torsdag 5 mars 2020

Barnen från Frostmofjället


Det är nödår i fjällvärlden. När modern till sju små barn dör ger sig barnen iväg från hemmet för att slippa fattighuset. En lång och mödosam vandring ligger framför dem. Kölden och hungern är svår . Med sig på färden har de sin älskade get Gullspira som ger värme och mjölk. Fjällbarnen möter många människor, både snälla och elaka, när de söker skydd och mat i gårdar som de passerar på vägen.

Den här boken har jag ju hört talas om ända sedan jag var barn, men först nu har jag alltså läst den. Den ingår i utmaningen Förkovran under 'Svenska klassiker'. Boken kom ut 1907 och betraktas - har jag googlat mig till - som Sveriges första stora realistiska barnroman.

Jag har hört åtskilliga personer brista ut i Åhh, vad jag grät! när de talat om filmen och eftersom jag är en överkänslig typ så hade jag räknat med att fälla både en och två tårar, men så blev inte fallet. Kanske är den mycket mer dramatisk som film.


Lite knöligt var det med det dialektala. Inte så att det var svårt att förstå, men det var förvånansvärt krävande; tog längre tid att bena ut vad det stod än jag skulle trott. Jag gillar ju dialektala inslag. Rätt förunderligt ändå, när jag tänker efter, att det där dialektala ens fick komma i tryck på den tiden, när det var väldigt noga med rikssvenska i det offentliga och ungstackarna fick på tafsen i skolan om de inte "pratade ordentligt".

Egentligen en fruktansvärd berättelse, om än med lyckligt slut, men min känsla efter att ha läst den är inte: Åh herregud som fattiga människor hade det och stackars barn! utan mer Ja men det här var ju en söt historia. Det beror nog på Gullspira. För har man bara en get så blir allting bra. Det har jag nu lärt mig. Getter ska man ha! Ja under förutsättning att man inte smakar brännvin, för då är det kört. Nej, jag ska inte raljera, jag är väl medveten om vilka stora problem superi varit genom tiderna. Det fanns ju en orsak till att man folkomröstade om rusdrycksförbud.Men faktiskt... så vill jag ju gärna ha en liten jämtget :)1 kommentar:

 1. Hej, jag är Theresa Williams. Efter att ha varit i förhållande med Anderson i åratal, han slöt mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problemproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
  1) Älska trollformler
  2) Lost Love Spells
  3) Stoppa skilsmässor
  4) Giftermål
  5) Graviditet spell
  6) Uppdelningar
  7) Dödsförtroll
  8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
  9) vill tillfredsställa din älskare
  10) Lotteri
  Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
  genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

  SvaraRadera

Längst bak i läslistan #6

Jaha ja, då har jag klämt de tre böckerna i Längst bak i läslistan #5 och det är dags för en ny trippel med böcker som ligger längst bak i ...