tisdag 26 maj 2020

Tisdagstrion - Ur verkliga livet


Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken och veckans tema är Ur verkliga livet.

Jag har nog haft med alla dessa tre tidigare, men eftersom Paolo Robertos griserier har fått folk i allmänhet att vakna upp en smula, så hoppas jag nå ut lite bättre denna gång. Ett fruktansvärt tungt ämne som man helst vill stoppa huvudet i sanden inför, men kanske måste man faktiskt våga titta. Som med Förintelsen. Om prostitution och andra sexuella övergrepp mot kvinnor och barn.


Skuggans lag är skriven av Simon Häggström, polis som arbetar med - eller snarare mot - prostitution och människohandel. Boken är verklighetsbaserad och skildrar polisens arbete. Uppföljaren heter Nattstad. Han har därefter givit ut två kriminalromaner, Flickorna som sprang och I skuggan av sektor 5. Den senare kom ut i dagarna och jag har tänkt att jag ska hinna lyssna på den nu i maj. Romanerna har också människohandel och prostitution som tema.

Polisen arbetar nära Socialtjänsten och Talita för att stötta de utsatta kvinnor och barn (ja, unga män förekommer också) de möter. Talita är en ideell organisation som stöttar och hjälper kvinnor ur prostitution och människohandel. Stöd dem gärna. Själv är jag månadsgivare. Så väl Simon Häggström som Talita finns på Instagram och jag rekommenderar bådas konton.


Jakten på Kapten Klänning av Jonas Trolle, även han polis. Om Göran Lindberg, ”Kapten Klänning”, rektor på Polishögskolan, en förkämpe för jämställdhet som arbetat mot kränkningar och sexism, som sedermera visade sig vara en grov sexbrottsling som ordnade gangbangs av småtjejer. Om spaningsarbetet och - till slut - gripandeta av honom. True crime alltså. Spännande och hemskt.


Silverfisken. Vad Sofia Rapp Johansson genomgått och tvingats utstå alltsedan hon var ett litet litet barn, först i hemmet och därefter i samtliga de fosterhem där hon placerats, är så fasansfullt att det i princip inte går att greppa. Silverfisken är en lyrisk berättelse men i sin form inte alls svårläst. Den belönades med Katapultpriset 2008 och nominerades också till Borås tidnings debutantpris. Hon har givit ut ytterligare tre böcker: Tills skulderbladen blivit vingar, Kyss mig lycklig och Golgata. Den första och den sista har jag i hyllan, men jag har ännu inte läst dem. På YouTube finns det fina intervjuer med Sofia Rapp Johansson och även filmer från rättegångsförhör. Jag vill uppmana er att titta på dem.


Det minsta vi kan göra för dem som blivit utsatta för allt detta fasansfulla är att lyssna, att orka och våga ta emot deras berättelser. De har ju orkat leva i dem.

Hören åtminstone på mina ord; låten det vara den tröst som I given mig. (Job 21:2)16 kommentarer:

 1. Intressanta och viktiga böcker. Nummer ett och tre skulle jag nog behöva vara i bra balans för att orka läsa. Men du har rätt. Eländet och offren finns ju där och de borde få upprättelse.

  SvaraRadera
 2. Jakten på kapten Klänning skulle jag kunna vara lite intresserad av att läsa, men jag tror inte att jag klarar det. Rent mentalt. Eller... jag skulle bli så oerhört förbannad.

  SvaraRadera
 3. känner bara till kaptenen, riktigt läskigt

  SvaraRadera
 4. Boken om Kapten Klänning är en bok som jag skulle kunna tänka mig att läsa, men temat känns så väldigt tufft att läsa om.

  SvaraRadera
 5. Intressanta tips. Kul att du avslutade med ett citat från Job. Jag har lite svårt för Jobs bok, men den är smockfull av sentenser som kan användas.

  SvaraRadera
 6. har inte läst någon av dina. men Sofia Rapp Johansson känner jag åtminstone till

  SvaraRadera
 7. Jag tyckte väl sisådär om Kapten Klänning-boken
  https://tofflan.wordpress.com/2016/02/21/jakten-pa-kapten-klanning/
  De andra böckerna har jag inte läst.

  SvaraRadera
 8. Jakten på Kapten klänning har jag läst den var intressant.

  SvaraRadera
 9. Skuggans lag och Jakten på kapten klänning finns olästa i min bokhylla.

  SvaraRadera
 10. Boken om Kapten Klänning lyssnade jag på i höstas. Otroligt att han nästan kom undan med det! Intressant att läsa om polisarbetet.

  SvaraRadera
 11. Ibland måste man ta in det obehgliga. Som Kapten Klänning. Vilken otrolig historia, så sorglig och eländig!

  SvaraRadera
 12. Jakten på Kapten Klänning har jag lyssnat på. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
 13. Ja, man behöver se också sånt som är obehagligt.

  SvaraRadera
 14. Har inte läst någon av böckerna så tack för tipsen.

  SvaraRadera
 15. Viktiga böcker och ett tema alla borde ta del av! Tack för tipsen!

  SvaraRadera

TBR juli

  Jag har jobbat ihjäl mig. Pust! Men nu ska jag snart åka upp till buan med sista laddningen djur och ha lite ledigt.  Juni blev ett botten...