söndag 28 februari 2021

Mirakelvattnet

 

När Johanna föds sitter farfar och syr på en arbetsskjorta, och sticker sig blodig i förskräckelsen över hennes häftiga livsskrik. Farfar låter henne inte glömma att Johanna och han hör ihop. Men farfar dör och Johanna blir ensam och utan hjärta.

Johanna är aldrig en som det är lätt att tycka om, men när hon låter ett barn drunkna förseglas hennes öde. Hon fortsätter finnas, hon får tjänst, hon görs med barn och blir fru, men allt är som på nåder. De man älskat försvinner för evigt, de man vill undvika går igen, och det man inte orkar bära lägger sig på en. Det vet den vuxna Johanna i Löfvik vid Östra Kyrksundet, mirakelvattnet som väntar på att få dränka och döpa.

En berättelse om ett helt kvinnoliv på Åland under förra sekelskiftet. Det finns de som skulle brodera ut den här historien till 500+ sidor. Karlsson klarar galant att berätta Johannas livshistoria på 200 utan att det känns snålt tilltaget. Jag tycker om hennes sätt att skriva som både är poetiskt och sparsmakat på samma gång. Ytterligare två ljudböcker av Carina Karlsson finns nu att tillgå på Storytel: Algot och Märket. Dem ska jag lyssna på.

Mirakelvattnet nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2016 och passar därmed in i Förkovran.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

TBR december

  I december, när det är mycket julstökande, brukar jag hinna med att lyssna en hel del, men det behöver vara lättillgängliga saker. Det bli...