torsdag 12 april 2018

Vinden som sprider elden


Den här sprang jag - som tidigare nämnt - på när jag var på biblan och det var en trevlig bekantskap.

Ett motorhaveri lämnar den kringresande pastor Pearson och hans tonårsdotter Leni stående i den gassande solen på en öde landsväg i norra Argentina. De blir upplockade och avsläppta hos traktens bilmekaniker, Gringon kallad, och hans oskuldsfulle son Tapioca. I Tapioca ser pastorn för första gången en ren, oförstörd själ. Leni ser en jämlike, moderlös och isolerad som hon. Som i ett intimt skådespel spelas de fyra personernas liv och sorger ut mot varandra, tills vädret vänder och en urladdning blir oundviklig.

Med ett lågmält och vackert språk skriver det argentinska stjärnskottet Selva Almada fram en miljö, en historia och en kvartett personer som är svåra att lämna kvar innanför pärmarna.Vinden som sprider elden är en laddad och vacker roman. Naturen är ständigt närvarande och man formligen känner hettan, dammet, vinden och fukten medan man läser. Med stor skicklighet väver Selva Almada in den spänning som byggs upp i naturen i den spänning som växer fram mellan pastorn och bilmekanikern, flickan och pojken. 

Den har inte fått så hejans bra kritik i de tidningsrecensioner jag googlat fram, däremot bland bokbloggare. Jag gillade den i alla fall.

3 kommentarer:

  1. Den har jag inte hört talas om men låter intressant!

    SvaraRadera
  2. Nej, jag hade sannerligen inte heller hört talas om den innan jag råkade springa på den. Det är kul med biblioteket, tycker jag. Man hittar så mycket som verkar spännande och som man aldrig haft en aning om att det ens existerade. Det är annorlunda med bokaffärer, där bästsäljarna dominerar i det man möts av direkt. På biblioteket är det inte alls så eftersom man där inte har något ekonomiskt intresse på det viset. Och hos internethandlarna måste man verkligen veta vad man är ute efter, de är ju inte alls överblickbara, så där är det sällan man "springer på" något tycker jag. Någon enstaka titel som kommer upp som tips i marginalen bara, och då sällan något smalare.

    SvaraRadera
  3. Helt ny titel för mig. Verkar intressant!

    SvaraRadera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...