tisdag 5 februari 2019

Veckans topplista v 6 - Varmare breddgrader


Veckans topplista hos Johanna handlar denna gång om varmare breddgrader. Några av mina titlar tenderar att återkomma i olika sammanhang, men två av dem är i alla fall "nya" - i själva verket rätt gamla.

Läs gärna min vädjan längst ner. Det handlar inte om pengar och inte om mig själv.


En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie är bara så fantastisk. Utspelar sig i Nigeria (mestadels i forna Biafra)


Färden genom mangroven. Den enda jag läst av Maryse Condé hitintills. Men fler ska det bli, hon är en av 3:orna i årets 3x3. Utspelar sig på Guadelope.


Stenblödning utspelar sig i Sahara. al-Koni är från Libyen.


Svarta tjurar. Evert Taube är en av mina största idoler. Min mellanson är döpt efter honom. Nej, inte Evert, men Fritjof. Jag träffade på den här boken när jag jobbade i hemtjänst som 18-åring då en av hjälptagarna ville att jag skulle läsa för henne, själv var hon nästintill blind. Jo, på den tiden fanns det tid både att läsa, sitta och prata och gå ut och gå med hjälptagarna. Dessutom lagade man mat. Jag blev helt fascinerad av boken och gick omedelbart och lånade den på biblan. Och nu har jag sedan länge ett eget ex, inköpt på antikvariat. Boken utspelar sig på Camargue.


Indianerna kallar det sött salt. Som jag älskade denna bok i min ungdom. Jag läste och drömde, läste och drömde. Den ingick i ett bokpaket från Bra Böcker. Jag samlade på lexikonet på den tiden. Boken utspelar sig visserligen inte bara på varmare breddgrader, lite från Greenwoods barndom i Norrland är med. Jag minns att jag blev helt till mig när jag insåg att det är Greenwood som Taube skriver om i Svarta tjurar, han nämner henne inte vid namn, jag kände igen det gemensamma i deras berättelser. Ett slags reseskildringar skulle man väl kunna kalla båda böckerna för. Och sött salt är förstås socker.


VÄDJAN
Någon av er kanske har läst mitt inlägg om att jag har skaffat mig en inmate pen pal via Write A Prisoner. Det är väldigt givande och fungerar jättebra. Min brevvän Joel berättar att han har en vän som är i stort behov av en brevvän. Fängelselivet i USA är väldigt tufft, inte alls som i Sverige, och straffen är extremt hårda jämfört med här. De flesta förlorar både vänner och familj när de fängslas och har stort behov av kontakt för att orka hålla modet uppe och för att få en glimt av världen utanför.

Jag vet bara att killen heter Robbie och det lilla som Joel skriver: He is 31 and has a checkered past, but is working hard to make a better future for himself. He does have a 13 y.o. daughter, and he has about 10 years left to do.

Ni är ju skrivande människor, är det inte någon som skulle ha lust att göra en medmänsklig insats och samtidigt vidga sina vyer, göra en spännande resa och få en trofast vän? Skriv i så fall en kommentar så skickar jag adressen.

6 kommentarer:

 1. En halv gul sol är den enda jag läst. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
 2. intressanta titlar, inte läst dessa.

  SvaraRadera
 3. De två första har jag läst och en halv gul sol var mycket mycket bra, tyckte jag. Stenblödning skriver jag upp. Libyen har jag aldrig läst något från.

  SvaraRadera
 4. En halv gul sol är en av mina favoriter, så fantastiskt bra!

  SvaraRadera
 5. En halv gul sol har jag ej läst än, men vill gärna läsa!

  SvaraRadera
 6. Vad intressant med en brevvän i fängelse i USA. Hoppas du får napp på någon som kan göra det!

  SvaraRadera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...