måndag 8 januari 2024

Bokslut 2023

 

Jag tänkte att jag skulle försöka mig på något slags sammanfattning av min läsning 2023. 

För första gången på många år valde jag att inte delta i några utmaningar - ja, utom Kaosutmaningen då, och Jorden runt på 100 böcker som liksom ligger löpande. Det blev på tok för många 2022 och det blev ingen tid över alls till att läsa nytt - eller nyupptäckt. Och tur var väl det att jag inget planerade, för redan i slutet på januari gick jag in i en lästorka som hette duga. I nära tre månader klarade jag i princip inte av något annat än deckare i ljudboksformat, på svenska. Därefter började jag kunna lyssna på lite annat också och så småningom även på engelska. I oktober, som först, lyckades jag läsa några augusnominerade böcker.

Jag läste 144 böcker - 143 säger Goodreads, Kattjägarna har inte funnits inlagd där (förrän nu, ser jag) - och det är väl inte så illa pinkat ett lästorkeår. Inte kvantitetsmässigt i alla fall. Men så är det det där med kvalitet också. Och vad man helst skulle vilja läsa. 

Det var endast 16 böcker jag läste, varav 6 diktsamlingar och 5 barn-/ungdomsböcker. Så illa var det!

Av de 144 böckerna var 26 facklitteratur - av dem skulle 8 passat in i Naturlig läsning, som jag brukar ha som utmaning - övriga var skönlitterära.

Av 118 skönlitterära böcker var 5 klassiker, 7 svenska klassiker, 6 diktsamlingar (dessa tre brukar vara kategorier i utmaningen Förkovran), 17 barn-/ungdomslitteratur och 34 deckare. 

Jag läste böcker från 17 länder. Det låter ju lite halvschysst ändå, men i själva verket har jag läst extremt ensidigt i år. 61 böcker har varit svenska, 30 från övriga Norden - varav en majoritet från Finland - och 40 från det anglosaxiska språkområdet. Bara 5 böcker var utomeuropeiska (Japan, Sydkorea, Malaysia, Turkmenistan, Egypten). 

Jag har läst 23 augustnominerade böcker (5 vinnare) och 3 nominerade till Nordiska rådets litteraturpris (2 vinnare) Dessa kategorier brukar också vara med i Förkovran. En vinnare av Women's Prize For Fiction och en belönad med Finlandiapriset, barn- & ungdomsklassen, och 3 böcker av senaste Nobelpristagaren (för 2022 då, i e Ernaux) har jag också läst. Prisvinnare är också något jag normalt försöker läsa. 

Så trots avsaknad av utmaningar och den svåra lästorka jag led av under större delen av 2023, så har jag ändå klämt mycket sådant jag brukar försöka läsa. Den stora skillnaden är mängden av deckare. Jag har läst ungefär tre gånger så många som jag brukar. Jag har sannolikt lyssnat på färre böcker på engelska än jag brukar också, men det har jag inte räknat på. Det som fått stryka på foten är framförallt världslitteraturen - kanske det som normalt lockar mig mest - och prisade böcker. Det finns inte så mycket inläst, i synnerhet inte på svenska. 

Jag trodde inte att jag hade prickat av ett enda land i Jorden runt på 100 böcker, men när jag nu sitter och tittar igenom min läsning, så inser jag att jag faktiskt klämt tre stycken: Egypten, Malaysia och Sydkorea. Det var ju inte så illa pinkat på fem lästa inom världslitteratur. 

Kaosutmaningen klarade jag. Jag läste 30 av de 40 punkterna och gränsen för godkänt är 20.


Det blir ingen genomtänkt 10 i topp-lista för 2023, men här är några som ändå gjort intryck:

 

Jag tyckte mycket om Natalie Haynes nytolkningar av Oidipusdramat och myten om Medusa.

Tan Twan Engs The House of Doors. Långlistad för Bookerpriset. Konstigt att den inte gick vidare.


 


Marcus Rosenlunds populärvetenskapliga och personliga böcker har jag uppskattat mycket. Han är jäkligt rolig.


Turtschaninoffs ungdomsbok Underfors. Hon är jäkligt bra.


Väldigt speciell. Magisk, mystisk. 

lördag 6 januari 2024

Bokslut december

Nej nej, decembers TBR klarade jag inte på långa vägar. Jag brukar lyssna mycket på böcker när jag går och stökar inför jul, men i år funkade det inte alls. Jag tappade fokus och fick spola tillbaka och spola tillbaka och... Till slut gav jag upp. Jag klämde för all del fjorton böcker - även om en del var rätt korta - fem av de sju (inte fyra av sex som jag trodde; jag missade tydligen en i TBRen) korta ryska sagorna och den oplanerade Pestblommor, vilket knappast kan kallas dåligt, men det var ju betydligt mindre än jag planerat. Och tänk att Spinning Silver, som varit inplanerad varenda jäkla vinter de senaste åren, fortfarande inte har blivit läst (lyssnad på). Suck!

De jag läste:

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Trollvinter och Snöstormen lyssnar jag på varje år. De är fantastiska! Dash & Lily var en omlyssning - jag har tidigare läst den, på svenska - och därför ett säkert kort. Helmersbruk och Pestblommor tyckte jag mycket om. The Scarlet Pimpernel gillade jag också, oväntat lättillgänglig. Marcus Rosenlund är jag som bekant kär i. Övriga var väl ok. 

De som inte hanns med: 

 

 

 
 
 

 

De två ryska sagorna försöker jag nog klämma nu i januari, även om de inte är med i TBRen. De är så korta. Lars Pettersson ska jag försöka klämma i februari. De andra får nog vänta till nästa jul. 

Läsplaner 2024

Efter 2023, som var ett riktigt pruttår läsmässigt, så verkar det som om jag kan l ä s a, åtminstone lite, igen och jag klarar att lyssna på annat än deckare - första halvan av 2023 var det i princip bara det som fungerade. Jag återupptar därför mina sedvanliga läsutmaningar och ber en stilla bön att det ska fungera.

Förkovran är min egen utmaning och ett sätt för mig att se till att bli en smula beläst. Böcker som kanske innebär lite uppförsbacke och som inte alltid är så lättillgängliga. 

Jorden runt på 100 böcker kommer från Ugglan & Boken och är ingen tidsbegränsad utmaning. Tur det, för jag tror inte att jag lyckades pricka av ett enda nytt land under 2023. Inte helt lätt att hitta översatt världslitteratur som ljudbok. Nu kanske jag kan läsa lite och lyssna lite mer på engelska och då blir det genast lättare. 

Naturlig läsning gör jag för fjärde året nu, tror jag. Fokus på djur, natur, trädgård, miljö, naturvetenskap och naturhistoria. En i månaden är målet. 

Boktolvan har jag gjort två år tidigare, och aldrig rott i land. I år kanske?

Novellresan utgår också från Ugglan & Boken och är ny för i år. Jag gillar ju att läsa noveller, så jag tar och hänger på. 

Kaosutmaningen får också vara med, den brukar jag nämligen klara utan att anstränga mig. Det är Mrs Calloway som håller i den i år. Det är lite kul, tycker jag, att den är som en vandringspokal, ny blogg anordnar varje år. 

Sedan tidigare så brukar jag försöka läsa Augustnominerade böcker. Ett ungefärligt mål är att ha läst åtminstone tre i varje kategori för varje år. Eftersom jag inte hade några utmaningar förra året, så kunde jag raskt kasta mig på nomineringarna och har faktiskt klarat målet för 2023 med marginal. Jag har läst sex i gruppen skönlitteratur, tre i gruppen facklitteratur och fyra av barn-/ungdomsböckerna. Men det finns ju väldigt många "gamla" år kvar att klämma.

Jag har under en tid - hur länge? - försökt klämma en del finsk litteratur (inkl finlandssvensk), så att det ofta varit åtminstone en titel varje månad. Nu är ingen planerad för januari (Westö var inplanerad tidigare, men han får vänta lite) men jag tänker nog att jag ska fortsätta, om än inte exakt varje månad. Det finns otroligt mycket bra finsk litteratur.

Jag har också lösa planer på att läsa Karin Boye under året. Jag har faktiskt bara läst Kallocain och enstaka dikter. Om jag kommer till skott så kanske jag lägger en lista i marginalen. 

Naturlig läsning 2024

 

Det var Fanny (hennes blogg verkar inte finnas kvar) som en gång i tiden började med Naturlig läsning. Hon gjorde den bara ett år, men jag har fortsatt - ja inte i fjol då, då det var utmaningsfritt. Nu tänker jag hoppa på den igen. 

I Naturlig läsning försöker jag läsa åtminstone en bok varje månad med fokus på djur, natur, trädgård, miljö, klimat, vildmark (-säventyr), naturvetenskap eller naturhistoria. Jag kommer att lista dem här nedan allteftersom jag läser. 


Världen som väntar : Vårt liv i klimatförändringens Sverige - Peter Alestig
Silent Earth : Averting the Insect Apocalypse - Dave Goulson
Meningen med landet - David Jonstad
Fårdagboken - Axel Lindén
Älven i mig - Jannete Hentati
Drömmen om ett träd - Maja Lunde
Swifts and Us - Sarah Gibson
Gryning över Kalahari - Lasse Berg
Sentient : What Animals Reveal About Our Senses - Jackie Higgins
Skymningssång i Kalahari - Lasse Berg
The Ravenmaster - Christopher Skaife
Hunt for the Shadow Wolf - Derek Gow
Djupsinne : Hur bläckfisken började tänka - Peter Godfrey-Smith (omläsning)S
The Robin - Stephen Moss



TBR januari

 

En lite sen TBR kommer här. Jag har haft en kär väninna på besök över nyår och sedan varit sjuk och jobbat, så att jag inte haft tid respektive ork att fixa med bokplaneringar och bloggande. 



Jag är en sådan som inte alls haft något sinne för charmen med tarmen. Jag har tvärt om tyckt att hela GI-kanalen, från början till slut, är det mest ointressanta man kan tänka sig. Men ju mer jag tjatar och tjatar om magar och svär över medarbetare som springer och tar urinstickor i tid och otid, desto mer börjar jag intressera mig, i synnerhet för tarmfloran och dess funktion. Jag tror att den kan vara riktigt intressant. 



Första delen av tre. Svensk klassiker för Förkovran. Det är den jag lyssnar på nu.



Novell - lite längre sådan - för Novellresan som denna månad utspelar sig i 20-talets Paris.



Prisad av Svenska Deckarakademin som bästa deckardebut. För Prisat.



Jag fortsätter klämma återberättelser av grekisk mytologi. Dags för Pandora och hennes ask. Men 'jar'? Vad var det för kärl hon hade egentligen?

(Nu har jag kollat, en pithari, urna, ska det vara, men uppenbarligen kallas det felaktigt för 'ask' även på grekiska. Jar kanske inte är så tokigt i alla fall då.)

Pithari




Den har ju blivit väldigt lovordad och jag gillade hennes förra.



Jag har gillat det jag har läst av Niemi. Borde verkligen läsa mer. 



Tredje delen. Det är bara att stå ut med Lo Kauppi.


Månadens bok för Naturlig läsning. 

Finns som radioföljetong. Jag brukar ju försöka läsa tre böcker av senaste Nobelpristagaren i min utmaning Förkovran, så även i år.


Jag tänkte att jag skulle våga mig på att lista några vanliga böcker också. Eller, egentligen är det e-böcker, men de ska  l ä s a s  i alla fall, inte lyssnas på.


Ytterligare en novell för Novellresan.



Tarjei Vesaas har jag länge tänkt läsa. Nu är han en av de tolv i Boktolvan



Can Xue är en annan av de tolv i Boktolvan. Jäkla snyggt omslag!



Lite poesi måste också vara med. Jag har läst en diktsamling av Espmark förut och det tyckte jag mycket om. Också Förkovran

Tisdagstrion - Gult omslag

  Tisdagstrion utgår från Robert på Mina skrivna ord och veckans tema är Gult omslag Jag är ju mäkta förtjust i Olga Tokarczuk. Kändes mer ...