Veckans mening utgår från Robert på Mina skrivna ord. En mening från veckans läsning som av en eller annan anledning fått oss att stanna upp.
Oddly enough, there's no name in the DSM* for the compulsion to diagnose people.
* DSM är det diagnossystem som används i USA. I Sverige används det inom psykiatrin. I övrigt använder vi ICD.
Bewilderment handlar om far och son, en son som uppvisar en hel del neuropsykiatriska drag men som inte passar in i någon av diagnoserna. Pappan är väldigt lyhörd för sin sons behov, som dock krockar med samhällets förväntningar. Pappa måste arbeta, sonen måste gå i skolan.
Kanske är citatet en känga mot vården, som vill kategorisera sonen in i en diagnos och medicinera honom, men själv ser jag det snarast som en samhällsproblem. Är du lönsam lille vän? Den som inte passar i mallen och kan arbeta 40 timmar i veckan, utan friktion, från avslutad skolgång till pension vill vi gärna ge en diagnos. Det är faktiskt enda sättet att "slippa undan". Men vi är alla olika och måste få vara det, det är liksom en del av evolutionen. Den som är the fittest just nu, i vår tid och vårt samhälle, har inte varit the fittest genom hela människans evolution och kommer inte heller förbli the fittest.
Jag, som arbetar i vården, har faktiskt ganska stora problem åt andra hållet. Patienter som söker och söker och söker för allehanda symtom och som bara inte kan acceptera att de inte är sjuka, att jag inte ger dem någon diagnos, att jag inte ger dem ett piller som tar bort alla symtom de upplever. När jag tittar i deras journal kan de ha tre vårdkontakter i veckan, med sin vårdcentral och olika specialistkliniker, månad ut och månad in, år ut och år in. Och de uttrycker förtvivlan över att "ingen lyssnar", "ingen bryr sig om" att de "inte får någon hjälp". Hypervigilans kallas det, att man är orimligt uppmärksam på allt det som känns i kroppen och tolkar normala sensationer som ett tecken på sjukdom. De här personerna konsumerar otroliga mängder vård och är väldigt svåra att nå fram till för mig som läkare och jag ska erkänna att jag ibland blir gaaalen på dem; uppgiven, maktlös.
Men någon gång, någonstans, är det hypervigilanten som var eller kommer att vara the fittest. Den som uppmärksammar det vi andra sorterar bort; kanariefågeln i gruvan som räddar oss alla.
Hypervigilans finns inte med i ICD - som inte bara omfattar sjukdomsdiagnoser utan även symtomdiagnoser.
Är djupt tacksam över att f n inte ha nån diagnos alls, inga piller ... inga inplanerade läkarbesök ... skönt så länge det varar!
SvaraRaderamen för den som verkligen har smärtor och inte blir trodd blir livet svårt. allt syns ju inte utanpå. allt är inte mätbart.
SvaraRaderaFast det handlar inte om att inte tro på, att förneka någons symtom eller lidande, absolut inte. Du visar faktiskt på svårigheten med din kommentar. Det är just så patienterna uppfattar det, hur mycket jag än försöker förklara och trots att jag kan ha besök på två timmar.
RaderaOch sen kan de vända sig till KRY och liknande, där de kan överkonsumera vårdresurser på skattebetalarnas bekostnad. Jag har inget emot nätdoktorer som sådana, men de som vill använda sig av dessa borde få betala fullt pris.
SvaraRaderaJa, sånt finns säkert också en hel del av, finns nog många som även övermedicinerar, gäller även hälsokostpreparat, tänk nu bara på "silvervattnet" som många vaccinmotståndare överkonsumerat under pandemin. Och alternativmedicinska behandlare som skott sig på eländet. Känns inte okej!
SvaraRaderaUndertecknad har aldrig legat vare sig läkare, sjukhus, apotek eller annan myndighet till last. (Förutom när jag jobbade på apotek som ung. *fniss*) Men tyvärr har jag dom senaste åren varit tvungen - och då har jag fått fantastisk hjälp av vänlig och kunnig personal. Men fortfarande så har jag svårt att "besvära" vårdpersonal i onödan.....
SvaraRaderaKRAM/Susie
Hoppsan, nu påminde du mig: Lindströms bok står oläst i hyllan och där har den stått sen den var nyutgiven!!!
SvaraRadera... eller är det den med hemhjälpen....???? i så fall har jag läst den, ack ja ...
Radera