söndag 6 maj 2018

En smakebit på søndag - 18


Dags för En smakebit på søndag - 18  som utgår från den norska bokbloggen Betraktninger.

Jag stirrade på fufun på emaljfatet som hade hack i de blandgröna kanterna. Jag föreställde mig fufun, som harmattans vindar torkat till skorpor, skrapa mot strupens innerväggar när Papa-Nnukwu svalde. Jaja puffade till mig lätt. Men jag ville inte gå; jag ville stanna så att om Papa-Nnukwu satte fufun i vrångstrupen och inte kunde andas skulle jag springa och hämta vatten till honom. Fast jag visste inte var vattnet fanns någonstans. Jaja puffade till mig igen, men jag klarade fortfarnade inte av att resa mig. Bänken höll mig tillbaka, sög fast mig. Jag såg en grå tupp strutta bort mot helgedomen i ett hörn av gårdsplanen, där Papa-Nnukwus gud fanns, som Papa sa att Jaja och jag aldrig fick gå i närheten av. Helgedomen var ett lågt, öppet lerskjul vars tak och väggar var täckta av torkade palmblad. Den såg ut som krubban bakom St. Agnes, den som var vigd till Vår fru av Lourdes.


Otäck och väldigt bra. Jag har svårt att sluta läsa. Jag som skulle "ut i solen" och göra nytta. En annan dag. Att läsa måste väl ändå vara det viktigaste?

16 kommentarer:

 1. Jag har inte läst något av henne, men En halv gul sol står i hyllan. Du skulle ju kunna sitta ute i solen och läsa... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sant, men min fåtölj är ju så skön och så perfekt för läsning :)

   Radera
 2. Jag har läst En halv gul sol, och skulle nog kunna tänka mig att läsa mer av författaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag. Hon är fantastisk. Jag blir bara mer och mer förtjust i henne :)

   Radera
 3. Det er klart det er det viktigste å lese!
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att jag får medhåll :)
   Ha en skön söndag du med!

   Radera
 4. Den har jag oläst i bokhyllan. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plocka fram den du, det är den värd :)

   Radera
 5. Den författaren har jag ännu inte läst något av, men många verkar ju gilla böckerna och såklart man då blir nyfiken! Sitta ute i solen och läsa böcker går ju det med, för klart det är nytta med bokläsning också. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att hon är fantastisk, Adichie. Rekommenderas. Och ja, visst skulle jag kunnat sitta ute, men det är det där med min vansinnigt sköna fåtölj och att jag är så trött att jag inte riktigt har någon ork att ta mig för, ens med att resa mig upp.

   Radera
 6. Jag har haft den på listan "Vill läsa" kanske dags snart. tack för smakbiten och trevlig söndagskväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker absolut att det är dags :)
   Trevlig söndagskväll du med!

   Radera
 7. första uteläsardagen idag. härligt. har läst Lila hibiskus, En halv gul sol och Americanah av den här författaren. hon är jättebra. tack för smakebit och påminnelse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag borde ha masat mig ut, men det var det där med orken. Tur att det är en extra ledig dag i veckan som kommer. Då gör vi ett nytt försök :)

   Radera
 8. Detta är en riktigt bra bok. Har fler böcker av författaren bland mina olästa. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Nu har jag varit på tai chi och ska sätta mig och fortsätta läsa.
   Dags att ta tag i en av de olästa kanske? :)

   Radera

Fem en fredag - vecka 38

 Fem en fredag utgår från elisamatilda och veckans frågor lyder: Vad gjorde du senast på en ö? Det måste ha varit våren 2018 (2019?) då jag...