fredag 1 mars 2024

TBR mars

 

Den 5:e mars presenteras Women's Prize for Fictions långlista och 11:e mars kommer Internationella Bookerprisets. Jag tänkte därför lämna lite plats för någon eller några böcker därifrån som verkar lockande - och som jag kan hitta på Storytel. Därför är ljudbokslistan lite kortare än vanligt, åtminstone tidsmässigt. Fem av böckerna är väldigt korta.


Ljudböcker


Tredje delen om fröknarna von Pahlen. Svensk klassiker för Förkovran.




Månadens finska bok. Jag har tidigare läst Is av henne och den var bra. 




Jag kom av mig med att klämma ljudböckerna längst bak i Storytellistan. Det här är en av böckerna i den icke publicerade #5. (De andra två var Barnbruden, som jag gav upp, alldeles för tramsig, och Två systrar som blev ett extranummer i februari). Jag har verkligen ingen aning om vad den handlar om och tänkte att jag ska låta bli att ta reda på det innan jag börjar. 



Augustnominerad ungdomsbok. Har varit sugen på att läsa mer av henne ett tag. 



Pulizerprisad 1928(!) och passar således i utmaningen Prisat. En kort liten bok. Jag hoppas verkligen att jag lyckas vila upp mig så pass att jag kan lyssna på engelska igen.



Jag kände inte ens till den här serien av Enid Blyton förrän jag såg den upptagen på BBCs boklista (nr 90). Också kort liten sak.



Jag har läst lyrik av Brautigan, men aldrig någon prosa. Det här lär vara hans mest kända bok. Jag har länge velat läsa den och blev glad när den plötsligt fanns på Storytel. Också kort.


Jag började på den här i sensomras (höstas?) men kunde inte fokusera då, trots att jag ville lyssna vidare. Jag gör ett nytt försök. Jag tänker att den kan passa för Naturlig läsning.


Nobelpristagare för Förkovran, men passar också för Jorden runt på 100 böcker, eftersom jag inte läst något från Peru - inte sedan jag började utmaningen i alla fall.



Jag hade ju planerat att lyssna på Fosse som radioföljetong i januari, men den plockades bort innan jag hann börja. Böckerna verkar försvinna mycket snabbare nu, novellerna ligger kvar men av romanerna finns bara den som för närvarande sänds i radio tillgänglig. Jag testar den här i stället. För Förkovran.


Böcker

Det gick väldigt dåligt med böckerna i februari, men jag var ju så totalt utarbetad att jag i princip bara gick hem, fixade djuren, lagade mat till ungarna och sedan stupade i säng. Och helgerna gick i princip åt till att röja ur ungarnas rum inför att målaren skulle komma och så jour. Men jag försöker väl igen. Jag har det lite lindrigare nu i några veckor när jag är på mottagning och min chef, som noterat den extremt ojämna arbetsbelastningen, har och kommer att vidta åtgärder. 

Jag har lånat hem barn-ungdomsböckerna Kärleken vi inte förstår och Jefferson från biblioteket. Båda författarna har tilldelats ALMA-priset och passar för Prisat. Dem borde jag orka med.

 


Jag hoppas också hinna med Dagar i tystnadens historia och En häst går in på en bar

 

Båda för Prisat. Lindström har tilldelats Nordiska rådets pris och Grossman Internationella Bookerpriset.



När det gäller lyrik så hänger jag för tillfället med Frostenson. För Förkovran (lyrik) och för Prisat (Nordiska rådets litteraturpris 2016). Vad jag väljer för lyrik efter den lämnar jag öppet.


e-böcker

Månadens tema i Novellresan är Mårbacka. Helena har inte lagt ut några "instruktioner" eller tips än, men jag tar väl och läser några noveller ur denna:



2 kommentarer:

  1. Månskensvargen har ju en väldigt lockande titel måste jag säga :)

    SvaraRadera

Tisdagstrion - Gult omslag

  Tisdagstrion utgår från Robert på Mina skrivna ord och veckans tema är Gult omslag Jag är ju mäkta förtjust i Olga Tokarczuk. Kändes mer ...