söndag 25 augusti 2019

En smakebit på søndag - Ivanhoe


Smakebiten utgår denna vecka från Astrid Terese på Betraktninger. Dela med dig en snutt av det du läser just nu, inga spoilers.

- Men nu, fortfor prinsen häftigt, res på er, saxiska lurkar! Eftersom jag en gång har sagt det, ska juden ha plats ibland er. 
- För ingen del, ers nåd! utbrast juden, som visserligen vågat knuffas med den enklare publiken men inte var så ärelysten, att han tordes göra anspråk på plats bland de rika saxiska adelsmännen. För ingen del! Det passar sig inte för sådana som vi att sitta bland landets herrar!
- Upp, din otrogna hund, när jag befaller dig! röt prins Johan. Annars ska jag låta dra av din svarta hud och garva den. Nödd och tvungen började Isak liva upp för de trånga trappstegen till läktaren.
-Låt mig nu se, vem som vågar hindra honom! sa prinsen och fäste blickarna på Cedrik, som tycktes vara fast besluten att kasta juden huvudstupa utför trappan.
Men den hotande katastrofen förekoms av narren Wamba. Han trängde sig emellan sin husbonde och Isak och ropade:
- Jo, det kan jag!
Plötsligt drog han fram en skinka, som han burit under sin narrkåpa, och höll den för näsan på Isak, medan han med den andra handen svängde sitt träsvärd över hans huvud. Förskräckt ryggade den arme juden tillbaka, snavade och rullade ned för trappstegen - till stor förnöjelse för åskådarna, som brast ut i högljudda skrattsalvor.
- Ge mig nu segerpriset, kusin prins! sa Wamba. Jag har besegrat min fiende i ärlig strid med svärd och sköld.

Boken är skriven 1820 och utspelar sig på 1100-talet. Utdraget är djupt rasistiskt och som alltid är det plågsamt att läsa hur judarna behandlats historien igenom, men jag tycker ändå att det visar hur mustig, humoristisk och lättillgänglig boken är, trots att den har 200 år på nacken.


Ivanhoe är mitt val som månadens klassiker i Vargnatts utmaning 6 klassiker på 6 månader.


21 kommentarer:

 1. en gammal goding, har en del av Walter Scott i bokhyllan, borde läsa honom, tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den var väldigt lättillgänglig. Jag ska nog testa mer av Scott.

   Radera
 2. Tror inte att jag har läst boken men filmen har jag sett, faktiskt mer än en gång. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, filmen har jag också sett några gånger, men nu var det länge sedan.

   Radera
 3. Tack för smakbiten. Detta är en bok som jag aldrig har läst men jag har sett filmen ett antal gånger på tv. Den med Sam Neill och Anthony Andrews.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är den filmen jag sett också. Går den fortfarande varje år vid nyår tro?

   Radera
 4. Rasism i gamla böcker är svårt att komma undan. Jag läste nyligen Robinson Crusoe, och där var alla negrer och andra "vildar" kannibaler...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är sant. Fast den här boken är inte rasistisk i sig, men den skildrar antisemitism.

   Radera
 5. Tack för smakbiten. Att läsa gamla böcker med moderna ögon kan vara en utmaning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen. Men som jag skrev ovan, boken i sig är inte rasistisk. Scott ger verkligen inget intryck av att vara antisemitist, han bara skildrar det.

   Radera
  2. "antisemit" skulle det vara

   Radera
 6. Jeg visste faktisk ikke at Ivanhoe er dypt rasistisk. Da fikk jeg virkelig ikke lyst til å lese den. Men du har rett i at det kan være viktig å lese om hvordan verden virkelig var. Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken är inte rasistisk, jag menade utdraget. Antisemitismen löper som en tråd genom boken, men Scott själv ger inget intryck av att vara antisemit, han bara skildrar de oförrätter, kränkningar och det förakt judarna var utsatta för.

   Radera
 7. Kan va knepigt att läsa gamla böcker på så vis, en kan reta upp sig en del... men samtidigt, så var det ju, går inte att komma ifrån. Sett filmen någon gång, inte läst boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är sant, men ändå viktigt att få en bild av hur det sett ut genom historien. Det är genom skönlitteraturen jag fått klart för mig hur illa judarna behandlats i alla tider, inte bara i samband med Förintelsen.

   Radera
 8. Oj, vilken text, jag baxnar! Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lite magstarkt att jaga iväg en jude med en skinka. Men som sagt, Scott själv ger inga intryck av att vara antisemit, tvärt om.

   Radera
 9. Har Ivanhoe i bokhyllan men har inte läst den. Tror att jag har läst någon barnboksversion. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är väldigt lättillgänglig - lite oväntat - så jag rekommenderar den.

   Radera
 10. kul ed klassiker. tror att jag mest sett denna som film. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är kul med klassiker - i synnerhet när de är så lättillgängliga som denna.

   Radera

TBR mars

  Den 5:e mars presenteras Women's Prize for Fictions långlista och 11:e mars kommer Internationella Bookerprisets. Jag tänkte därför lä...