvuxna parken i den mörka staden.



Månadens språk är rumänska och jag tänkte att jag skulle ta mig i kragen och läsa Herta Müllers Hjärtdjur. Müller skriver visserligen på tyska, men hon kommer från Rumänien och boken utspelar sig där. 

Jag hade förväntat mig att hon skulle vara rätt svårtillgänglig och en smula tråkig, men så är det inte alls. Jag har inte hunnit så långt in i boken än (s 37) men har redan klistrat in tre markeringslappar. Jag gillar verkligen hennes sätt att skriva och hade det inte varit för att jag bara måste ta mig an en del saker i trädgården innan det är för sent, så hade jag antagligen satt mig i min fåtölj och läst ut den redan.


lördag 22 maj 2021

Veckans mening - vecka 20

 

Veckans mening utgår från Robert på Mina skrivna ord. Bjud oss på en mening från veckans läsning! En mening som av en eller annan anledning fått dig att stanna upp.

Det har blivit lite dåligt med deltagandet det senaste för min del. Det har varit så förskräckligt mycket att jag bara inte haft tid och ork - men viljan finns.

Men vem låter väl sig hindras av sitt förnuft här i livet?

Meningen kommer från Kyra Kyralina av Panait Istrati som jag äntligen tog mig i kragen och läste för Månadens språk. Jag vet inte hur länge den stått i hyllan. Sannolikt 30 år eller något. Mitt ex är tryckt 1988.

Och det var ju jäkligt dumt att låta den stå i hyllan så länge. Det är en riktigt charmig och mustig berättelse och jag har börjat söka runt på Bokbörsen efter fler böcker av Istrati.



Istrati skriver här med stor närhet och berättarglädje om lemonadförsäljaren Stavros bittra levnadsöde. Denne berättar om sitt märkliga och ofta ofattbara liv för pojken Adrien - Istratis alter ego. Stavro är son till en välbeställd hantverkare och hans vackra men otrogna hustru. Modern lever sedan en tid ensam tillsammans med Stavro och systern Kyra. En dag slås detta redan mycket bristfälliga liv i spillror, modern misshandlas av maken och barnen kastas ut i en värld som inte vet vad godhet är.

Panait Istrati (1884-1935) föddes i Rumänien som son till en rumänsk mor och en grekisk far. Han skrev på franska. Istrati var en väldigt spännande person, läs gärna mer om honom här.


torsdag 20 maj 2021

Hett i hyllan #38

 


Hett i hyllan utgår från Monika. Om de där böckerna som stått en evighet i hyllan, men som kanske förtjänar att plockas fram och dammas av. 

Den här boken har jag haft just en halv evighet. Minns inte riktigt när jag köpte den, men jag kan förstå varför. Omslaget är tilltalande och den låter ju väldigt skojsig.

A foul-mouthed drunkard, a prudish nun, a jester, a glutton and a monk of dubious learning – these are some of the crew aboard THE SHIP OF FOOLS, a vessel becalmed in purgatorial waters. Dimly aware of their predicament, they must tell tales to keep from perceiving it.

A gargantuan nymphomaniac sets out on an odyssey to find her mother. A prince appoints a servant to be his whipping-boy. A wandering minstrel stops at nothing to protect a garden from starving orphans, and a novice enters a labyrinthine world of murder and intrigue…

Bawdy, generously peopled and endlessly inventive, THE SHIP OF FOOLS is a rich treasure chest of a novel, marking the debut of a formidable writing talent.

Det var först när jag lyssnade på Nina Burtons Gutenberggalaxens nova som jag hörde talas om Sebastian Brants satir Das Narrenschiff från 1494. Uppenbarligen är det ett mycket gammalt och återkommande tema. Det lär stamma från Platon och är således närmare 2 500 år gammalt. Ballt va?!

Omslaget är en del av Hieronymus Buschs målning från slutet av 1400-talet. Här nedan ser ni hela (i e hela tredjedelen av den ursprungliga triptyken)


tisdag 18 maj 2021

Tisdagstrion - Klassiker

 

Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken och denna vecka är temat Klassiker jag har läst eller vill läsa.

Oj oj... det är ju så förskräckligt många klassiker jag vill läsa - och ganska många, tycker jag nog, som jag har läst. Det var inte lätt men slutligen valde jag att hålla mig till ett tema i temat.


Den stora gruvstrejken har jag velat läsa väldigt, väldigt länge, men så är det ju det där med tegelstenar...


Samma sak med Hugos Samhällets olycksbarn

Det blev lite murrigt det här, hörrni...


så denna gyllene utgåva av På spaning efter den tid som flytt får lysa upp slutet lite.

söndag 16 maj 2021

Månadens språk - sammanfattning april

 

Ack, vilken slarvmaja jag är! Jag inser att jag glömt sammanfattningen av månadens språk för april, danska. Jag får skylla på att jag jobbade så infernaliskt mycket i tre veckor, åkte raka vägen ner till mamma i Skåne för att bistå henne en smula och sedan kom hem med covid - med allt vad det innebar av smittspårning av ungar - med en vårdcentral som har blivit komplett usel och en en inlogging i 1177 som inte funkade - mm mm. Och med anledning av detta har jag heller inte hunnit skriva om de böcker jag läst. Gah! Jag som äntligen hade kommit ikapp före detta. Men det är som det är, bara att gilla läget och ta nya tag. 

Här är mina böcker ursprungligen författade på danska:

Den hemliga kvinnan - Anna Ekberg

Före morgondagen - Jørn Riel

Rödby - Puttgarten - Helle Helle

Agathe
 - Anne Cathrine Bomann

Jag tyckte om dem alla fyra. Väldigt olika sinsemellan. Den hemliga kvinnan är snarast en thriller. Före morgondagen är en historisk skildring av inuiter på Grönland. Rödby - Puttgarten är samtidsrealism. Agathe utspelar sig i Paris under första delen av 1900-talet.

Någon annan som läst någon dansk bok?

En smakebit på søndag - Av ingen kvinna född


Smakebiten utgår denna vecka från Mari på Flukten fra virkeligheten. Dela med dig en snutt av det du läser just nu, inga spoilers!

Det här var för fyrtiofyra år sedan och jag minns allt. Lågan fladdrar längst upp på det tvinnade ljuset. Den ser ut som en liten dansös som har fastnat i vaxet. Hennes hårsvall av rök sveper över de flagor av bokstäver som klumpat ihop sig till ord runt historiens axel, en bekännelse som jag nu har blivit anförtrodd. Medan min andning tar fart och sedan saktar in lyckas jag ändra de dödliga skuggornas resa på det fläckade papperet och ett okänt ansikte träder fram, som ett ornament på en gravsten. Denna kvinna som jag aldrig har träffat men ändå tycker mig veta allt om, denna kvinna som jag aldrig har slutat att slå följe med, som jag aldrig kommer att bli färdig med. Så jag bestämmer mig för att låta blicken svepa över det första bladet så att de bedrägliga skuggorna försvinner och nya träder fram, vilka jag gör mig redo att upptäcka och därmed löper risken att förmörka dem ännu mer. Dessa skuggor i mörka skärvor som inte skonar något eller någon, utom i den mest fullkomliga av nätter som är döden före den sista domen.


Prästen Gabriel får en dag ett oväntat meddelande av en kvinna när han sitter i biktstolen. Han kommer kallas till ett sinnessjukhus för att välsigna en avliden patients kropp, och den viskande rösten uppmanar honom att då smuggla ut några anteckningsblock som ligger gömda under den dödas klänning. De fullklottrade blocken visar sig innehålla historien om Rose, som med egna ord berättar om hur hon som fjortonåring såldes till en förmögen godsherre och hur hennes liv därefter förvandlades till ett inferno.

Tredje boken i min Tranan-prenumeration. En riktig bladvändare. Jag läste ut den i natt. Rekommenderas!

tisdag 11 maj 2021

Tisdagstrion - Guld, silver eller annan metall

 

Dags för tisdagstrio som utgår från Ugglan & Boken och som jag tyvärr missat i några veckor. Men nu ligger jag platt fall i covid - det var väl onödigt, bara några dagar före 2:a vaccindosen - så nu finns det tid. Denna tisdag är temat Guld, silver eller annan metall i titeln



Libyske tuaregen al-Konis underbara bok om en man och hans älskade kamel.



Pavers serie om fem delar handlar om Hylas och Pira i området runt Medelhavet under bronsåldern. Väldigt spännande med en del övernaturliga inslag. För 9-12 år.



Jag har inte läst Svart som silver, däremot läste jag helt nyligen Medan giftet verkar, och den gav mersmak. 

måndag 10 maj 2021

Längst bak i läslistan

 

Inspirerad av Mösstanten, som har börjat titta igenom vad hon har längst bak i läslistan, har jag gått igenom min Storytelbokhylla. Jag har ingen sammanhållen läslista, nämligen. Och i min hylla blir det inte 'längst bak', utan 'längst ner' - fast det lät så missvisande när jag skrev det i rubriken, så jag ändrade.

De här är de böcker som ligger längst ner av... ja, vad kan det vara? 400? Skulle inte förvåna mig. Det var över 300 sist jag räknade, och det var ett tag sedan.

Jag väljer att ta med fem böcker, eftersom jag redan har bestämt mig för att plocka bort två av dem.

Nerifrån och uppåt:

Alltså, jag gillar ju Majgull Axelsson väldigt mycket. Och jag vet att jag har fler än denna på listan. Någon dag...

Jag gillar att läsa klassiker och Robert Louis Stevenson är ju hur kul som helst. Jag borde klämma denna för Förkovran.


Den här tänker jag plocka bort. Inte för att jag inte vill läsa den, utan för att jag tror att den lämpar sig bättre som vanlig bok. Saga-produktioner är dessutom ytterligt opålitliga.



Den här kommer jag också att ta bort, så klassiker den är. Jag är för harig, jag kommer aldrig att våga lyssna på den.



Det här är en novell/kortroman, bara 1½ timma lång. Den borde jag väl ha kunnat klämma förr. 


Se där! Nu är det bara 397 kvar. Eller nått :)