söndag 15 april 2018

En smakebit på søndag - 15


För första gången tänkte jag hänga på En smakebit på søndag som utgår från Astrid Terese på Betraktninger, om jag förstått det hela rätt.

Mr Jiabao.

Sir.
När ni kommer hit lär ni få höra att vi indier uppfann allt från Internet till hårdkokta ägg till rymdskepp innan britterna stal alltihop från oss. 
Nonsens. Det största som kommit ur det här landet under dess tiotusenåriga historia är Hönsburen.
Åk till New Dehli, bakom Jama Masjid, och titta på hur det har hönsen där på marknaden. Hundratals bleka höns och färggranna tuppar, inproppade i trådnätsburar, lika tätt packade som maskar i en mage; de hackar på varandra och skiter på varandra och trängs bara för att få utrymme att andas. Hela buren ger ifrån sig en ohygglig stank - stanken av vettskrämt fjäderklätt kött. På träbänken ovanför buren sitter en flinande ung slaktare och visar upp köttet och organen från en nyss nackad kyckling, fortfarande oljig av en hinna av mörkt blod. Tupparna i buren känner blodlukten uppifrån. De ser sina bröders organ ligga runt omkring dem. De vet att de står näst i tur. Ändå gör de inte uppror. De försöker inte ta sig ur buren. 
Exakt samma sak gör de med människor i det här landet.

Ur Den vita tigern av Aravind Adiga.


3 kommentarer:

  1. Tyckte mycket om den här, men det är en dyster bild man får av Indien.

    SvaraRadera
  2. Den är jag nyfiken på. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  3. Den låter ju intressant den där. Har inte läst så mycket från Indien, men rent generellt så verkar de ha väldigt bra liknelser på lager :)

    SvaraRadera

Veckans mening - vecka 41

  Veckans mening utgår från Robert på Mina skrivna ord : En mening från veckans läsning som av en eller annan anledning fått oss att stanna ...