torsdag 7 maj 2020

Hett i hyllan #29


Hett i hyllan utgår från Bokföring enligt Monika. Om de där böckerna som stått i hyllan sedan anno dazumal, men som kanske förtjänar att plockas fram och dammas av.


Så här lyder baksidestexten:
En självbiografisk roman från 1870-talets Konstantinopel som skildrar den unge Pierre Lotis förhållande med en turkisk haremskvinna – en livsfarlig kärlek mellan en ”otrogen” och en av köpmannen Abeddins fyra fruar. De möts i all hemlighet i skydd av nattens mörker på båtar på Bosporen eller i undanskymda hus i kvarteren runt Gyllene hornet, möten som kräver en hel mängd förberedelser och arrangemang för att det älskande paret ska undgå upptäckt. Men: ”Jag var den ende hon älskat och den ende som någonsin älskat henne, och jag skulle lämna henne för att aldrig återvända.”

Aziyadé är en gripande kärlekshistoria där romantik och österländsk exotism blandas med en påfallande realistisk och fräsch framställning av livet i dåtidens Konstantinopel. Ett sepiafärgat instagram från den plats i världen där västerländskt och österländskt ständigt möts och slits isär.

Aziyadé var Pierre Lotis debutverk, publicerat anonymt 1879, och räknas i dag som en modern klassiker. Nu i svensk nyöversättning.

I en recension från SvD kallas verket istället autofiktion och det påtalas att man måste se boken som en produkt av sin tid; tanken om den västerländska överhögheten och synen på kvinnor, främmande kulturer i allmänhet och judar och svarta i synnerhet överensstämmer knappast med vår nutida. Eller... vad man önskar vore vår nutida, men inte alltid är det.

Jag tror att den kan vara lite kul att läsa, trots allt. 

Pierre Loti är en pseudonym för Louis Marie-Julien Viaud, som faktiskt valdes in i Franska akademin 1891.


10 kommentarer:

 1. Oj, spännande! Inte riktigt min grej, men den låter ju jätteintressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kärlekshistorier är ju inte riktigt min grej, men med den inramningen tror jag att det kan vara något :)

   Radera
 2. verkar vara en berättelse i en annan värld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är säkert ganska annorlunda.

   Radera
 3. Låter som en bok jag skulle gilla!

  SvaraRadera
 4. Men så spännande! Kul att få tips om den här boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kan nog vara riktigt spännande, ja! :)

   Radera
 5. Den lät intressant och annorlunda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror att den kan vara det :)

   Radera

TBR juni

Nej, det gick inte så hejans bra med majs TBR heller. Över sommaren är jag - på egen begäran - utlånad till en vårdcentral som ligger betydl...