söndag 5 januari 2020

En smakebit på søndag - Frankenstein i Bagdad


Idag utgår smakebiten från Mari på Flukten fra virkeligheten. Dela med dig en snutt av det du läser just nu - inga spoilers!

Föraren i bilen hade ändrat sina planer på att köra in på den mörka gatan efter att ha fått syn på något misstänkt mitt på vägbanan. Det stod någon där som med hjälp av en stor, blank yxa ivrigt och med snabba rörelser högg av händerna på en man som låg på asfalten.


Jag är extremt känslig, vågar inte läsa skräckromaner och mår fysiskt illa - bokstavligen - av att läsa om utstuderat våld (jag mår fortfarande pyton när jag tänker på 1793 till exempel, och skulle verkligen aldrig komma på tanken att läsa uppföljaren). Och i Frankenstein i Bagdad är det våld och skräck boken igenom, men på en helt annan nivå; 'mustig skröna' är nog den beteckning som ligger närmast till hands för mig om jag skulle beskriva den. Fantastisk bok! Den vann International Prize for Arabic Fiction (finaste litteraturpriset i arabvärlden) 2014 och var shortlisted (Finns det ett svenskt ord? 'Nominerad' är väl inte riktigt korrekt?) för International Man Booker Prize 2018 (Tokarzcuk vann)

28 kommentarer:

 1. Där står någon och ivrigt och med snabba rörelser hugger händerna av någon, och det är "mustigt"? Hmm...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skrev att boken är mustig - inte att det är mustigt att hugga händerna av någon :)

   Radera
 2. "Mustig skröna" är en ordkombination som får mig att dra öronen åt mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är faktiskt det närmaste jag kan komma om jag ska beskriva boken.

   Radera
 3. Låter otäck även för en deckarläsande som jag. ;) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just den här scenen är ju väldigt utstuderad, men i sitt sammanhang är den nästan mer lustig än hemsk.

   Radera
 4. Jeg leste først om hendene som hugges av, og så at du liker den på tross av at du "vågar inte läsa skräckromaner och mår fysiskt illa ..." Da ble jeg litt usikker på hvor jeg skal plassere denne boken :-) Viktigst er vel at jeg fikk lyst til å lese den :-) Takk for tips og ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just den scenen är ju väldigt utstuderad, men i sitt sammanhang är det nästan så att man blir fnissig snarare än förskräckt. Det är för mycket skröna över boken för att man ska ta det egentligen fasansfulla på allvar, i alla fall den här scenen.

   Radera
 5. den där synålen på omslaget gör mig lite skraj... ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han måste ju få fast alla kroppsdelarna på något vis :)

   Radera
 6. Tack för smakbiten. Blev definitivt nyfiken på boken.

  SvaraRadera
 7. Låter som en bok som ja skulle kunna gilla. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten. Låter läskigt, 1793 vågar jag heller inte riktigt läsa, tror jag. Konstigt, övernaturlig skräck läser jag utan tvekan, men har svårt att läsa om realistiskt våld och övergrepp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just den här scenen är väldigt otäck när man läser den lösryckt ur sitt sammanhang. Men boken är, trots en Frankensteinliknande figur, våld (det är ju krig i Bagdad; självmordsbombare till höger och vänster) och en hel del makabra scener, inte otäck och skrämmande.

   Radera
 9. Svar
  1. Den är verkligen läsvärd. Väldigt speciell.

   Radera
 10. Oj, det lät onekligen illa tills du talar om att boken är skriven med någon typ av humor? Tack för annorlunda smakbit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns en underliggande humor, även om boken inte är rolig direkt. Den har många lager den här boken.

   Radera
 11. "Mustig skröna" låter inte som något för mig. Smakbiten var obehaglig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en obehaglig smakbit. Det kanske var dumt att rycka den ur sitt sammanhang. Jag som har helheten av boken, tycker inte att den är så hemsk - trots att jag nu är väldigt känslig.

   Radera
 12. Tack för smakbiten! Jag blir nyfiken! Länge sen jag läste en mustig skröna.

  SvaraRadera
 13. Oj!!! Den vill jag läsa, så tack för smakbiten! :)

  SvaraRadera
 14. jag tänkte ta mig en titt på den här boken. jag klarar inte heller att läsa hemskheter. 1793 står oläst i hyllan. tack för smakebiten. även om den var hemsk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Även om utdraget är makabert, så är det inte en otäck bok, inte på det viset.

   Radera

Inför Augustgalan

Plötsligt en dag händer det... Jag har faktiskt kunnat l ä s a. Det har jag inte lyckats med sedan i januari, tror jag. Sex böcker, varav fy...