torsdag 4 oktober 2018

Lila hibiskus


Kambilis far Eugene Achike är en riktig hjälte. Han tar hand om de sina, han äger en tidning som oförskräckt kritiserar korruptionen och maktmissbruket i samhällets högsta skikt, han får pris av Amnesty International och skänker stora summor till välgörande ändamål.

Men i hemmet är han en tyrann. Han misshandlar sina barn och sin fru om de gör det minsta avsteg från det han betraktar som den enda sanna vägen, en hårdhänt och intolerant katolsk tro. Han har till och med stött bort sin egen far, eftersom denne hållit fast vid sina förfäders religion. Kambili och hennes bror Jaja får en aning om ett annat sätt att leva när de under en tid får bo hemma hos sin faster, som i sin kärleksfullhet och rättframhet är sin brors raka motsats. Denna aning om ett friare liv växer till ett uppror hos Kambili och Jaja. Familjens maktordning är plötsligt i gungning och en våldsam brytning blir mer och mer oundviklig.

Jag valde tre böcker av Chimamanda Ngozi Adichie till läsutmaningen 3x3. Jag utgick från vad som fanns på Storytel eftersom jag var osäker på hur det skulle hålla i sig med att klara av att läsa på vanligt vis. Sedan visade det sig att två av mina val, Brev till en nybliven förälder och Alla borde vara feminister var väldigt korta, den förra ett publicerat brev och den andra ett publicerat TED-talk. Då kändes det lite som om jag fuskade och jag lade till denna. Jag läste den redan i våras.

Otroligt bra - och väldigt otäck. Jädrar anåda vad jag gillar Chimamanda Ngozi Adichie.

3 kommentarer:

Bokslut april

  Jaha ja! Pruttdåligt som vanligt. Här är fullt av halv- och olästa böcker ända sedan februari. Jag läste i alla fall Nadifa Mohameds Förlo...