tisdag 21 januari 2020

Tisdagstrion - Öar


Tisdagstrion utgår från Helena på Ugglan & Boken och denna vecka är temat Öar. Och öar är ju spännande. Jag faller nog ofta för böcker som handlar om öar.Husbonden av Mats Wahl utspelar sig på Gotska sandön. Har gått som tv-serie med bland annat Sven Wollter och Helena Bergström i rollerna. Väldigt bra. 

Peter Gothberg var min Husbonde på Gotska Sandön och året hette 1802. Vi var fem i det Gothbergska hushållet och vi var de enda inbyggarna på ön. Det hände att annat folk av nöd eller misstag kom iland på ön. Men de kom aldrig levande därifrån... Knappt och koncist berättar Mats Wahl denna oerhört spännande och skrämmande historia från 1800-talet.Arne Sundelins bok utspelar sig, som titeln anger, på Spinalonga, som ligger utanför Plaka på östra Kreta, en bit norr om Agios Nikolaos och Elounda. Jag har aldrig varit där ute, men väl suttit på en taverna i Plaka - med den godaste grekiska sallad jag någonsin ätit och världshistoriens mest letargiska servitör - och studerat ön på håll vid flera tillfällen. Det var väldigt länge sedan jag läste boken, men jag minns den som bra.

Klippön Spinalonga ligger utanför Kretas kust. Här fanns ända fram till 1950-talets slut en koloni dit spetälska tvångsförflyttas och tvingas leva ett liv i yttersta fattigdom. Apostolis är tio år när han första gången får följa med sin far ut till ön. Pappan arbetar med att leverera ved till ön och nu ska Apostolis ta över den sysslan. Mötet med de utstötta blir livsavgörande för honom. Spinalonga handlar inte bara om de spelälska utan om alla människor som stöts ut ur gemenskapen med oss andra.Atlas över avlägsna öar : 50 öar jag aldrig besökt och aldrig kommer att besöka av Judith Schalansky är en helt fantastisk bok.

Eftersom hon föddes på fel sida om Berlinmuren var det bara genom fantasin som Judith Schalansky kunde resa. Med denna bok har hon skapat sin egen atlas, och tar oss med till 50 avlägsna platser från Tristan da Cunha till Clipperton Atoll, från Christmas Island till Påskön. Sällsynta djur och udda mäniskor fyller sidorna: strandsatta slavar och ensamma naturforskare, vilsna upptäcksresanden och frustrerade fyrvaktare, myterister och skeppsbrutna. Fåtöljresenären som följer med på dessa resor kommer strax uppleva dessa platser som visserligen finns i verkligheten, men som kommer till liv genom fantasin. 


25 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

  SvaraRadera
 2. Atlas över avlägsna öar är ju helt underbar!

  SvaraRadera
 3. Schalanskys bok verkar väldigt fin. men jag har inte läst någon av dina tre. boken om Spinalonga känner jag till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Schalanskys är väldigt bra. Rekommenderas verkligen.

   Radera
 4. Tack för tipsen. Har inte läst någon av böckerna.

  SvaraRadera
 5. Atlas över avlägsna öar har jag läst, men jag måste ha varit på fel humör för den sa mig inte mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj då, hade nog kunnat tänka mig att det var något för dig.

   Radera
 6. Det var inget jag läst, men Atlasen verkar skojig.

  SvaraRadera
 7. Jag har inte läst ngon av dina. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 8. Har inte läst någon av dessa, men jag har däremot varit på Spinalonga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow! Någon gång ska jag försöka ta mig dit. Jag gillar Kreta; där finns allt.

   Radera
 9. Atlas över avlägsna öar låter fantastisk!

  SvaraRadera
 10. Vilken trio! Har varken läst eller hört talas om någon av dem, men blir riktigt nyfiken på både Spinalonga och Avlägsna öar. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 11. En ö för spetälska låter förfärligt. Spetälska lär vara den minst smittsamma av alla smittsamma sjukdomar, men det som det innebär att få sjukdomen har gjort att man redan i biblisk tid drev bort de spetälska. Den mest smittsamma sjukdomen lär vara förkylning ;)

  SvaraRadera
 12. Gotska Sandön verkar vara ett fascinerande ställe!

  SvaraRadera
 13. Atlas över avlägsna öar låter väldigt lockande!

  SvaraRadera
 14. Råkar veta att Mats Wahl själv var väldigt nöjd med "Husbonden". Undrar vad han skrivit på senare tid? Har inte lagt märke till något.

  SvaraRadera
 15. Inte läst någon av dina titlar, men blir nyfiken på Atlas över avlägsna öar. Tack för tips!

  SvaraRadera
 16. Just Öar känns inte riktigt som mitt område ;)

  SvaraRadera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...