söndag 23 december 2018

Silvervägen


Sedan tre år tillbringar Lelle de ljusa sommarnätterna med att köra bil. Han kör utmed väg 95 som skär genom landet från Skellefteå i nordvästlig riktning förbi Arvidsjaur, Arjeplog och mynnar vid norska gränsen, den väg som kallas Silvervägen. För tre år sedan försvann hans sjuttonåriga dotter spårlöst och hennes försvinnande gnager sönder Lelle inifrån.Till den lilla orten Glimmersträsk anländer Meja och hennes mamma. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. Medan höstens mörker närmar sig knyts Lelles och Mejas öden ihop och när ytterligare en ung flicka försvinner blir deras liv för evigt sammantvinnade.Silvervägen är en stämningsfull och berörande psykologisk spänningsroman. Med den lilla orten som fond, där alla känner alla, utvecklar sig ett drama om att aldrig ge upp, om att orka vara stark när det är som mörkast. Omslagsformgivare: Miroslav Sokcic.

Mitt motstånd till nutida deckare till trots; hur skulle jag kunna stå emot årets bästa svenska kriminalroman 2018? Och 'psykologisk spänningsroman' lät inte som något späckat med utstuderad tortyr och dödsångest. Det var den inte heller. Jag gillade faktiskt den här. Riktigt bra och säkert värd sitt omdöme - även om jag nu inte har så mycket att jämföra med :) Och så är det ju något med Norrland som drar, jag vet inte riktigt vad.

2 kommentarer:

TBR juni

Nej, det gick inte så hejans bra med majs TBR heller. Över sommaren är jag - på egen begäran - utlånad till en vårdcentral som ligger betydl...