söndag 7 april 2019

En smakebit på søndag - Svärdet i stenen


Jag gör "comeback" efter en månads bortvaro med att delta i söndagens smakebit som denna vecka utgår från Astrid Terese på bloggen Betraktninger.

Det var julkvällen, dagen före annandagsjakten. Man måste komma ihåg att detta var i det glada gamla England, i landet Gramarye, där de rosiga baronerna åt med fingrarna, och det serverades påfågel med alla fjädrarna uppspända eller vildsvinshuvuden med betarna instuckna efter tillagningen - där det inte fanns någon arbetslöshet därför att det fanns för få människor för att någon skulle få gå arbetslös - där det genljöd i skogarna av riddare som bankade varann på hjälmarna, och enhörningar stampade med silverhovar under vintermånen och frustade ut blå moln av ädel andedräkt i den frostiga luften. Sådana under var stora och trösterika. Men i det gamla England fanns det något som var ännu underbarare: vädret uppförde sig väl.

Utdraget kommer från T H Whites Svärdet i stenen, som jag varit sugen på att läsa ända sedan jag läste H som i hök för något år sedan. Den har stått i min bokhylla sedan 1986 *host*. Först när jag började läsa insåg jag att mitt ex är en samlingsutgåva, där alla fyra delarna ingår: Svärdet i stenen, Vindens och nattens drottning, Den missanpassade riddaren samt Ljuset i stormen. Jag har ännu bara kommit till första delen, sidan 130 av 650.

Boken är mitt val som månadens klassiker i 6 klassiker på 6 månader - del 3, som utgår från Vargnatts bokhylla13 kommentarer:

 1. Underbart mustigt språk, den skulle nog jag gilla, jag som älskar mat, haha Tack för smakbit, trevlig söndag!

  SvaraRadera
 2. Den finns väl som film med eller?

  SvaraRadera
 3. jag tänkte faktiskt samma tanke när jag läst H som i hök. sen gjorde jag inte det. men jag gillar språket i din smakebit. tack för den!

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten! Jag tror att jag läst den för länge sedan.

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten. Påfågel med fjädrarna uppspända, vet inte om jag skulle lockas av det ;-)

  SvaraRadera
 6. Svärdet i stenen... jag har sett en film som heter så. Undrar om det är samma...

  SvaraRadera
 7. Vilken härlig smakbit, tack för den! :)

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten Känner igen titeln men tror inte att jag har läst den.

  SvaraRadera
 9. Mustigt språk, verkar kul. ;) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Åh, den där vore underbar att läsa. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera

Bokslut april

  Jaha ja! Pruttdåligt som vanligt. Här är fullt av halv- och olästa böcker ända sedan februari. Jag läste i alla fall Nadifa Mohameds Förlo...