söndag 30 september 2018

Den unge Werthers lidanden


Werther, en ung och passionerad konstnärssjäl, anländer till den lilla orten Wahlheim. Han fascineras genast av det enkla livet på landsbygden och träffar Lotte, en vacker flicka som tar hand om sina syskon efter moderns död. Trots att hon är trolovad kan inte Werther undgå att bli hejdlöst förälskad i henne.

Den unge Werthers lidande var Goethes stora genombrott. Redan när den publicerades 1774 blev den arketypen för det som kallas Sturm und Drang-perioden och snart var både wertherdräkt och wertherfeber begrepp runt om i Europa.

Goethes första roman, skriven då han var 24 år, 1774. Nära 250 år sedan alltså. Och det är något oerhört fascinerande med att få läsa litteratur som skrivits för så länge sedan. 1774 satt Gustav III på Sveriges tron, Bellman gick på Stockholms gator och Ludvig XV hade ännu inte bestigit tronen med sin Marie Antoinette. I Ryssland regerade Katarina den stora.

Inte alls så tokig, minsann! Inte heller särskilt svårtillgänglig. Jag är nog ganska förtjust i brevromaner, generellt. Men större än själva läsupplevelsen är faktiskt känslan av att ha läst den.

Boken är månadens val för 6 klassiker på 6 månader. Eftersom den urspungligen är skriven på tyska kvalar den också in under läsutmaningen Månadens språk för september.

1 kommentar:

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...