måndag 8 januari 2024

Bokslut 2023

 

Jag tänkte att jag skulle försöka mig på något slags sammanfattning av min läsning 2023. 

För första gången på många år valde jag att inte delta i några utmaningar - ja, utom Kaosutmaningen då, och Jorden runt på 100 böcker som liksom ligger löpande. Det blev på tok för många 2022 och det blev ingen tid över alls till att läsa nytt - eller nyupptäckt. Och tur var väl det att jag inget planerade, för redan i slutet på januari gick jag in i en lästorka som hette duga. I nära tre månader klarade jag i princip inte av något annat än deckare i ljudboksformat, på svenska. Därefter började jag kunna lyssna på lite annat också och så småningom även på engelska. I oktober, som först, lyckades jag läsa några augusnominerade böcker.

Jag läste 144 böcker - 143 säger Goodreads, Kattjägarna har inte funnits inlagd där (förrän nu, ser jag) - och det är väl inte så illa pinkat ett lästorkeår. Inte kvantitetsmässigt i alla fall. Men så är det det där med kvalitet också. Och vad man helst skulle vilja läsa. 

Det var endast 16 böcker jag läste, varav 6 diktsamlingar och 5 barn-/ungdomsböcker. Så illa var det!

Av de 144 böckerna var 26 facklitteratur - av dem skulle 8 passat in i Naturlig läsning, som jag brukar ha som utmaning - övriga var skönlitterära.

Av 118 skönlitterära böcker var 5 klassiker, 7 svenska klassiker, 6 diktsamlingar (dessa tre brukar vara kategorier i utmaningen Förkovran), 17 barn-/ungdomslitteratur och 34 deckare. 

Jag läste böcker från 17 länder. Det låter ju lite halvschysst ändå, men i själva verket har jag läst extremt ensidigt i år. 61 böcker har varit svenska, 30 från övriga Norden - varav en majoritet från Finland - och 40 från det anglosaxiska språkområdet. Bara 5 böcker var utomeuropeiska (Japan, Sydkorea, Malaysia, Turkmenistan, Egypten). 

Jag har läst 23 augustnominerade böcker (5 vinnare) och 3 nominerade till Nordiska rådets litteraturpris (2 vinnare) Dessa kategorier brukar också vara med i Förkovran. En vinnare av Women's Prize For Fiction och en belönad med Finlandiapriset, barn- & ungdomsklassen, och 3 böcker av senaste Nobelpristagaren (för 2022 då, i e Ernaux) har jag också läst. Prisvinnare är också något jag normalt försöker läsa. 

Så trots avsaknad av utmaningar och den svåra lästorka jag led av under större delen av 2023, så har jag ändå klämt mycket sådant jag brukar försöka läsa. Den stora skillnaden är mängden av deckare. Jag har läst ungefär tre gånger så många som jag brukar. Jag har sannolikt lyssnat på färre böcker på engelska än jag brukar också, men det har jag inte räknat på. Det som fått stryka på foten är framförallt världslitteraturen - kanske det som normalt lockar mig mest - och prisade böcker. Det finns inte så mycket inläst, i synnerhet inte på svenska. 

Jag trodde inte att jag hade prickat av ett enda land i Jorden runt på 100 böcker, men när jag nu sitter och tittar igenom min läsning, så inser jag att jag faktiskt klämt tre stycken: Egypten, Malaysia och Sydkorea. Det var ju inte så illa pinkat på fem lästa inom världslitteratur. 

Kaosutmaningen klarade jag. Jag läste 30 av de 40 punkterna och gränsen för godkänt är 20.


Det blir ingen genomtänkt 10 i topp-lista för 2023, men här är några som ändå gjort intryck:

 

Jag tyckte mycket om Natalie Haynes nytolkningar av Oidipusdramat och myten om Medusa.

Tan Twan Engs The House of Doors. Långlistad för Bookerpriset. Konstigt att den inte gick vidare.


 


Marcus Rosenlunds populärvetenskapliga och personliga böcker har jag uppskattat mycket. Han är jäkligt rolig.


Turtschaninoffs ungdomsbok Underfors. Hon är jäkligt bra.


Väldigt speciell. Magisk, mystisk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tisdagstrion - Tomtar och andra väsen

  Tisdagstrion utgår från Robert på Mina skrivna ord . Veckans tema är: Tomtar och andra väsen i nordisk folktro Det får bli ett inlägg i al...