tisdag 1 maj 2018

Syskonen Malaquias


Blixten slår ner i familjen Malaquias hus och föräldrarna dör i samma ögonblick. Syskonen Nico, Antonio och Julia skiljs åt. Den nioårige Nico får arbeta på kaffeplantage, Julia och Antonio hamnar på barnhem. Först långt senare återförenas bröderna. Julia bortadopteras och hålls som tjänsteflicka men rymmer. Hennes liv, som godtyckligt och gryt styrs av andra, blir en ständig flykt.

I berättelsen framträder en drömsk verklighet i flera lager. Andreéa del Fuegos knappa och lyriska språk drabbar läsaren med full kraft och dröjer sig kvar långt efter läsningen. Syskonen Malaquias är en färgstark skilkdring av tre gripande livsöden på den brasilianska landsbygden.

Ytterligare en makulerad bok från biblioteket som jag inköpt för det facila priset 5 kronor. Om det inte till och med var gratis. Den är skriven av brasilianskan Andrea del Fuego. Således ursprungligen på portugisiska som ju är (var) månadens språk för april, då jag också läste den.

Jag tyckte verkligen om del Fuegos språk och boken var ljuvlig - ända fram till sista kapitlet. Eh... alltså, vad???


Tre böcker ursprungligen skrivna på portugisiska blev således lästa i april. De andra var: Kreolska riket och Vinden som sprider elden.

1 kommentar:

TBR mars

  Den 5:e mars presenteras Women's Prize for Fictions långlista och 11:e mars kommer Internationella Bookerprisets. Jag tänkte därför lä...