torsdag 11 februari 2021

Hett i hyllan #34


Hett i hyllan utgår från Bokslut enligt Monika. Om de där böckerna som har stått en halv evighet i hyllan, men som kanske förtjänar att plockas fram och dammas av.


10/12 -82 står det i den här *host*. Ännu en Bra Böcker-bok som följt med något bokpaket på den tiden då jag ville åt lexikonet. Egentligen tror jag att alla de där böckerna är rätt bra - många av dem jag läst har varit riktiga läsupplevelser - men eftersom de kom utan att man specifikt valt dem så har flertalet blivit stående i hyllan. Dessutom har det gått lite av inflation i de där böckerna. De finns i drivor på loppisar och på Bokbörsen, till exempel, finns det 140 ex av denna till salu. Man kan få den för 8 kronor. 

Anne Tyler har skrivit ett 20-tal böcker varav flera filmatiserats. För romanen Djupandning tilldelades hon Pulitzerpriset 1989. Den andre brodern har även givits ut under titeln På jakt efter Caleb.Året 1912 försvinner en av bröderna Peck spårlöst. Bestörtningen inom släkten övergår snabbt i glömska. En man som lämnar sitt trygga hem, gemenskapen, chefskapet för familjefirman är inte någon äkta Peck. Men kanske finns det ändå ett stråk av oro och äventyrslystnad i det Peckska blodet.
Två generationer senare bryter det fram hos Duncan, som inte bara revolterar mot den förkvävande familjeandan utan till råga på allt lockar med sig Justine, den blygaste av alla sina kusiner. Som nomader lever Justine och Duncan. Ständigt gör de uppbrott och flyttar till nya platser där de kastar sig in i de märkligaste sysselsättningar.
Justine är medelålders och hennes morfar, fredsdomaren, är långt över 80 när de återigen erinrar sig Caleb, den andre brodern, han som försvann. Tillsammans börjar de två, den bohemiska spåkvinnan och den åldrige, tillknäppte juristen, att genomkorsa landet på jakt efter Caleb. Han för att spåra upp sin enda föreningslänk med det förflutna - hon för att söka sanningen om den tillvarons obeständighet, som hon ständigt ser återspeglad i sina spåkort och i sitt eget liv.


11 kommentarer:

 1. Oj, 140 stycken på Bokbörsen?! Tycker jag känner igen namnet, men är ganska säker på att jag inte har läst något av henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och minst ett par ex på varje loppis ;)

   Radera
 2. Svar
  1. Nej, den är ju dels gammal, dels inte särskilt välkänd. Men om du går i loppishyllorna så kommer du att känna igen den hädanefter :)

   Radera
 3. Det blev visst inget av min kommentar förut så jag försöker igen. Djupandning läste jag för inte så länge sedan och den var mycket bra tyckte jag så jag skulle inte ha något emot att läsa denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säger du det. Nu blev jag nyfiken. Ska kolla upp den.

   Radera
 4. Oj! Anne Tylers böcker läste jag för många år sen. Jag har för mig att jag gillade dem. :-)

  SvaraRadera
 5. Anne Tyler känner jag igen, men inte just den här boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser man på! Jag har nog aldrig läst henne.

   Radera
 6. Ja du, den såg verkligen ut att ha några år på nacken! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är sant. Och dessutom ska den nog spegla en tidigare era.

   Radera

TBR mars

  Den 5:e mars presenteras Women's Prize for Fictions långlista och 11:e mars kommer Internationella Bookerprisets. Jag tänkte därför lä...