Listor

Utmaningar & Teman 2020

Teman 2019

Läsutmaningar 2018

tisdag 30 juni 2020

TBR juli


Jag ska inte säga att det gått pruttdåligt med mitt läsande i juni, trots att jag läst skrämmande lite, för egentligen är det så att jag fått tillbaka den kraft, lust, initiativförmåga och utrymme för mig själv som jag saknat i så många år. Tjugo, närmare bestämt. Det är en förunderlig känsla att faktiskt vara jag igen. Jag hade glömt bort hur det kändes. Och eftersom jag nu ägnat tid åt att börja röja i drivorna här hemma, röja i kaoset i trädgården och att ta hand om barn och en hoper nya djur, så har det inte blivit så mycket tid över för läsning. Men imorgon kväll planerar jag mig upp till buan, och då blir det mer läsning - men mindre lyssnande, eftersom jag måste spara på batteriet; det finns ingen el där uppe.

Lyssnandet har gått bra. Jag hade listat elva ljudböcker i TBRn och John Muirs Wilderness Essays, som jag räknar med att bli klar med under dagen, blir nummer tio. Samlade verk är den jag ännu inte hunnit med. Men tio är väl inte så illa pinkat?!

Läst har jag... håll i er! en säger en bok, ha ha! Markus-versionen av Péter Esterházy, för Månadens språk som har varit ungerska. Rätt bedrövligt faktiskt. Men fyra böcker har jag bara en liten snutt kvar av: Things Fall Apart, Längtans latituder (båda jättebra, känns synd att läsandet blivit så sporadiskt) samt En midsommarnattsdröm och Långsam hemkomst. Jag bör klämma dem på en dag när jag väl kommer upp till buan.

Jag inser att jag bör vara lite mer modest i denna månads TBR. Således:


Binas historia har väntat länge i hyllan och jag vill väldigt gärna läsa den. För Naturlig läsning.



Når landet mørknar av Tore Kvæven ingår i 3x3.



En spelmans visor finns med i Förkovran. Kommer passa fint att läsa där uppe i stugan.



Månadens språk är indonesiska och Fotspår är tredje delen i Burukvartetten.



Månadens Shakespeare blir Othello.



För Boktolvan tänker jag läsa Tre starka kvinnor.


Och så har jag packat ner en herrans massa fler böcker, bland annat de som inte blev lästa i juni. Vi får se hur det går med dem.


Och så ljudböckerna:



Jag försöker hinna med Samlade verk denna månad istället.



Jag har länge velat läsa Anne Enright.



Boken om Elin Wägner måste man ju läsa! Måste dock tillstå att jag inte läst något av Wägner.



Den här ser man lite varstans och jag har blivit nyfiken. Dessutom kan det ju passa bra i dessa tider att läsa verk av svarta författare.



Den här har jag haft i mitt Storytelbibliotek en halv evighet. Passar också för BLM.


Nepp, nu törs jag inte lägga till fler :)

fredag 19 juni 2020

Helgfrågan - vecka 25


Denna vecka lyder Mias helgfråga:

Hur har era recensioner blivit bemötta, har någon författare hört av sig?
Jag skriver ju inga recensioner i egentlig bemärkelse, mer om jag tyckte om eller inte och ibland om tankar som väckts. Några författare har aldrig kommenterat - min blogg är ju heller inte särskilt välbesökt, så de skulle nog ha svårt att hitta hit även om de haft lust. Något recensionsex har jag aldrig fått förfrågan om och fick jag skulle jag antagligen tacka nej. Jag vill inte ha den pressen på mig att läsa och jag är så mesig att jag nog skulle ha svårt att säga vad jag egentligen tyckte om jag visste att författaren skulle läsa. Det skulle kännas svårt att dissa det någon slitit och kämpat med, kanske i flera år.

Bonusfråga: Hur firar ni midsommar?
Barnen kommer imorgon - i alla fall de två yngsta. Den äldste ska lana med kompisarna och börjar sedan sitt livs första sommarjobb, på kommunen, och stannar därför hos far sin. Det går inga bussar här så att han kan ta sig. Lassepappan stannar en stund när han lämnar ungarna och så äter vi lite midsommarmat tillsammans.

På lördag ska vi åka och hämta en ny kanin som ska bli Nassens egen. Min Mylla blev tagen av räven(?) tillsammans med halva hönsflocken för några veckor sedan. 

I övrigt ska jag gå här bland höns, ankor, katter och den nya lilla kaninen och fixa i trädgården och njuta. Jo, jag har skaffat ankor igen :)


måndag 8 juni 2020

Authors & Characters - Simon


Authors & Characters utgår från Lyrans NoblesserBerätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.

Jo, jag fortsätter väl mitt tjat...

Simon Häggström


Simon Häggström är polis och arbetar mot prostitution och människohandel. Han har skrivit fyra böcker, två mer fackbetonade och två kriminalromaner. Alla bygger i princip på det han träffat på i sitt arbete. Första och senaste boken:




Jag skulle vilja påstå att Simons böcker utgör ett minimum av vad gemene man bör veta om detta ämne. Och det är spännande - trots det hemska - och lättläst/-lyssnat. Verkligen inget torrt och tråkigt man behöver plåga sig igenom.


Simone/Simon


I ärlighetens namn har jag inte läst boken, men jag tyckte mycket om TV-serien. Otroligt charmig. Jag borde läsa boken också.

Första dagen i nya klassen tror alla att Simone är en kille. Och som Simon är en helt ny värld möjlig. Men ganska snart är Simone intrasslad i en karusell av lögner som snurrar allt fortare. I skolan är Simon mitt i ett triangeldrama med den populära Katti och kompisen Isak. Hemma har Simone fullt upp med jakten på en borttappad hund, en morfar som kommit för att dö och en bonuspappa med hatt.


tisdag 2 juni 2020

Tisdagstrion- Hyllvärmare


Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken och denna vecka handlar det om hyllvärmare. Och sådana har jag ju några att välja på *host*

Eftersom det är BlackOutTuesday så väljer jag tre svarta författare. Böcker som jag borde läst för länge sedan.

 



#blacklivesmatter


Månadens språk - sammanfattning maj


Månadens språk i maj var nederländska. Själv läste jag en bok och lyssnade på en.


Guus Kuijer fick ALMA-priset 2012. De svarta stenarna uppges vara skriven för mellanåldern, men jag tror nog att den kan vara lite svår för en 10-åring. En historia som man kan tolka på väldigt många sätt. Enligt uppgift ska den vara en kritik av vuxenvärlden, och ja, kanske kan man tolka den så också. Jag har kommit av mig med att skriva om böckerna jag läser, så tyvärr har jag inte skrivit något inlägg om den. Men blir man nyfiken så är det bara att googla.



Jag var rätt säker på att jag hade läst större delen av Anne Franks dagbok som barn och ville minnas att jag tyckte att den var så tråkig att jag inte kom igenom den. Nu börjar jag undra. Visserligen var det den förkortade versionen som förelåg då, men jag känner inte igen ett dugg. Och tråkig är den sannerligen inte, tvärt om väldigt lättlyssnad och ypperligt inläst av Vanja Rosenberg. Jag kan förstå att man har tvivlat på dess äkthet, den känns mer som "litteratur" än en tonårings dagbok. En imponerande ung kvinna, Anne Frank.

Någon som har läst något på nederländska i maj och vill dela med sig?

måndag 1 juni 2020

TBR juni


På grund av Storytels krångel - som nu verkar vara åtgärdat - har det tagit lite tid att få till månadens TBR. Det har varit mycket ändrande fram och tillbaka. Men nu så!

Böcker


Iliaden finns i Förkovran och eftersom jag det senaste läst tre böcker inspirerade av just Iliaden (The Song of Achilles, A Thousand Ships och Flickornas tystnad), så tänkte jag att det kan vara dags att ta itu med den. Jag kanske inte hinner hela, men börja ska jag i alla fall.



Jag fick inte läst andra delen av Kristin Lavransdotter i maj som jag hoppades, så nu är två delar kvar: Husfrun och Korset. Även den ingår i Förkovran.



För Boktolvan har jag tänkt läsa Things Fall Apart.


När det gäller Månadens språk, ungerska, så är jag väldigt kluven. Egentligen är jag mest sugen på László Krasznahorkais Motståndets melankoli, som jag varit och ryckt i på biblioteket ett flertal gånger, för hur skulle jag kunna stå emot en knölval? Krasznahorkai har dessutom tilldelats Man Booker International Prize, så boken skulle passa fint i Litteraturpristolvan. En e-bok, men eftersom nästa två är vanliga böcker, så får den så lov att vara här.



Men så var det ju det där med hyllvärmare... Ferenc Karinthys Epepe har stått i hyllan sedan 1980 *host*. Omslaget är hemskt. Jag kan förstå varför jag knappast lockats att läsa den.



Péter Esterházys Markusversionen står också i hyllan, om än inte sedan lika lång tid tillbaka. En författare jag inte läst men är nyfiken på. Det omslaget ser inte heller så hejans kul ut.


Vi får se vilken jag väljer, det lär knappast bli alla tre.


e-böcker


Människan är den vackraste staden ingår också i Förkovran, och den finns inte på Nextory, så jag passar på om det blir byte av.


Kirke har jag länge velat läsa och jag tyckte mycket om The Song of Achilles av samma författare, så vad väntar jag på liksom?


Månadens Shakespeare måste naturligtvis bli En midsommarnattsdröm.


Ljudböcker


Jag har en liten snutt kvar av Simon Häggströms nya, I skuggan av sektor 5, och den ska jag lyssna klart på. Om människohandel och prostitution.



Jag måste naturligtvis lyssna på tredje delen, trots att jag får krupp på Lo Kauppi som inläsare. Men böckerna är ju så bra.



Lyktsken av Michael Ondaatje går som Radioföljetong i P1 just nu, och den är jag sugen på.
.


Den här har jag länge velat läsa och nu är den nominerad till Årets bok. 



Nickelpojkarna har jag velat läsa i princip sedan den kom ut och nu har den dessutom belönats med Pulizerpriset. Passar in på Litteraturpristolvan.



An American Marriage tilldelades Women's Prize for Fiction 2019 och passar således också in på Litteraturpristolvan.



Också en bok jag länge velat läsa - det är ju en fååågel på omslaget! :) Bara 5 timmar lång.



Vinnare av Booker-priset 2019 och shortlisted för Women's Prize for Fiction 2020. Passar också för Litteraturpristolvan.



Det här får bli månadens titel för Naturlig läsning.



Jag ser allt du gör ligger 1:a på SvDs boklista och jag blir naturligtvis nyfiken.



Och Samlade verk ligger 2:a på SvDs boklista.

Månadens språk är ungerska


Junis språk är ungerska och som vanligt kommer boktips nedan. I morgon lägger jag, som vanligt, upp en sammanfattning där ni som hängde på i maj kan berätta vad ni läst.