söndag 26 april 2020

En smakebit på søndag - Krönika i sten


Idag utgår smakebiten från Mari på Flukten fra virkeligheten. Dela med dig en snutt av det du läser just nu - inga spoilers!

Det var rätt länge sedan jag var med nu, trots covid-isolering som borde givit mig tid att både läsa och skriva massor (milda symtom, men extremt långdraget; jag har precis gått in i vecka 5 nu).


Hans kraftiga röst hade något sövande över sig och lutad mot hans vilstol tänkte jag på tobakens trolldom och försökte räkna ut hur mycket jag skulle få röka och hur många böcker jag skulle få läsa innan det efter en lång räcka år var tid att dö.

De tjocka böckerna låg i kofferten, staplade på varandra, en oändlig mångfald arabiska bokstäver, som väntade på att få föra bort mig och avslöja mysterier och hemligheter för mig, ty bara de arabiska tecknen kände till mysteriernas vägar, liksom myrorna känner till alla hål och sprickor i jorden.

- Morfar, kan du läsa myrorna?

Han skrattade mjukt, och sedan smekte han mitt okammade hår.

- Nej, mitt barn, de låter sig inte läsas.
- Varför inte det? När de är samlade ser de precis ut som turkiska bokstäver.
- Det är bara som det ser ut.
- Men jag har sett det! envisades jag en sista gång.

Så drog jag ett bloss från min cigarett och undrade i vilken avsikt myrorna egentligen hade skapats, om man inte kunde läsa dem som böcker. Ismael Kadare är Albaniens mest kända författare och jag har länge varit sugen på att läsa den här boken, som torde vara hans mest kända. 2005 tilldelades han det första Man Booker International Prize.


14 kommentarer:

 1. Känner inte alls till författaren, men nu blir jag nyfiken. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS. Jag har inte drabbats av covid-19 än, men det lär väl komma. Värmland har det värsta kvar. Bara 5 döda hittills, vilket skulle vara glädjande om man inte visste att det betyder att viruset inte sköljt över oss än.

   Radera
 2. Tack för smakebiten och krya på dig.

  SvaraRadera
 3. Känner till författaren och boken men har inte läst. Tack för smakbiten och krya på dig!

  SvaraRadera
 4. Kände inte till den här boken. Krya på dig!

  SvaraRadera
 5. jag tycker mycket om Kadaré. han borde ha Nobelpriset, tycker jag Grymma april gjorde ett mycket starkt intryck på mig. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 6. Googlar och ser att denna författare nämns i nobel-sammanhang. Känner inte till honom, tack för smakbit, önskar dig en skön söndag

  SvaraRadera
 7. Det där var en okänd bok för mig. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 8. Krya på dig! Tack för smakbiten! Har inte hört talas om boken eller författaren förut.

  SvaraRadera
 9. Känner inte till den författaren alls. Kan inte just nu påminna mig att jag läst någon bok från Albanien. Krya på dig, låter jobbigt med så långdraget även om det är milda symtom.

  SvaraRadera
 10. Tack för smakbiten. Den var annorlunda. Krya på dig!

  SvaraRadera
 11. Tack för smakbiten. Känner igen namnet men har inte läst författaren. Verkar vara en fin text. Skriver upp. Ha fin kväll!

  SvaraRadera
 12. Jeg håper du strax blir bedre, men det var veldig godt at du bare har hatt milde symptom! Sønnen min og kona hans hadde det ganske tøft en stund, men det varte ikke så veldig lenge hos dem.
  Ha en riktig fin nye uke!

  SvaraRadera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...