lördag 1 december 2018

TBR december

Decemberläsningen kommer för min del mycket handla om att klara upp de utmaningar jag antagit. Det är framförallt böcker jag måste läsa och inte kan lyssna på som är kvar.

Jag ska läsa ut Gabriel García Márques Hundra år av ensamhet, som ingår i utmaningen Förkovran under rubriken 'Tidigare Nobelpristagare'.

Kvar under samma rubrik i Förkovran är också Kristin Lavransdotter, av Sigrid Undset.


Diktsamlingen i Förkovran, Pia Tafdrups Drottningporten, är jag inte heller klar med, jag har läste en femtedel, kanske.

Två böcker har jag kvar i utmaningen 3x3 2018, nämligen The Ballad of the Sad Café av Carson McCullers och Pentimento av Lillian Hellman.


Pust! Hur ska detta gå? Jag som har så svårt att komma åt att läsa.

Månadens klassiker i 6 klassiker på 6 månader - del 2 blir Brott och straff av Fjodor Dostojevskij. Den kvalar också in i Månadens språk som är ryska. Och den finns som ljudbok (30 timmar gudbevars) så den blir det inga problem med.

På Storytel har jag hittat rätt många inläsningar av klassiska ryska författares titlar, som ligger mellan 2 och 6 timmar. Jag tänkte försöka lyssna på dem, nu när månadens språk är ryska. Av Dostojevskij finns: Spelaren, En liten hjälte, Dubbelgångaren, Vita nätter, Den blida och En ful historia. Och av Leo Tolstoj Herre och dräng, Ivan Iljitjs död och Kreutzersonaten. Utan att ännu ha läst den, så inbillar jag mig att Vladimir Sorokin inspirerats till sin Snöstormen av Tolstojs Herre och Dräng. Vi får väl se. Ska bli väldigt kul.


Och eftersom jag tyckte så oftantligt mycket om Sorokins Snöstormen, så ska jag göra ett försök att läsa hans Is - eller möjligen Tellurien - direkt på telefonen. Storytel har dem bara som e-bok, nämligen.

Även Solsjenitsyns En dag i Ivan Denisovitjs liv finns på Storytel och jag ska försöka hinna med den också.

I bokhyllan finns även Kappan och andra noveller av Gogol samt Damen och hunden och andra noveller av Tjechov. Kanske, kanske, kanske hinner jag läsa något ur dem :)

Och utöver dessa har jag planerat in två andra kortisar från Storytel, som jag skrev om i Helgfrågan v 48, årets omläsning (eller -lyssning) av Trollvinter och så lite Selma på det :)

Wish me luck!

2 kommentarer:

  1. 30 timmar, det var ingen liten bok! :)

    SvaraRadera
  2. Bättre än Pickwickklubben i alla fall, den var över 40 timmar :)

    SvaraRadera

Längst bak i läslistan #6

Jaha ja, då har jag klämt de tre böckerna i Längst bak i läslistan #5 och det är dags för en ny trippel med böcker som ligger längst bak i ...