måndag 27 april 2020

Authors & Characters - Martin


Authors & Characters utgår från Lyrans Noblesser. En författare och en fiktiv karaktär som delar namn. Veckans namn är Martin.

Martin Lönnebo


Jag är förvisso inte troende och Martin Lönnebo har (väl?) framförallt skrivit böcker om tro, men jag tycker mycket om hans tilltal. Och hur som helst så är jag intresserad av kristendomen, som vår kultur i mycket vilar på sedan 1 000 år tillbaka, och jag känner mig inte så lite avundsjuk på de människor som har en tro.

Det var Lönnebo som skapade frälsarkransen och med eller utan tro så tycker jag att pärlorna symboliserar allt det som är viktigt i livet. Gudspärlan tänker jag att var och en kan tolka utifrån sin egen "tro". Jag har en - eller faktiskt flera - sedan flera år, och jag tycker mycket om att bära den. Jag har alltid varit fascinerad av radband.


Pärlor för livet berättar om hur man ska "läsa" pärlorna och ger förslag på hur man kan använda dem.Jag skulle väldigt gärna vilja läsa Thomas Lerners biografi Martin Lönnebo : Biskopen från Storkågeträsk.


Dessutom är jag rätt sugen på att läsa något av hans son, Mattias Lönnebo.


Martin Tomasson heter Harry Martinsons alter ego i Nässlorna blomma.12 kommentarer:

 1. Jag gillar också frälsarkransen. Ang tro är det enligt min erfarenhet mer en fråga om beslut och att jobba med det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Himla intressant. Det ska jag klura på.

   Radera
 2. intressanta Marin, hade inte riktigt koll, länge sedan jag läste Nässlorna blomma.

  SvaraRadera
 3. jag tycker också att Martin Lönnebo är sympatisk. har också en frälsarkrans. tänk, att jag inte minns Martin från min egen hembygd! men jag är mest förtjust i Martinsons lyrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror baske mig inte att jag läst någon lyrik av Martinson - eller har jag?

   Radera
 4. Intressanta val. När det gäller Martin Lönnebo och Frälsarkransen så hittar man mycket strunt när man googlar. Konspirationsstollar som beskyller Lönnebo för ockultism, satanism osv. I mina ögon stärker det Lönnebo, för tänk så hemskt om dessa stollar gillade honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det slapp jag undan när jag googlade. Skönt!

   Radera
 5. som du säger, bra att veta om kristendomen, våra rötter, mycket av vår vardag speglas av det.

  SvaraRadera
 6. Nässlorna blomma har jag läst, och barn- och ungdomsboken Dryader och Demoner av Mattias Lönnebo - läs den, suveränt bra! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska jag absolut försöka göra!

   Radera

Längst bak i läslistan #6

Jaha ja, då har jag klämt de tre böckerna i Längst bak i läslistan #5 och det är dags för en ny trippel med böcker som ligger längst bak i ...