lördag 28 augusti 2021

Kyra Kyralina

 

Istrati skriver här med stor närhet om lemonadförsäljaren Stavros bittra levnadsöde. Denne berättar om sitt märkliga och ofta ofattbara liv för pojken Adrien - Istatis alter ego. Stavro är son till en välbeställd hantverkare med en vacker men otrogen hustru. Den yngste sonen, Stavro, bor hos sin älskade mor tillsammans med systern Kyra. En dag slås detta redan så bristfälliga familjeliv i spillror, modern misshandlas av maken och varnen kastas ut i en värld som inte vet vad godhet är. 

Den här boken har stått i hyllan i 20, 30 år och det var väl en evig tur att jag äntligen kom till skott med den i maj, då månadens språk var rumänska. 

Panait Istrati (1884-1935) var son till en rumänsk bondkvinna och en grekisk smugglare. Från 12 års ålder försörjde han sig själv och flackade runt från land till land. Han upptäcktes av Romain Rolland, och skrev på franska.

Det här är en underbar bok, mustig, charmig och äventyrlig, som utspelar sig i områdena runt östra delen av Medelhavet runt förra sekelskiftet. Den rekommenderas varmt. Jag blev så förtjust att jag skickade vidare min pocketbok till kära fastrarna i Göteborg och införskaffade ett inbundet exemplar, jämte ytterligare fyra titlar av Istrati, från Bokbörsen. 4 kommentarer:

  1. tror mig haläst annat af författaren. Coeckelberghs hade en fin utgivning på sin tid. jag blev riktigt sugen på att läsa den här

    SvaraRadera
  2. Har aldrig läst nåt av den författaren! Du undrade om det var en manshurisk valnöt jag hade; Helt korrekt!
    KRAM/Susie

    SvaraRadera

TBR juni

Nej, det gick inte så hejans bra med majs TBR heller. Över sommaren är jag - på egen begäran - utlånad till en vårdcentral som ligger betydl...