söndag 6 november 2022

En smakebit på søndag - Neandertalmänniskan

 

Smakebiten utgår från Astrid Terese på Betraktninger. Dela med dig en snutt av det du läser just nu - inga spoilers!

Nu var det länge sedan jag var med. Tiden och orken har liksom inte räckt till. Men jag vill ju egentligen.

Men ett problem var att alla vanliga mänskliga DNA-preparat innehåller en blandning av kärn- och mtDNA (i e mitokondrie-DNA), så hundratals och tusentals kopior av vanligt mtDNA från cellernas mitokondrier skulle störa våra försök att upptäcka de få mtDNA-segmenten i kärn-DNAt. Här fick vi hjälp från biologin. Som nämndes i kapitel 1 ärvs mtDNA bara på mödernet, via äggcellen, och inte på fädernet. Det beror på att det inte finns några mitokondrier i spermiernas huvuden, som tränger in i äggcellen. För att få tag på kärn-DNA utan mtDNA behövde vi alltså isolera spermiehuvuden.
Jag talade med mina manliga doktorander, och en morgon drog vi oss undan en stund var för sig och producerade sperma åt Hans. 

Är man forskare så är man :)


Jag har ju hört Svante Pääbo på radion och läst en del populärvetenskapliga artiklar om hans forskning, men det var först nu, när han tilldelades Nobelpriset, som jag kom på tanken att leta efter böcker av honom. Och åh! Det är så fantastiskt spännande. Jag blir alldeles till mig i trasorna.


11 kommentarer:

 1. maken läste denna för några år sedan... intressant bok och man

  SvaraRadera
 2. Den sista meningen där var ju lite oväntad 🙂 DNA och arv är intressant!

  SvaraRadera
 3. Undrar om det fanns några kvinnor i den forskargruppen, och hur de kände sig i så fall..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns kvinnor i gruppen. Jag tror att de tyckte att det var bra att problemet löstes så smidigt :)

   Radera
 4. Wow, fast jag undrar om man inte behöver lite bakgrundskunskaper i ämnet för att kunna tillgodogöra sig allt. Tyckte smakbiten tyder på det..Vet att jag också kikat på den här titeln, men nu tror jag att jag inte kan tillräckligt i ämnet. Tack för spännande smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han förklarar mycket i början av boken, men det är möjligt att jag har mer nytta av mina tidigare studier än vad jag tror, så att den inte är så enkel som jag upplever den. Inte för att jag har full koll på alla labmetoder, men jag har ett hum i alla fall, och det räcker.

   Radera
  2. ja då har du nog ett försprång

   Radera
 5. Tack för smakbiten. Intressant ämne.

  SvaraRadera
 6. Bättre de forskar med sig själva än på djur i alla fall tycker ju jag.

  SvaraRadera
 7. Kan nog vara intressant, men kanske är det en hel del okända fackord för en oinvigd? Känns lite så när jag läser smakbiten…Tack för den!

  SvaraRadera
 8. intressant, maken läste redan för ett par år sedan

  SvaraRadera

TBR mars

  Den 5:e mars presenteras Women's Prize for Fictions långlista och 11:e mars kommer Internationella Bookerprisets. Jag tänkte därför lä...