lördag 25 december 2021

Utmaningar och läsplaner för 2022

Jag ska bekänna att jag njuter i princip lika mycket av att planera min läsning som att läsa och så här inför ett nytt år är det mycket att planera och fundera över. Underbart! Efter mycket velande fram och tillbaka - ett tag funderade jag till och med på 'långsamhetens lov' som tema, med tegelstenar, omläsning och jämförelse av original och olika översättningar (Ulysses) - så har jag landat i detta. Och som vanligt ligger fokus inte på "att lyckas" utan att ge läsandet en riktning. Utmaningarna - och länkar - lägger jag ut eftersom.

De gamla

Månadens språk  Nej, jag kan inte låta bli. Det blir ett språk/-område var månad även 2022, men jag tänker begränsa mig till en bok i månaden inom denna utmaning.

Förkovran  Jag fortsätter även med denna utmaning. Jag brukar ändra den en smula varje år, så även detta. 2022 ligger vinnare av Augustpriset och Nordiska rådets litteraturpris i Prisat, men nominerade ligger kvar i Förkovran. Jag räknar med att det kommer att gå lite "trögt" med Förkovran i början av året, eftersom jag då kommer att lägga mycket tid på serier (se nedan).

Prisat  Något ändrat även detta. Som sagt ovan ligger Augustpriset och Nordiska rådets litteraturpris med i år och nytt är Costapriset. Det finns så oändligt många böcker att välja mellan och man hinner läsa så förtvivlat få. En prisad bok borgar för viss kvalitet så att man får hjälp att sortera bort det som bara är bortkastad tid. Sedan är det ju inte så att jag gillar allt som prisats och det finns fantastisk litteratur som aldrig vunnit något pris. Men jag tycker ändå att detta upplägg är till hjälp för mig.

Jorden runt på 100 böcker  Naturligtvis fortsätter jag med Ugglan & Bokens utmaning. Jag är i skrivande stund uppe i 36 böcker. Nu är bara de svåraste kvar :)

Naturlig läsning  Ytterligare en utmaning som jag trivs väldigt bra med.

Shakespeare  Det gick ju pruttdåligt med Shakespeareläsandet 2021, men skam den som ger sig. Min ambition är i alla fall att ta mig igenom hans pjäser - tids nog. Jag stretar vidare.

KAOS-utmaningen  Ja, den hamnade visst på min lott i år, kan man tänka.

De fyra årstiderna  Ett försök att klämma en pocket från hyllan och en e- och en ljudbok nersparade på Storytel varje kvartal. Eftersom jag har så mycket nersparat och intryckt i hyllan så har jag tappat kollen totalt. Det här är ett sätt att vaska fram i alla fall några böcker som lever sitt liv i något slags limbo.

De nya

Ryska noveller  Jag är väldigt förtjust i de gamla ryssarna och det finns hur många noveller som helst att tillgå på Storytel. Så varför inte beta av en i månaden? Perfekt när man inte har så mycket sammanhängande tid att läsa. 

Noveller av Selma Lagerlöf  Storytel har även många noveller av Lagerlöf. Dags att ge sig på dem.

Tove Jansson  Framför allt noveller och omläsning (-lyssning) av Muminböckerna är det jag har tänkt mig.

Sherlock Holmes  Det finns gott om inläsningar av Sherlock Holmes äventyr på Storytel och, för all del, många e-böcker också. De är någon timma långa och det borde inte vara något problem att klämma in en per månad.

Serier  Jag vill läsa Sara Lidmans Jernbaneeposet, Kerstin Ekmans Kvinnorna och staden, Elsie Johanssons trilogi om Nancy, Kristina Sandbergs trilogi om Maj (har läst första), Kjell Westös Helsingforssviten, Prousts På spaning... och Eyvind Johnsons Romanen om Olof. Jag går hårt ut med Lidman, Ekman och Sandberg, en av vardera per månad. Johansson får avlösa Sandberg från mars. Lidman måste jag läsa, men de andra finns som ljudböcker. Därefter tar jag de andra eftersom. 

Jag vill också fortsätta med Sagan om is och eld (Game of Thrones), Sirpa Kähkönens Kuopiosviten och Pramoedya Ananta Toers Burukvartetten. Jag har kommit till del 3 i dessa serier.

Ed: Jag inser att denna planering passar bra in i utmaningen Finish That Series, som jag hittade hos Monika. Jag tar helt enkelt och hänger på henne.

Barn & ungdom  Jag vill generellt läsa mer barn- och ungdomslitteratur. Dels tänker jag fortsätta beta av Augustnominerade, dels vill jag läsa klart några serier jag håller på med. 

Nya författare (i e nya för mig)  Vore fint om jag hann läsa en bok var av dessa under året:

Agota Kristof
Annie Ernaux
Annie Proulx
Birgitta Stenberg
Carola Hansson
Ellen Mattson
Gun-Britt Sundström
Iris Murdoch
Katja Kettu
Louise Erdrich
Louise Penny
Sanna Tahvanainen

Ed: Och det här blir - inser jag - en Boktolva. Jag hänger på Monika - igen - på denna.


Ja, jag vet, det här ser fruktansvärt mycket ut. Men dels hinner jag lyssna ganska mycket eftersom jag pendlar 8 mil per dag och dessutom gör en del långresor varje år, dels går en del utmaningar in i varandra. En ny författare i Boktolvan kan ha vunnit något av priserna i Prisat och dessutom passa in i KAOS-utmaningen. En bok för Månadens språk kan kan passa in i Förkovran och dessutom låta mig bocka av ett land i Jorden runt på 100 böcker. Många av böckerna i Finish That Series är barnböcker som går fort att lyssna på, Tove Jansson och Sherlock Holmes är korta och finns som ljudböcker de med, Shakespearedramerna går rätt snabbt att läsa och när det gäller de gamla ryssarna och Lagerlöf så är det ju frågan om noveller. Det ser med andra ord mer avancerat ut än vad det är. Klarar jag januaris TBR, till exempel, så kommer jag att kunna pricka av 35 punkter - ni ser!

7 kommentarer:

  1. Ska bli spännande att höra dina tankar om Agota Kristof om du hinner med henne! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det måste jag försöka göra. Jag är väldigt pepp på alla de här. Ska försöka ta mig i kragen och skriva en liten kråka om mina lästa böcker också. Jag tror inte att jag har gjort det sedan i somras.

      Radera
  2. Vad roligt att du kör månadens språk även nästa år. Jag är med 2022 igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men åh vad roligt! Jag är jätteglad att du vill vara med.

      Radera
  3. Kul att du kör vidare med utmaningarna! Jag brukar - precis som du - älska att planera och fundera ut nya läsutmaningar, men för första gången känner jag att det vore skönt med en liten utmaningspaus. Så det blir inga nya utmaningar för 2022 (jag kanske ångrar mig och kommer igen till hösten). Men Jorden runt på 100 böcker fortsätter jag med, och även med att beta av Nobelpristagare förstås.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag behöver utmaningar och planer för att få lite riktning på mitt läsande. Annars blir det mest minsta motståndets lag, och det är inget kul. Sen får det väl gå som det går. Det gör inget om jag inte klarar allt.

      Radera
  4. Shakespeare väntar ivrigt i bokhyllan...

    SvaraRadera

Tisdagstrion - Kropp & själ

  Det är över ett år sedan jag var med nu, trots att ambitionen alltid varit att delta. Ibland vill livet annorlunda och det är ju bara att ...