Den här måste ha stått i hyllan i över 40 år. På den tiden tyckte jag fortfarande att det var lite spännande med erotiska skildringar - nu tycker jag att det är typ det tråkigaste och mest ointressanta som finns - och det faktum att den varit förbjuden och lett till sedlighetsåtal gjorde den ju också intressant. När jag nu läser texten nedan, som jag just googlat fram, så tycker jag ändå att den låter rätt lockande. Och jag antar att det som var "osedligt" på 40-talet knappt kommer att beröra mig överhuvudtaget.
Agnar Mykle är en av de mest kontroversiella författarna genom tiderna i Norge. Sången om den röda rubinen förbjöds 1957, ett år efter att den utkommit. Rättsfallet som följde blev oerhört uppmärksammat. Mykle och hans förläggare anklagades för att publicera omoraliskt och pornografiskt material. De friades, men boken drogs under en period in från marknaden.
I romanen får vi följa den unge studenten Ask Burlefot under hans tid vid universitetet i Bergen hans rastlöshet, frustration och sökande leder honom in på en väg fylld av skam, förluster och triumfer. Och det är Asks många möten med kvinnor och detaljrikedomen i dessa skildringar som gjorde boken så uppmärksammad.
Sången om den röda rubinen är en energifylld, rolig och rörande berättelse om en ung mans väg ut i livet. Den är också en av de stora kärleksromanerna i nordisk litteratur, väl värd sin plats i hyllan bredvid storheter som Den allvarsamma leken.
trevligt med gamla böcker
SvaraRadera