söndag 3 maj 2020

En smakebit på søndag - Skogens salt


Denna vecka utgår smakebiten från Astrid Terese på Betraktninger. Dela med dig en snutt av det du läser just nu - inga spoilers!

Jag tänker bespara er Peter Handke - som måste vara världshistoriens tråkigaste författare - och delar istället ett citat från boken jag läste dessförinnan.

Den tid på året jag tyckte mest om var när man fiskade stamsill. Jag älskade de korta snabba smällarna från träpinnarna som man slog mot varandra för att driva ihop fisken, och kluckandet från vågorna när de slog mot båtarna. I det svaga stjärnljuset liknade vågorna oräkneliga strimmor av silver. Tjugo-trettio båtar gungade mjukt på vattnet, man kunde höra hostningar, vattenpipor som visslade, böner som mumlades... Allt detta var underbart att lyssna till.

På morgonen suddade en tät dimma ut gränsen mellan floden och stranden, mellan vattenytan och himlen. Hundratals silvriga fiskar sprattlade på båtarnas botten, man kunde känna den lite sträva doften av brinnande trä och sedan den feta lukten av fisk som grillas. Allt hänförde mig - det jag såg med mina ögon lika väl som lukterna jag andades in. Men det som mest av allt förtrollade mig var sagan om den svarta buffeln som sades leva här, på flodens botten.

Ur novellen Rinn min flod.Månadens språk för april var vietnamesiska och detta var en av böckerna jag läste. Jag har tidigare läst novellsamlingen Regn i Nha nam av Nguyên Huy Thiêp, men var inte jätteförtjust. Denna tyckte jag däremot mycket om.

22 kommentarer:

 1. tack för intressant smakbit, har kanske läst vietnamesisk novell.

  SvaraRadera
 2. Det var ingen god anbefaling av Peter Handke! Jeg har akkurat lest Olga Tokarczuk, og tenkte at jeg skulle lese noe av Handke og. Men nå er jeg jammen ikke sikker på om jeg har lyst :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, smaken är som baken. Du kanske skulle gilla honom :)

   Radera
 3. Nobelpristagare kan vara tråkiga författare. Jag säger bara Hertha Müller...
  Roligt med en vietnamesisk bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är hon tråkig? Jag som har planerat in Hjärtdjur.

   Radera
 4. Hoppa över att läsa Peter Handke... ✔ 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske jag borde det, men jag har givit mig f-n på att jag ska klämma tre böcker. Jag vill förstå varför han har fått priset. Jag har inte lyckats ännu, omansäjer, men jag börjar klura på hur mycket som beror på översättaren. Karln är hart när oläslig. Det tar en timma att läsa 10 sidor.

   Radera
 5. Tack för smakbiten. Jag kom aldrig igenom Regn i Nha nam, omslaget var jättefint men innehållet varierande. Gillar de fina bilderna från bonde/fiskarbyarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag blev också besviken på den. När jag nu tyckte så mycket om den här började jag undra om det verkligen var samma författare, det är ju flera som heter Nguyên, och det var det ju.

   Radera
 6. Tack för smakbiten!
  (Handke kan jag nog lugnt stå över faktiskt)

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbiten! Har tänkt läsa något av Olga men hoppa över Handke, låter ju också som att det kan vara rätt att göra så ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man vet aldrig, du kanske skulle gilla honom. Kanske har jag valt fel titlar. 'Berättelse om ett liv' som finns som radioföljetong är nog bättre.

   Radera
 8. Smakbiten gav mersmak, tack för den. Poetiskt språk och en spännande miljö. Trevlig söndag

  SvaraRadera
 9. miljön är spännande. jag missade just förra månadens språk. tack försmakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske vill hänga på nederländskan i stället?

   Radera
 10. En helt okänd bok för mig. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 11. Tack för smakbiten! Handke vill jag inte ens försöka mig på, så tack för att vi slapp den. smakbiten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, ja jag är en omtänksam typ ;)

   Radera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...