måndag 9 april 2018

Danserskan på Izu / Varmbadhusen


Ytterligare en bok jag glömt att skriva om. Jag läste den precis i slutet av februari som en bok i läsutmaningen Månadens språk: japanska.

Jag läste Kawabata när jag var yngre och fullkomligt älskade böckerna. På den tiden lyckades jag inte hitta fler än Snöns rike, Kyoto - eller de unga älskande i kejsarstaden och Tusen tranor. Nu är det förstås lättare. Jag blev glad när jag hittade den här på biblioteket och såg mycket fram emot att läsa den.

Men nä, jag tyckte inte riktigt om den. Jag vet inte om den skiljer sig från Kawabatas andra böcker eller om det är jag som förändrats de här 30 åren. Danserskan på Izu tyckte jag i alla fall bättre om än Varmbadhusen.

Om vi vill, kan vi läsa den korta berättelsen om Danserskan som den unge gymnasistens sinnesuppror och hans ansträngning att en gång för alla skingra molnen – ett ’nu får det vara nog’. Han ger sig ut på vandring på Izu. Han återvänder flera gånger, slår sig ned på varmbadhusen i trakten, insuper atmosfären, skriver och nedkommer som genom ett trollslag med den mest daggfriskt förföriska berättelse om sig och sitt möte med det vandrande teatersällskapet. Under deras få dagar på väg tillsammans får vi också vara med och se mycket – de obönhörliga sociala skikten i språk och åtbörder, den ogrumlade förälskelsen som berusar den unge mannen under några få höstdagar och det oundvikliga slutet där en stilla gråt ombord på ångaren mot storstaden får väcka till insikt om en vunnen erfarenhet – eller om man så vill – en ung mans försoning med tillvaron som den är. 

I berättelsen Varmbadhusen har Kawabata hunnit se mer av det krassa livet bakom fasaderna till stadsbornas semestertillhåll i badbyarna. Trogen sin fäbless för årstidsväxlingarna låter han oss följa de prostituerades kamp för sitt uppehälle under hög och lågsäsong – och han gör det med alla känselspröt ute – med sensualitet och humor. Som en försiktig betraktare någonstans i närheten av händelsernas centrum och med suverän känsla för atmosfär – inte minst för de spelande lustarna i de ångande baden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...