tisdag 28 april 2020

Tisdagstrion - Eld


Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken och denna vecka är temat ELD.

Denna vecka får det bli tre böcker jag har planerat att läsa - så småningom:



Yasar Kemals bok har stått i hyllan - och på läslistan - typ hur länge som helst. I år kanske jag kommer till skott, vem vet.



Jigsaw of Fire and Stars har jag nersparad på Storytel som e-bok. Yaba Badoe kommer från Ghana, där hon undervisar på universitet, men bor halva året i Storbritannien där hon verkar som dokumentärfilmare.



Första delen i Sagan om is och eld aka Game of Thrones.

måndag 27 april 2020

Authors & Characters - Martin


Authors & Characters utgår från Lyrans Noblesser. En författare och en fiktiv karaktär som delar namn. Veckans namn är Martin.

Martin Lönnebo


Jag är förvisso inte troende och Martin Lönnebo har (väl?) framförallt skrivit böcker om tro, men jag tycker mycket om hans tilltal. Och hur som helst så är jag intresserad av kristendomen, som vår kultur i mycket vilar på sedan 1 000 år tillbaka, och jag känner mig inte så lite avundsjuk på de människor som har en tro.

Det var Lönnebo som skapade frälsarkransen och med eller utan tro så tycker jag att pärlorna symboliserar allt det som är viktigt i livet. Gudspärlan tänker jag att var och en kan tolka utifrån sin egen "tro". Jag har en - eller faktiskt flera - sedan flera år, och jag tycker mycket om att bära den. Jag har alltid varit fascinerad av radband.


Pärlor för livet berättar om hur man ska "läsa" pärlorna och ger förslag på hur man kan använda dem.



Jag skulle väldigt gärna vilja läsa Thomas Lerners biografi Martin Lönnebo : Biskopen från Storkågeträsk.


Dessutom är jag rätt sugen på att läsa något av hans son, Mattias Lönnebo.


Martin Tomasson heter Harry Martinsons alter ego i Nässlorna blomma.



söndag 26 april 2020

En smakebit på søndag - Krönika i sten


Idag utgår smakebiten från Mari på Flukten fra virkeligheten. Dela med dig en snutt av det du läser just nu - inga spoilers!

Det var rätt länge sedan jag var med nu, trots covid-isolering som borde givit mig tid att både läsa och skriva massor (milda symtom, men extremt långdraget; jag har precis gått in i vecka 5 nu).


Hans kraftiga röst hade något sövande över sig och lutad mot hans vilstol tänkte jag på tobakens trolldom och försökte räkna ut hur mycket jag skulle få röka och hur många böcker jag skulle få läsa innan det efter en lång räcka år var tid att dö.

De tjocka böckerna låg i kofferten, staplade på varandra, en oändlig mångfald arabiska bokstäver, som väntade på att få föra bort mig och avslöja mysterier och hemligheter för mig, ty bara de arabiska tecknen kände till mysteriernas vägar, liksom myrorna känner till alla hål och sprickor i jorden.

- Morfar, kan du läsa myrorna?

Han skrattade mjukt, och sedan smekte han mitt okammade hår.

- Nej, mitt barn, de låter sig inte läsas.
- Varför inte det? När de är samlade ser de precis ut som turkiska bokstäver.
- Det är bara som det ser ut.
- Men jag har sett det! envisades jag en sista gång.

Så drog jag ett bloss från min cigarett och undrade i vilken avsikt myrorna egentligen hade skapats, om man inte kunde läsa dem som böcker. 



Ismael Kadare är Albaniens mest kända författare och jag har länge varit sugen på att läsa den här boken, som torde vara hans mest kända. 2005 tilldelades han det första Man Booker International Prize.


lördag 25 april 2020

Veckans mening - vecka 17


Veckans mening utgår från Robert på Mina skrivna ord. Varje lördag presenterar han en mening från veckans läsning, en mening som av en eller annan anledning fått honom att stanna upp. Och jag försöker hänga på så gott det går. Den senaste tiden har det dock blivit glest. Förra veckan för att jag bara inte kunde hitta någon bra mening att posta.

Hennes torra händer skulle plocka fram alla slags penslar, trådar och burkar ur väskan och sedan pryda de unga brudarnas ansikten med små streckmålningar av stjärnor, cypressgrenar och stjärnbilder som skulle simma i pudrets vita mysterium.



måndag 20 april 2020

Authors & Characters - Emil


Authors & Characters utgår från Lyrans noblesser. En författare och en litterär karaktär som delar samma förnamn - om än inte i exakt samma form. Denna vecka är det Emil.


Emelie Flygare-Carlén (1807-1892)


Jag ska erkänna att jag inte har läst henne, men länge varit sugen på Rosen på Tistelön, som väl brukar kallas Sveriges första deckare. På sin tid en av landets största författare. Här, hos Selma Stories, kan man läsa mer om henne. Ett fascinerande liv!


Émile


Émile eller Om uppfostran (1762) har jag inte heller läst - dock läst om i skolan. Om Émile som får en "naturlig" uppfostran. Jag har alltid trott att Tillbaka till naturen var ett citat från boken, men uppenbarligen så har Rousseau aldrig skrivit så - ens på franska.


Och som en parentes:
Medan jag skrev drog jag mig plötsligt till minnes att vi fick läsa något av Cecilia Lindqvist, som hade koppling just till Émile och dess tankar om uppfostran. Så då började jag googla för att se om jag kunde hitta vad det var vi läste. Det gjorde jag nu inte, men jag klickade in på en länk som hette "Oh nej, inte Cecilia igen!!". Där står det så här:

Plötsligt dyker ett namn från förr upp i rutan och jag ser Cecilia Lindqvist livs levande i vardagsrummet. Hon har blivit till en rund liten gumma som nästan skulle kunna vara kinesiska själv med sin kinesiska jacka och sitt hår i en kinesisk bulle. Jag letar förgäves efter att se ett par ätpinnar sticka ut ur ena örat men hon kanske har stoppat dom i det självgråa håret. Jag är alltid misstänksam mot äldre damer som inte färgar håret. De är antingen extremfeminister, gammalkommunister eller färgblinda. I alla fallen bör man undvika dom.

Så här ser skribenten själv ut. Jag antar att han hade färgat sitt grå hår om han bara haft något. Men en peruk är väl det minsta man kunde kräva, så att vi kvinnor slapp se hans oaptitliga åldrande innan han visar upp sig offentligt på detta vis - i mitt sovrum till på köpet!!! Att ha mage!

torsdag 16 april 2020

Helgfrågan - vecka 16


Torsdag kväll och dags för helgfrågan från Mia i bokhörnan.

Har du blivit sugen på att resa till ett ställe på grund av du läst en bok som utspelar sig där? I så fall vart?
Världen i Sagan om ringen har nog alltid lockat mig, i synnerhet alvrikena Lothlorien och Vattnadal. Och som Peter Jackson fick till dem i filmerna, ahhh!


Pandora vore ju inte heller helt fel - fast kanske lite färre farliga djur då.


Ska vi hålla oss till verkliga resmål så blev jag oerhört sugen på att åka till nordvästra delarna av Washington state, omkring Pugetsundet, när jag läste Lyanda Lynn Haupts Ovanliga möten med vanliga fåglar. Skogarna där verkar vara underbara, fuktigare än här, och det är så spännande med de amerikanska fåglarna. Det är typ enda gången jag varit sugen på att åka till USA.



Bonusfråga: Vad ser ni framemot?
Ja, i första hand att bli symtomfri så att jag kan vistas bland folk igen; jobba, handla och allt annat man brukar göra. Snart tre veckor har det gått nu.

Sedan längtar jag förstås efter att kunna åka upp till buan och att det ska bli sommar.


Be om ljus och be om ändlös sommar


tisdag 14 april 2020

Tisdagstrion - Starka kvinnor


Igår var det Knytblusens dag och därför har Helena på Ugglan & Boken valt Starka kvinnor som tema för veckan.



Nyai Ontosoroh. Javanesisk konkubin och mamma till Anelies Mellema, Minkes kärlek i Människornas jord, första delen i Pramoedya Ananta Toers Burukvartett. Fantastisk bok!



Eva Nio i Tony Diterlizzis trilogi om Wondla. Underbar serie!



Sorry! Ni slipper henne inte den här gången heller. Precious Ramotswe. Inte minst för att hon faktiskt är nöjd med sin kropp. Ovanligt fenomen bland kvinnor - i synnerhet dem som inte passar in i normen för hur en kvinnokropp "ska" se ut.



måndag 13 april 2020

Jorden runt på 100 böcker


Jag hänger - förstås - på Ugglan & Boken i utmaningen Jorden runt på 100 böcker. Dels är jag ytterligt förtjust i världslitteratur, dels är jag torsk på listor av alla de slag. En lista utan tidsbegränsning.

Påbörjas 2020-04-13  (1/1 2022 - 38 lästa) (1/1 2024 - 46 lästa)

    1. Afghanistan
    2. Albanien  Krönika i sten - Ismail Kadare (2020)
    3. Algeriet 
    4. Angola 
    5. Argentina  Någon som håller till här - Julio Cortázar (2021)
    6. Australien  Den sista migrationen - Charlotte McConaghy (2021)
    7. Bangladesh  Änkan som vägrade dö - Shirshendu Mukhopadhyay (2021)
    8. Belgien  Kärleken vi inte förstår - Bart Moeyaert (2024)  
    9. Bolivia
  10. Bosnien och Hercegovina
  11. Botswana
  12. Brasilien  Nio nätter - Bernardo Carvalho (2020)
  13. Bulgarien  Träskorna - Jordan Raditjkov (2020)
  14. Chile  Rent hus - Alia Trabucco Zerán (2024)
  15. Colombia  
  16. Cypern
  17. Danmark  Babian - Naja Marie Aidt (2020)
  18. Egypten Tant Safiyya och klostret - Baha Tahir (2023)
  19. Estland
  20. Etiopien 
  21. Filippinerna
  22. Finland  Överstinnan - Rosa Liksom (2020)
  23. Frankrike  Samtycket - Vanessa Springora (2020)
  24. Förenade Arabemiraten 
  25. Georgien 
  26. Grekland  Krigaren och stjärnan - red Kostis Papakongos (2022)
  27. Guatemala 
  28. Haiti 
  29. Indien  Längtans latituder - Swarup Shubhangi (2020)
  30. Indonesien  Indonesien berättar : tusen gevärskulor, tusen fjärilar (2020)
  31. Irak
  32. Iran
  33. Irland  The Green Road - Anne Enright (2020)
  34. Island  Salka Valka - Haldor Laxness (2020)
  35. Israel
  36. Italien  Den som stannar, den som går - Elena Ferrante (2020)
  37. Jamaica
  38. Japan  Sändebudet - Yoko Tawada (2021)
  39. Jemen
  40. Jordanien
  41. Kambodja
  42. Kamerun  Konturer av den dag som nalkas - Léonora Miano (2020)
  43. Kanada  Lyktsken - Michael Ondaatje (2020)
  44. Kenya
  45. Kina  White Fox - Chen Jiatong (2021)
  46. Kroatien  Baba Jaga la ett ägg - Dubravka Ugresic (2021)
  47. Kuba
  48. Kuwait
  49. Laos 
  50. Lettland  Modersmjölken - Nora Ikstena (2021)
  51. Libanon   
  52. Litauen 
  53. Malaysia The House Of Doors - Tan Twan Eng (2023)
  54. Marocko  Sandbarnet - Tahar Ben Jelloun (2022)
  55. Mauritius
  56. Mexiko  Paradais - Fernanda Melchor (2022)
  57. Moçambique  Under frangipaniträdet - Mia Couto (2020)
  58. Moldavien
  59. Monaco
  60. Montenegro
  61. Mongoliet
  62. Myanmar   
  63. Nederländerna  Anne Franks dagbok - Anne Frank (2020)
  64. Nicaragua 
  65. Nigeria  Things Fall Apart - Chinua Achebe (2020)
  66. Nordkorea
  67. Norge  Binas historia - Maja Lunde (2020)
  68. Nya Zeeland  Att tro på mister Pip - Lloyd Jones (2021)
  69. Pakistan   
  70. Paraguay
  71. Peru  Den stygga flickans rackartyg - Mario Vargas Llosa (2024)
  72. Polen  Daghus, natthus - Olga Tokarczuk (2020)
  73. Portugal
  74. Rumänien  Levanten - Österlandet - Mircea Cartarescu (2021)
  75. Ryssland  Den azurblå stäppen - Michail Sjolochov (2020)
  76. Saudiarabien
  77. Schweiz  De döda - Christian Kracht (2022)    
  78. Serbien   
  79. Slovakien
  80. Slovenien 
  81. Spanien  Don Quijote av la Mancha - Miguel de Cervantes (2020)
  82. Sri Lanka
  83. Storbritannien  The Otters' Tale - Simon Cooper (2020)
  84. Sydafrika  Coconut - Kopano Matlwa (2020)
  85. Sydkorea The Hole - Hye-Young Pyun (2023)
  86. Syrien 
  87. Tanzania  By the Sea - Abdulrazak Gurnah (2022)
  88. Thailand  The Blind Earthworm in the Labyrinth - Veeraporn Nitiprapha (2021)
  89. Tjeckien 
  90. Tunisien
  91. Turkiet  Låt tistlarna brinna - Yasar Kemal (2020)
  92. Tyskland Tonio Kröger - Thomas Mann (2020)    
  93. Ukraina
  94. Ungern  Markus-versionen - Péter Esterházy (2020)
  95. Uruguay
  96. USA  Där kräftorna sjunger - Delia Owens (2020)
  97. Venezuela
  98. Vietnam  En syrsas memoarer - Tô Hoài (2020)
  99. Vitryssland
100. Österrike  Berättelse om ett liv - Peter Handke (2020)

tisdag 7 april 2020

Tisdagstrion - Vårkänslor


Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken och denna vecka är temat Vårkänslor.

Det här var knepigt, tycker jag, och bokvalen blir därefter - lite krystade :)


Fåglar om våren står faktiskt i bokhyllan. Jag kanske skulle se till att läsa den i år. Jag orkade inte fota mitt ex, så istället fick det bli en sned och vind bild från nätet, som jag har friserat en aning i alla fall.



Aprilhäxan genererar väl inte direkt några vårkänslor, men april inträffar i alla fall om våren. En favorit.



Tusen tranor brukar väl komma till Tåkern och Hornborgarsjön om vårarna. Det var länge sedan jag läste boken, så jag minns inte riktigt vad den handlar om. Sannolikt inte tranor om våren i alla fall. Jag minns i alla fall att jag tyckte om den. Jag gillar Kawabata generellt. Väldigt fint omslag som på denna bild är på tok för mättat och mest ser äckligt ut, men jag orkade inte, heller i detta fall, gå ner och fota mitt ex.

Och som kompensation för bristande vårkänsla, åtminstone när det gäller de senare två titlarna, så kommer här Wordsworths underbara dikt:

I wandered lonely as a cloud
That floats on high o'er vales and hills,
When all at once I saw a crowd,
A host, of golden daffodils;
Beside the lake, beneath the trees,
Fluttering and dancing in the breeze.

Continuous as the stars that shine
And twinkle on the milky way,
They stretched in never-ending line
Along the margin of a bay:
Ten thousand saw I at a glance,
Tossing their heads in sprightly dance.

The waves beside them danced; but they
Out-did the sparkling waves in glee:
A poet could not but be gay,
In such a jocund company:
I gazed - and gazed - but little thought
What wealth the show to me had brought:

For oft, when on my couch I lie
In vacant or in pensive mood,
They flash upon that inward eye
Which is the bliss of solitude;
And then my heart with pleasure fills,
And dances with the daffodils.




måndag 6 april 2020

Authors & Characters


Authors & Characters utgår från Lyrans Noblesser och denna vecka är namnet Gabriella.

Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn. Var gärna fantasifulla med namnen, de kan vridas och tänjas, gälla alla kön, vara olika versioner i olika länder o s v. Improvisera! Varje måndag lägger jag upp ett inlägg med veckans namn och mina val. Lägg upp era egna inlägg, släng in en länk i mina kommentarer, besök varandra för att få lästips och kommentera gärna.

När det gäller författare så får det bli en favorit: Gabriel García Márquez. Jag tror inte att han behöver någon närmare presentation.



När det gäller karaktär så hade jag ganska stora problem, tills jag äntligen kom på...

Gabriel Gräslök


Gabriel Gräslök skriver så gräsligt
Brevet han skrivit är inte läsligt.
Åh, vilket brev! 
sa fröken, och rev
brevet som Gabriel Gräslök skrev.

söndag 5 april 2020

En smakebit på søndag - Hamlet


Denna vecka utgår smakebiten från Astrid Terese på bloggen Betraktninger. Dela med dig en snutt av det du läser just nu, inga spoilers!

En smula makabert kanske, men rätt kul.

KONUNGEN. Nå, Hamlet, var är Polonius?
HAMLET. Vid kvällsvarden.
KONUNGEN. Vid kvällsvarden? Var?
HAMLET. Ej där han äter, utan där han ätes. En viss kongress av politiska maskar håller just nu på med honom. De där maskarna lever just som riktiga kejsare. Vi göder alla andra kreatur för att göda oss själva, men oss själva göder vi för maskarna. En fet kung och en mager tiggare är blott olika anrättningar, två rätter, men på samma bord, det är slutet på visan.
KONUNGEN. Ack! Ack!
HAMLET. Man kan meta med den masken, som har ätit på en kung, och äta den fisken som har förtärt den masken.
KONUNGEN. Vad menar du med det?
HAMLET. Inget annat än att visa, att en kung kan gå i procession genom en tiggares tarmar.






lördag 4 april 2020

Veckans mening - vecka 14


Veckans mening utgår från Robert på Mina skrivna ord: en mening från veckans läsning som av en eller annan anledning fått oss att stanna upp.

Ur led är tiden; ve, att jag är den,
som föddes att den vrida rätt igen.

Tillägnas:


Ur Shakespeares Hamlet




fredag 3 april 2020

Helgfrågan - vecka 14


Nu stundar helgen och det är dags för Mias fråga.


Har ni hittat någon bra bok ni ska läsa i påsk? Blir det påskekrim eller något annat?
Jag har börjat läsa Kristin Lavransdotter. Den är på 864 sidor och med tanke på hur segt det går med läsningen just nu, så lär den räcka över påsken. Påskekrim ja! Tack för påminnelsen! Jag har ju tänkt att jag ska klämma en påskdeckare för Kaosutmaningen. Jag tror att jag ska ta och lyssna på en Agatha Christie. Det har jag varit sugen på länge. En flicka full med råg kanske, för att plocka en på måfå.

Bonusfråga: Hänger ni med på påskläsutmaningen?
Nej, eftersom jag har så svårt att läsa just nu, så är det ingen bra idé. Jag skulle bara bli stressad. Men jag önskar att jag hade kunnat hänga på. Det låter ju kul.


Forty Years in the Wilderness


"The encounter was so sudden it took my breath away, and for a single moment I stood frozen, staring into the grizzly's eyes. It was so close I could reach out and touch its shaggy bronze fur."

Dolly Faulkner has many heart-stopping moments of terror and anxiety, living much of the time truly alone in the Alaskan wilderness. But she is not lonely, as the awesome space and beauty of the mountains fill her with appreciation of all things of nature.

Dolly Faulkner came to Alaska as a young woman with the dream of living in the wilderness. Forty Years in the Wilderness is a true reality of carving out a homestead in the Kilbuck Mountains near a minor hotsprings that the regional Native corporation is now trying to claim. She is now a senior citizen, still living in the wilderness after the death of her husband. Her struggles and adventures continue, so she has many more stories to tell.

Som bekant är jag torsk på Alaska, norr, natur, is och snö. Åtminstone när det gäller att läsa om det.

Det här var kanske inte riktigt vad jag hade förväntat mig, men spännande att lyssna på ändå. Det är mycket flygplan, en hel del stad, företag och motorer, en komplett galen man som misshandlar fru och barn och en hel del annat dysfunktionellt.

White Bear ligger så till att det endast kan nås med ett litet flygplan. Maken jobbar fortfarande i stan och kommer bara hem med jämna mellanrum och Dolly flygs ibland ner för att hjälpa till i firman. Berättelsen är mer fokuserad på det dramatiska, än det stillsamma och vardagliga, som jag kanske var mer nyfiken på.

Maken är, som sagt, helt galen. Vid ett tillfälle dänger han en stekpanna i skallen på henne, så att hon ligger avsvimmad, badande i blod, med två små barn bredvid sig, och flyger därifrån på en månad eller så. Utan att kolla om hon lever. Utan att bry sig om barnen. Utan att lämna någon mat.

Det är en sak att själv välja att bo i ödemarken, men en helt annan - tycker jag - att envisas med att bo där med små barn som är så hungriga att de börjar äta insekter. Jag vet att man inte ska döma den som lever i ett destruktivt förhållande, Dolly ser inget alternativ till att fortsätta tillsammans med maken. Men i White Bear just? Hon upprepar boken igenom att det är hennes dröm, att det är där hon vill leva. Och hon har fortsatt att göra så även efter sin makes död. Fast nu har hon inga små barn som svälter.

Boken har jag lyssnat på för utmaningen Naturlig läsning.

torsdag 2 april 2020

Is


Det var en präst, en klockare och en väktare. En prästgård med en pastorska, stor kärlek och kor i fähuset. Får, gris, höns och en församling berömd för sin sång långt ute i havet utanför snävt ritade kartor. Hit kommer man bara med båt, om man i likhet med postförare och sjöbevakare lyckas tråckla sig fram genom den förrädiska skärgården. När man nalkas ön står kyrkan uppe på berget som ett riktmärke, men när man kommer i land står hon nere i dälden och tar emot. Här tänker den unga prästfamiljen stanna.

En lågmäld men stark och mycket fin berättelse som utspelar sig i Ålands skärgård under efterkrigstiden. Främst handlar boken om prästfamiljen, men också om öborna och deras liv. Prästen Petter är en sådan fin man, som det är lätt att tycka om. Hans hustru Mona har jag svårare för, i synnerhet hur hon beter sig mot barnen. Men hon är mycket kompetent och älskar sin man högt - kanske mer än sina barn?

2013 blev Ulla-Lena Lundberg dubbelt nominerad till Nordiska rådets litteraturpris för Is, både från Åland och Finland. Hon vann inte, det gjorde Kim Leine med Profeterna i Evighetsfjorden. Men hon fick i alla fall Finlandiapriset. Boken har satts upp som opera.

Det här är den andra boken med titeln Is som jag läser i år. Vi får se om det blir en tredje, det finns en som jag är lite sugen på.

Boken ingår i min utmaning Förkovran som tidigare nominerad till Nordiska rådets litteraturpris.

Månadens språk - sammanfattning mars


Dags att sammanfatta den gångna månadens språk som var japanska. Själv har jag haft en bedrövlig månad rent läsmässigt och bara lyckats klämma en japan - och inte den jag planerade. Eftersom jag inte har lyckats läsa på vanligt vis i någon högre utsträckning (en eufemism för knappt läst alls) så valde jag en ljudbok istället för stackars Oe, som visst alltid blir satt på undantag.


Jag tyckte jättemycket om Kafka on the Shore, som dessutom var ypperligt inläst, men har inte hunnit skriva om den än. Faktiskt hade jag god lust att kasta mig över The Wind-up Bird Chronicle och Norwegian Wood omedelbums, men det var ju så mycket annat inplanerat som jag ville hinna med. Jag är som bekant väldigt svag för böcker med magiska eller övernaturliga inslag och de förefaller Murakami ha i de flesta av sina böcker - eller? Jag har tidigare bara läst Sputnik älskling och novellsamlingen Män utan kvinnor.

Jag hade verkligen hoppats hinna läsa både en Oe och en Mishima och helst en omläsning av någon  Kawabata också, men nu blev det som det blev.

Vad har ni läst?


onsdag 1 april 2020

TBR april


Är man dum i huvudet när man laddar upp med sju böcker i sin TBR, när man de senaste två månaderna misslyckats totalt med sin vanliga läsning? Ja sannolikt.


Böcker

Icke desto mindre... Kristin Lavransdotter ingår i Förkovran. Den ligger på 864 sidor, men kanske nöjer jag mig att läsa första delen, Brudkronan, och tar det slow but steady.


För att balansera tegelstenen ovan har jag i övrigt valt små tunna böcker. Jag har återfunnit Sjolochovs Den azurblå stäppen, som förkom i januari. Den stod i bokhyllan, fint inställd där den borde stå. Ytterligare en Nobelpristagare som ingår i Förkovran. Boken är en novellsamling och jag tänker att det passar bra om det går trögt för mig med läsningen.




Ska jag denna månad lyckas klämma den sista Handke-boken? Även han är med i utmaningen Förkovran. 123 sidor - som antagligen kommer att kännas tyngre än Undsets 864.



Månadens språk är vietnamesiska och jag har hittat tre böcker ursprungligen författade på detta språk i hyllan. Här har jag valt den tunnaste. Jag tror att det är en barnbok, vet säkert att den räknas som en av Vietnams klassiker. 



För Boktolvan ska jag försöka hinna läsa Coconut. Den är också ganska kort, inte ens 200 sidor, och jag räknar med att den kommer att vara lättläst.



Jag ska läsa ut Hamlet, som jag inte är klar med, sedan blir månadens Shakespeare Trettondagsafton, som ju är en trevlig sak. Och jag bara måste passa på att se SvT:s uppsättning av pjäsen som finns på YouTube.




e-böcker

Det blev ingen bok för 3x3 i mars. Nytt försök denna månad. I mars hade jag tänkt läsa Jonas Eikas novellsamling Efter solen, på danska. Nu tar jag det säkra för det osäkra och väljer en kort roman på svenska, Sorokins I det heliga Rysslands tjänst, även den under 200 sidor.





Ljudböcker

The Otters' Tale låter ju väldans göllig. Den ska jag lyssna på för Naturlig läsning.



Den här har jag haft nersparad på Storytel ett tag - grekisk mytologi är ju aldrig fel - och sedermera upptäckte jag att den tilldelats Women's Prize for Fiction. Den passar därför bra till Litteraturpristolvan.



Jag gillade De polyglotta älskarna och Wolffs nya har fått goda recensioner, både i tidningar och bokbloggar, så...



Mördarens apa har jag sneglat på både länge och väl. Bokomslaget riktigt suger åt sig blicken. Bara för någon dag sedan insåg jag att den fått Auguspriset, och därmed passar även den till Litteraturpristolvan.



Samma sak med Svälten: Nersparad på Storytel sedan länge. Vunnit Augustpris. Passar för Litteraturpristolvan.



Slutligen hoppas jag hinna med tredje delen av Neapel-kvartetten. De två förra har jag läst, jag hoppas att det är en bra inläsare så att det inte känns avigt nu.



Tisdagstrion - Tomtar och andra väsen

  Tisdagstrion utgår från Robert på Mina skrivna ord . Veckans tema är: Tomtar och andra väsen i nordisk folktro Det får bli ett inlägg i al...