söndag 1 november 2020

Månadens språk är franska

Ja, då var vi inne i november. När jag var barn var en termin olidligt lång, men nu hinner jag knappt med i svängarna. Jag skräms lite av att tiden går så fort, nu när jag närmar mig 60 och har levt betydligt längre än jag rimligtvis kan ha kvar. Jag befarar att jag alldeles plötsligt ska vara 85 och tulta runt med rollator och värkande kropp, utan att riktigt hunnit med livet. Nå väl...

Månadens språk är franska och jag misstänker att det inte kommer att vara svårt för någon att hitta en lämplig bok. Glöm bara inte alla författare utanför Frankrike som skriver på franska. Från Algeriet t ex Assia Djebar, Kamel Daoud och Nina Bouraoui. Från Marocko: Tahar Ben Jelloun och Abdellah Taïa. Från Mauritius: J-M G Le Clézio. Från Kanada: Lise Tremblay och Kim Thúy. Från Guadelope: Maryse Condé. Från Martinique: Frantz Fanon. För att nämna några.

Ett tips är att titta in hos Elisabeth Grate Bokförlag och Sekwa som båda ger ut mycket litteratur översatt från franskan.

Ett femtontal Nobelpristagare skriver/skrev på franska, dem kan man hitta här.

(Det är så jäkla knöligt att få bilderna bredvid varandra, så här kommer alla i en lång rad)


5 kommentarer:

 1. Lilla smycket är en helt underbar bok, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har läst ett par andra titlar av honom, dock inte denna. Men den står i hyllan :)

   Radera
 2. Jo jag hänger fortfarande med och jag har ett inlägg om månadens språk idag. Det var en rejäl mängd bra boktips du har här.
  http://mosstanten.se/2020/11/02/manadens-sprak-ar-franska/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du är med. Vi är inte så många. Ska gå in och titta hos dig.

   Radera
 3. Det finns massor av spännande från franskan! I väntan på Bojangles gillade jag (lyssna på låten också!) och Modiano tillhör mina favoriter.

  SvaraRadera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...