måndag 1 juni 2020

TBR juni


På grund av Storytels krångel - som nu verkar vara åtgärdat - har det tagit lite tid att få till månadens TBR. Det har varit mycket ändrande fram och tillbaka. Men nu så!

Böcker


Iliaden finns i Förkovran och eftersom jag det senaste läst tre böcker inspirerade av just Iliaden (The Song of Achilles, A Thousand Ships och Flickornas tystnad), så tänkte jag att det kan vara dags att ta itu med den. Jag kanske inte hinner hela, men börja ska jag i alla fall.Jag fick inte läst andra delen av Kristin Lavransdotter i maj som jag hoppades, så nu är två delar kvar: Husfrun och Korset. Även den ingår i Förkovran.För Boktolvan har jag tänkt läsa Things Fall Apart.


När det gäller Månadens språk, ungerska, så är jag väldigt kluven. Egentligen är jag mest sugen på László Krasznahorkais Motståndets melankoli, som jag varit och ryckt i på biblioteket ett flertal gånger, för hur skulle jag kunna stå emot en knölval? Krasznahorkai har dessutom tilldelats Man Booker International Prize, så boken skulle passa fint i Litteraturpristolvan. En e-bok, men eftersom nästa två är vanliga böcker, så får den så lov att vara här.Men så var det ju det där med hyllvärmare... Ferenc Karinthys Epepe har stått i hyllan sedan 1980 *host*. Omslaget är hemskt. Jag kan förstå varför jag knappast lockats att läsa den.Péter Esterházys Markusversionen står också i hyllan, om än inte sedan lika lång tid tillbaka. En författare jag inte läst men är nyfiken på. Det omslaget ser inte heller så hejans kul ut.


Vi får se vilken jag väljer, det lär knappast bli alla tre.


e-böcker


Människan är den vackraste staden ingår också i Förkovran, och den finns inte på Nextory, så jag passar på om det blir byte av.


Kirke har jag länge velat läsa och jag tyckte mycket om The Song of Achilles av samma författare, så vad väntar jag på liksom?


Månadens Shakespeare måste naturligtvis bli En midsommarnattsdröm.


Ljudböcker


Jag har en liten snutt kvar av Simon Häggströms nya, I skuggan av sektor 5, och den ska jag lyssna klart på. Om människohandel och prostitution.Jag måste naturligtvis lyssna på tredje delen, trots att jag får krupp på Lo Kauppi som inläsare. Men böckerna är ju så bra.Lyktsken av Michael Ondaatje går som Radioföljetong i P1 just nu, och den är jag sugen på.
.


Den här har jag länge velat läsa och nu är den nominerad till Årets bok. Nickelpojkarna har jag velat läsa i princip sedan den kom ut och nu har den dessutom belönats med Pulizerpriset. Passar in på Litteraturpristolvan.An American Marriage tilldelades Women's Prize for Fiction 2019 och passar således också in på Litteraturpristolvan.Också en bok jag länge velat läsa - det är ju en fååågel på omslaget! :) Bara 5 timmar lång.Vinnare av Booker-priset 2019 och shortlisted för Women's Prize for Fiction 2020. Passar också för Litteraturpristolvan.Det här får bli månadens titel för Naturlig läsning.Jag ser allt du gör ligger 1:a på SvDs boklista och jag blir naturligtvis nyfiken.Och Samlade verk ligger 2:a på SvDs boklista.

2 kommentarer:

  1. Nickelpojkarna har jag också velat läsa sen den kom ut! Ska bli spännande att höra vad du tycker om den sen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Misstänker att den är rätt otäck, som Den underjordiska järnvägen. Men det är väl bara att stålsätta sig. Gah, du vet hur känslig jag är! Men jag vill verkligen läsa den.

      Radera

Längst bak i läslistan #6

Jaha ja, då har jag klämt de tre böckerna i Längst bak i läslistan #5 och det är dags för en ny trippel med böcker som ligger längst bak i ...