tisdag 7 januari 2025

Tisdagstrion - Kungar

 

Tisdagstrion utgår från Robert på Mina skrivna ord. Veckans ämne är Kungar.



Hamlet är förvisso prins, men hanses pappa, vålnaden, är - eller kanske snarare var - kung. Och den stygge farbror Scar - eller Claudius kanske han hette - är ju kung. 

Inte för intet världens mest spelade pjäs. 


Och när vi nu ändå är inne på vålnader...


Jag har ännu inte riktigt orkat ta itu med denna, men en vacker dag... om jag känner mig stabil nog.

Det är slutet av 1800-talet, den tid då Europas stater styckar upp Afrika mellan sig. Kung Leopold II av Belgien lägger för sin privata del beslag på det väldiga området runt Kongofloden.Den välkände upptäcktsresanden Stanley är hans edsvurne. Enorma mängder gummi och elfenben skeppas från Kongo till Bryssel, folk och natur exploateras hänsynslöst och under tre decennier dör cirka tio miljoner människor i Kongo. Här uppenbaras den grymma verkligheten bakom Joseph Conrads roman Mörkrets hjärta.
Kung Leopolds vålnad är den sanna berättelsen om ett av de största folkmorden i modern tid, men också historien om några få modiga män som vågar protestera och får omvärlden att reagera.


Lille Lars älskar att få applåder och bli kysst av skådespelerskor. Det får han, nästan till övermått. Men när han första gången uppfångar kungens blick anar han inte vad det kan innebära att bli monarkens gunstling. Lars, stenhuggarsonen i Stockholm, föddes samma år som Gustaf III genomförde sin statskupp och skapade en opera på svenska språket.

I den andra delen av Agneta Pleijels släktkrönika - som inleddes med Drottningens chirurg - får vi möta skådespelaren Lars Hjortsberg (1772-1843). Redan som sexåring får han en roll vid Gustaf IIIs opera. Han kom att stå kungen nära, vilket på gott och ont präglade hans liv. I romanen får han själv kommentera sitt liv: som Gustav III:s garcon bleu eller ofrälse page, som kungens bibliotekarie på Haga och i kriget mot Ryssland, och som hans högläsare under de dygn som kungen levde efter Anckarströms skott på operamaskeraden.

Jag gillade Pleijels serie. Tredje och sista delen heter Syster och bror.

6 kommentarer:

  1. Intressant trio, Hamlet passar ju bra, Pleijel har jag i bokhyllan

    SvaraRadera
  2. Jag hade också med Hamlet. Det är lite passande ändå. Åh, jag har läst boken om Leopold för jobbet. Det var inte en trevlig läsning men bra för att läsa med elever om kolonialism och europeisk rasism från sin finaste sida.

    SvaraRadera
  3. Den Pleijel-boken har jag inte läst. Fyndigt med Hamlet!

    SvaraRadera
  4. Hamlet har jag i alla fall läst 🙂 Pjäsformatet passade mig ganska dåligt, men jag är glad att jag har läst den.

    SvaraRadera
  5. Kung Leopolds vålnad verkar mycket intressant, men kanske påfrestande att läsa. Tack för att du påminner om Agneta Pleijel. Det finns så mycket av henne som jag inte har läst, bland annat de tre som du nämner här.

    SvaraRadera
  6. Boken av Agneta Pleijel låter som en bok jag skulle vilja läsa direkt. Spännande när man skriver om kungars liv från ett mer personligt perspektiv.

    SvaraRadera

Tisdagstrion - Kungar

  Tisdagstrion utgår från Robert på Mina skrivna ord . Veckans ämne är Kungar . Hamlet är förvisso prins, men hanses pappa, vålnaden, är - e...