tisdag 17 augusti 2021

Tisdagstrion - En i varje färg

 

Tisdagstrion drar igång igen efter sommaruppehållet och veckans tema är En i varje färg. Hos Helena på Ugglan & Boken kan du hitta länkar till fler trior.

Tro det eller ej, men efter sex veckor och två dagar behagade Bredband2 skicka ut en tekniker som fixade min fiber så nu har jag internettillgång igen. Teknikern ringde mig i fredags, då jag var i Göteborg, och från att han lade på luren tills han ringde tillbaka och sa att det var klart tog det 50 minuter. Och jag antar att han inte åkte från grannbyn direkt. Det kan omöjligt ha tagit honom mer än tio minuter att fixa det hela. Nu ska jag bara få tid att sitta i telefonkö till Bredband2 i en halv evighet - under arbetstid måste det bli, hur det nu ska gå till - för att kräva ersättning och sedan säga upp abonnemanget. Skitföretag! Nåväl, sedan jag nu fått spy lite galla...Mörk och otäck - men bra. Samma tema som man finner i flera av Oksanens böcker. 

En äldre kvinna blickar tillbaka på sitt liv. På uppväxten i den nationalistiska krets där fadern ingick. På livet med den trettio år äldre mannen, han som är överste i en nazistisk armé, och deras inledande förälskelse som övergår i ett stormigt äktenskap.

"Överstinnan" är en berättelse om Finland och dess historia. Om ett land som tvingades till strid mot både Ryssland och Tredje Riket. Och om de nationella såren som kanske aldrig kommer att läka.En bok som står och väntar i hyllan och som jag är rätt sugen på.

En ung man sitter på Kaffehuset, där han varit alldeles för ofta under den senaste tiden. Kyparens närvaro ger honom en smula lugn då han har svårt att bringa klarhet i sina tankar. De är tilltrasslade på ett sätt som påminner om ordet "ghachar ghochar" – det alldeles egna uttryck som hans hustru Anita anförtrott honom under bröllopsnatten. Men deras stund av närhet är långt borta nu. Och ännu mer avlägsen är tiden då han tillsammans med sina föräldrar och sin syster bodde i ett trångt och enkelt hus. När hans farbror nått framgång med sitt kryddföretag flyttade de istället till ett hem som var så stort att det var svårt att möblera. I överflödet av mat och vackra kläder styrs deras samvaro snart av nya villkor.
Ghachar Ghochar är en internationellt hyllad berättelse om rikedom och moralisk undergång. Den har kallats den finaste indiska romanen på ett decennium och Vivek Shanbhag har jämförts med Tjechov.Huvudstaden inhandlade jag härförleden eftersom den tilldelats Tyska bokpriset och därmed passar i Prisat - en utmaning som jag får dra på lite med.

Fenia Xenopoulou, högt uppsatt tjänsteman vid generaldirektoratet för kultur i EU-kommissionen, har fått en svår uppgift. Kommissionens rykte måste putsas upp inför 40-årsjubileet. En av hennes underlydande får en idé: Vi väcker det europeiska spöket till liv - Auschwitz.
David de Vriend, som överlevde förintelsen genom att som barn hoppa av ett tåg på väg till dödslägret, förväntas vittna om det som han ägnat ett helt liv åt att glömma.
Kommissarie Brunfaut får order om att lägga utredningen av ett mord till handlingarna men det finns inga handlingar.
Alois Erhart, en åldrad nationalekonom ska inför en tankesmedja lägga fram en teori om Europas framtid som riskerar att bli det sista han säger.
Alla trådar löper samman i Bryssel.

Huvudstaden är en roman om Europa inifrån dess byråkratiska hjärta och samtidigt polisroman, idéroman, satir och pamflett. Huvudstaden tog de tyska läsarna med storm, tilldelades Deutscher Buchpreis 2017 och erövrar nu världen.

Låter lite tung, men jag tror att den kan vara riktigt bra. Citat om boken:

"Huvudstaden är en listigt komponerad, skickligt argumenterad och djupt engagerande samtidsroman." Dagens Nyheter

"Att litterärt kunna fånga byråkratisk tomgång på ett sätt som lockar till vidare läsning är minsann ingen lätt match. Men Robert Menasse klarar det. Han gör byråkratins långsamt malande kvarnar till spännande läsning." Kristianstadsbladet 

"Huvudstaden är något så sällsynt som en storslagen samtidspolitisk idéroman." Expressen

"Robert Menasse balanserar i Huvudstaden på hög lina, uppspänd mellan kriminalromanen och den politiska samtidsskildringen."  Süddeutsche Zeitung

"En elegant skriven, mästerligt uppbyggd, vitsig och tänkvärd roman." Die Zeit

21 kommentarer:

 1. Överstinnan har jag varit lite nyfiken på sedan jag såg den på jobbet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är rätt otäck - inte på skräckvis förstås - men det framgår inte riktigt av texten hur mörk den är. Får mig att tänka på Oksanens Utrensning och När duvorna försvann. Absolut läsvärd.

   Radera
 2. Tack för tipsen. De här böckerna ska jag komma ihåg.

  SvaraRadera
 3. Har inte läst någon av dem och jag känner nog bara igen den översta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, kanske inte riktigt vad du brukar lockas av.

   Radera
 4. Snyggt! Huvudstaden tyckte jag var jättebra, men jag är ju offentlig-förvaltnings-nörd också... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du läst den?! Kul! Får försöka ta tag i den snart.

   Radera
 5. Jag har inte läst någon av böckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, kanske inte riktigt vad du brukar lockas av.

   Radera
 6. underbara färger, läst annat av Rosa Liksom.

  SvaraRadera
 7. Har inte läst någon av dina böcker. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 8. Överstinnan har jag läst. gillar Rosa Liksom. den indiska boken blir jag väldigt sugen på. har den möjligen gått som radioföljetong? den tredje boken känner jag att jag borde läsa eftersom den är tysk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar också Rosa Liksom och vill läsa mer än de två jag klämt. Vet inte om den gått som radioföljetong, det är möjligt. Ja, fram för mer tyskt!

   Radera
 9. Så roligt att ha dig tillbaka! Klart du ska säga upp Tele2!

  De två första böckerna blir jag riktigt nyfiken på. Speciellt den indiska. Jag skriver upp den på den lååånga läslistan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Robert! Fint att se dig, jag har saknat er. Ja, de är ju det, läslistorna, låååååååånga.

   Radera
 10. Härligt att ha internettillgång igen! Rosa Liksom har jag tänkt läsa många gånger, men ännu har det inte blivit av. Den här boken låter riktigt intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väldigt skönt! Rosa Liksom tycker jag absolut att du ska testa.

   Radera
 11. Har inte läst någon av dina. Tack för tipsen!

  SvaraRadera

TBR april

  Då har vi gått in i april och tiden för läsning - för min del - är i princip över. Nu är det växter, trädgård och ljudböcker som gäller. O...