söndag 17 maj 2020

En smakebit på søndag - Don Quijote


Denna vecka utgår smakebiten från Astrid Terese på Betraktninger. Dela med dig en snutt av det du läser just nu - inga spoilers!

Det har gått väldigt dåligt med läsandet i veckan eftersom jag har haft en del strul med ungarna, så egentligen läser jag fortfarande Längtans latituder. Men för att ha något nytt att bjuda på har jag börjat så smått på nästa bok i högen, nämligen Don Quijote.

Så här börjar den:

I en by i la Mancha, vars namn jag inte gitter dra mig till minnes, levde för inte länge sedan en av det slags adelsjunkrar som äger en lans i dess ställ, en gammaldags lädersköld, en hästkrake och en vinthund. 

Och ytterligare en snutt:

Kort sagt, vår junker fördjupade sig så pass i sin läsning, att han tillbragte hela dygnet med den. På grund av att han sov för litet och och läste för mycket, blev hans hjärna förtorkad och han miste vettet. Hans fantasi uppfylldes med allt vad han läste i sina böcker, om förtrollningar, slagsmål, drabbningar, utmaningar, sår kärleksförklaringar och kärleksäventyr, stormar och omöjliga galenskaper. Och så fullt och fast var han övertygad om sanningen av hela detta virrvarr av overkliga inbillningsfoster att det för honom inte fanns någon sannare historia i världen. 

Jo jo, där ser ni hur det kommer att gå för er som läser för mycket. Själv har jag ju, som sagt, ägnat mig mer åt barn än läsning, så jag räknar med att gå fri, med vettet i behåll, bland er galningar ;)


Mitt ex innehåller gravyrer av Doré och här ser ni hur Don Quijote sitter och läser sina riddarromaner.


14 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten. En klassiker som jag inte läst. Och ja, den sista var ju underhållande för oss lästokiga ;-)

  SvaraRadera
 2. Oh! Inte heller läst, men skulle gärna ha vilja ha läst den, s.a.s. Litteratur om litteratur är alltid uppskattat. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 3. Don Quijote har jag funderat på att läsa. Har ju bara läst utdrag och det var i gymnasiet 🙂

  SvaraRadera
 4. underbart galen bok, lyssnat på Jens Nordenhök när han berättade om sin nya översättning, läsning har alltid ansetts farlig, antingen av religiösa skäl eller hälsoskäl
  (min faster som var deppig efter att fästmannen dog i krig, fick inte läsa, inte göra handarbete... ansträngande... hon blev kvar på mentalsjukhuset)

  SvaraRadera
 5. He, he :-)
  Jeg er imponert over at du tar fatt på Don Quijote. Det er en virkelig gammel og omfattende bok. Den står på listen over eldre bøker jeg har lyst til å lese, men jeg har ikke hatt mot til å begynne med den. Akkurat nå skal jeg lese Robinson Crusoe. Jeg klarte faktisk å finne en uavkortet versjon på Nasjonalbiblioteket. Men jeg har ikke begynt å lese, bare funnet frem boken :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 6. har bara läs delar ur boken. Tack för smakbiten! Vi får akta oss vi lästokiga..

  SvaraRadera
 7. Att hjärnan förkrymper av läsande låter illavarslande, vill nog påstå att det är tvärtom, förhoppningsvis. Don Quijote har jag inte läst, bara sett på film, och det var i tonåren och jag begrep absolut ingenting av berättelsen. Tror man skulle förstå poängen bättre idag... Tack för smak, ha en skön söndag

  SvaraRadera
 8. läste någon gång för länge sedan och tyckte att den var utomordentligt tråkig. inte säker på att jag skulle tycka så nu. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 9. En klassiker som jag tyckte om. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Tack för smakbiten. En klassiker som jag inte har läst.

  SvaraRadera
 11. Den har jag läst en gång i tiden för länge sedan och har faktiskt köpt ett ex för ett tag sedan för jag tänkte det var dags för en omläsning. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 12. En välkänd bok. Har dock inte läst den. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 13. Den läste jag för två år sen inom ramen för Vargnatts klassikerutmaning. Inte direkt lättläst, för en del passager var synnerligen högtravande, men ändå läsvärd. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 14. Haha ja då är det ju kört för mig!

  SvaraRadera

TBR juni

Nej, det gick inte så hejans bra med majs TBR heller. Över sommaren är jag - på egen begäran - utlånad till en vårdcentral som ligger betydl...