måndag 1 april 2024

TBR april

 

Då har vi gått in i april och tiden för läsning - för min del - är i princip över. Nu är det växter, trädgård och ljudböcker som gäller. Och det är ju surt, att jobbet tog ifrån mig 3-4 månaders läsning, när jag nu äntligen började återerövra förmågan. Jag är fortfarande heligt förbannad och väldigt ledsen. Kanske kan jag läsa lite, men jag begränsar mig här till de noveller - om inte den novell - som jag tänker läsa för Novellresan. Vad jag kommer att hinna med/klara av i övrigt, beror lite på hur det utvecklar sig på jobbet.

Jag upptäckte att Törnvalls Autisterna nu finns inläst och jag har lyssnat på ungefär en tredjedel. Jag har haft väldigt svårt att lyssna senaste delen av mars, och då brukar facklitteratur på svenska vara det som fungerar bäst. Eller deckare. Intressant ämne som jag kan för lite om och som är av värde för mig även som yrkesmänniska.


Varit på läslistan sedan den kom. Nu då?! För Naturlig läsning.



Tänkte ge mig på den här trilogin nu. Har gillat allt jag läst av Plejel, så det är mig en gåta varför jag inte läst mer.



Månadens finska. Jag blir mer och mer nyfiken på Finland - efter att i princip ha tyckt att Finland är totalt ointressant och finska skitfult. Jag har till och med börjat med lite finska på Duolingo. Inte så att jag planerar att lära mig finska på riktigt, men nog vore det klädsamt att kunna några standardfraser. Det är ju vårt grannland! Jag skulle nog hellre se ett NU än ett EU. Men nu när Sverige plötsligt är sämst på allt, typ, av de nordiska länderna, så låter det väl mest förmätet. Hur som helst, den finska jag hittills lärt mig är på nivån Sinä olet mukava, men jag kämpar på.



Jag är en bit in i den här, men det är väl frågan om jag klarar av inläsningen. Jag tycker att det passar med lite högtravande, boklig inläsningsstil när det gäller Austen och annan äldre litteratur, men uttalet är för bokstavstroget - hur lyckas man ens säga jaG hela tiden - och kan de inte välja lite äldre inläsare som förstår vad de läser och klarar av att uttala? (Joséfri?!). Klassiker för Förkovran och Längst bak i listan #5.



Cirkeln har jag länge velat läsa, men inte kommit till skott med. Augustnominerad dessutom och därmed för Förkovran. Känns som den skulle kunna passa när jag bilar ner till Skåne mot mitten av månaden.



Jag läste del 1 av den augustnominerade Månskensvargen i mars, så det är väl lika bra att ta 2:an nu i april. Jag vet faktiskt inte om det bara var 1:an som nominerades och 2:an kom senare, eller om det var båda tillsammans.



En till 'del 2', nämligen i Faraway Tree-serien.



Väldigt omskriven och faktiskt på SvD:s kvaliteteslitteraturlista. Kinesisk science fiction - och lite annat, sägs det. Kul. Men exakt varför tycker man att man behöver lägga till 'The Three-Body Problem' som något slags undertitel?

Jag har hittat sex böcker nominerade till Women's Prize for Fiction och Internationella Bookerpriset inlästa på Storytel - plus Ia Genbergs Detaljerna, som jag tidigare har l ä s t och nu funderar på att lyssna på; mycket för att jag inte riktigt förstod storheten. Men trots tid, så har jag varit helt oförmögen att lyssna under senare delen av månaden, eftersom jag har mått så dåligt på grund av jobbet. Jag vet inte riktigt om det har släppt och i vilken utsträckning, men några av de här böckerna skulle jag vilja lyssna på: 


 

 

 


Och så e-böckerna för Novellresan:


Månadens Novellresa handlar om djurriket. Det här är den enda novellen jag har kvar i novellsamlingen Morfin av Bulgakov, så det kan väl vara dags att ta sig an den.


Några av Helenas förslag på noveller finns i den här antologin och jag ska se om jag hinner klämma några.

Jag skulle gärna läsa om något annat än hundar också, men jag kan inte komma på något. (Skräckhistorier med katter är inte min grej).

Tisdagstrion - Gult omslag

  Tisdagstrion utgår från Robert på Mina skrivna ord och veckans tema är Gult omslag Jag är ju mäkta förtjust i Olga Tokarczuk. Kändes mer ...