måndag 20 april 2020

Authors & Characters - Emil


Authors & Characters utgår från Lyrans noblesser. En författare och en litterär karaktär som delar samma förnamn - om än inte i exakt samma form. Denna vecka är det Emil.


Emelie Flygare-Carlén (1807-1892)


Jag ska erkänna att jag inte har läst henne, men länge varit sugen på Rosen på Tistelön, som väl brukar kallas Sveriges första deckare. På sin tid en av landets största författare. Här, hos Selma Stories, kan man läsa mer om henne. Ett fascinerande liv!


Émile


Émile eller Om uppfostran (1762) har jag inte heller läst - dock läst om i skolan. Om Émile som får en "naturlig" uppfostran. Jag har alltid trott att Tillbaka till naturen var ett citat från boken, men uppenbarligen så har Rousseau aldrig skrivit så - ens på franska.


Och som en parentes:
Medan jag skrev drog jag mig plötsligt till minnes att vi fick läsa något av Cecilia Lindqvist, som hade koppling just till Émile och dess tankar om uppfostran. Så då började jag googla för att se om jag kunde hitta vad det var vi läste. Det gjorde jag nu inte, men jag klickade in på en länk som hette "Oh nej, inte Cecilia igen!!". Där står det så här:

Plötsligt dyker ett namn från förr upp i rutan och jag ser Cecilia Lindqvist livs levande i vardagsrummet. Hon har blivit till en rund liten gumma som nästan skulle kunna vara kinesiska själv med sin kinesiska jacka och sitt hår i en kinesisk bulle. Jag letar förgäves efter att se ett par ätpinnar sticka ut ur ena örat men hon kanske har stoppat dom i det självgråa håret. Jag är alltid misstänksam mot äldre damer som inte färgar håret. De är antingen extremfeminister, gammalkommunister eller färgblinda. I alla fallen bör man undvika dom.

Så här ser skribenten själv ut. Jag antar att han hade färgat sitt grå hår om han bara haft något. Men en peruk är väl det minsta man kunde kräva, så att vi kvinnor slapp se hans oaptitliga åldrande innan han visar upp sig offentligt på detta vis - i mitt sovrum till på köpet!!! Att ha mage!

7 kommentarer:

 1. Två intressanta författare, som jag känner till men inte har läst. Vilket påhopp om Cecilia Lindqvist...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag börjat lyssna på Rosen på Tistelön :)
   Vilket påhopp på ALLA kvinnor! :(

   Radera
 2. Tyvärr inga jag känner till alls

  SvaraRadera
 3. Ett köpmanshus i skärgården har jag i alla fall sett som TV - serie. Rousseau har jag läst delar av. gillade inte ideerna. och den där flintskalliga gubben! vilken arrogans! en typisk sådan jag skulle undvika👻

  SvaraRadera
 4. Émile har jag faktiskt inte läst, det vore kanske intressant.

  SvaraRadera
 5. Nu har du gjort mig riktigt nyfiken på Emilie Flygare-Carlén. Ett mycket intressant levnadsöde och tydligen intressanta böcker.

  SvaraRadera

Längst bak i läslistan #6

Jaha ja, då har jag klämt de tre böckerna i Längst bak i läslistan #5 och det är dags för en ny trippel med böcker som ligger längst bak i ...