tisdag 6 augusti 2019

Tisdagstrion - katter


Tisdagstrion - som utgår från Ugglan & Boken - handlar denna vecka om katter.

Med tanke på att jag ser mig själv som kattmänniska - har haft katt större delen av mitt liv, som mest fem, för närvarande två - så är det anmärkningsvärt, tycker jag, att jag inte kan rabbla upp en massa bra kattböcker. Faktum är att flertalet kattböcker jag läst inte lämnat något djupare avtryck.

Bibliotekskatten Dewey tyckte jag dock om. Jag gillade den parallella berättelsen om Vicky Myron själv, och boken var bra inläst av Babben Larsson. Men jag minns att jag googlade på platsen i berättelsen och höll på att få panik när jag såg den. Platt, platt, platt. Bara fält, helt geometriska linjer, till och med på vattendragen, mil efter mil efter mil. Gah, jag som älskar skog, berg och kuperad terräng. Jag tror att jag hade drabbats av regelrätt ångest om jag tvingats vistas där.Den här lilla boken har jag haft i många år och alltid varit väldigt förtjust i. Hittade dock ingen bild på den svenska utgåvan som heter Mina tolv katter. Antagligen var det denna som väckte drömmen om att ha många katter. Tyvärr har det inte funkat alls här hemma. Efter åratal av kissande och bajsande i sängar, fåtöljer, på viktiga papper, diskbänk etc har jag givit upp och har nu alltså bara två.


Jag är generellt förtjust i Lesley Anne Ivoyrs kattbilder. Här är ett exempel (ni vet jag och stjärnhimmel):


Och här är Lesley Anne Ivory själv:Och denna har jag på vänt på Storytel, bara 2:17 lång och verkar rätt kul:


A laugh-out-loud novel about six wacky misfits who get stuck together in a school restroom and discover friendship. It seemed like a normal school day, until a horrible storm forced the very cautious school administration to make everyone hole up in a safe place. Six students find themselves stuck in a tiny, questionably smelly space - a school bathroom - with a stuffed cat for entertainment.

11 kommentarer:

 1. Dewey har jag funderat på att läsa, den verkar kombinera två bra saker :)

  SvaraRadera
 2. Dewey finns i min trio också och Lesley Anne Ivorys bok tror jag att jag läst för länge sedan, hennes kattbilder är verklige fina.

  SvaraRadera
 3. Den sista där låter ju onekligen lite lockande!

  SvaraRadera
 4. Rolig trio. Och du har till och med en uppstoppad katt med.

  SvaraRadera
 5. Festlig trio! Dewey ska jag läsa nån gång, inte blivit av fast jag jobbar på bibliotek ;)

  SvaraRadera
 6. Mina tolv katter hade jag inte hört om tidigare, den verkar mysig! Den sista boken verkar också fin. :)

  SvaraRadera
 7. Six kids and a stuffed cat låter ju väldigt rolig :)

  SvaraRadera
 8. Bibliotekskatten Dewey tyckte jag också om. Fint berättad historia!

  SvaraRadera
 9. Gillar dina katter! Tack för tipsen!

  SvaraRadera

TBR mars

  Den 5:e mars presenteras Women's Prize for Fictions långlista och 11:e mars kommer Internationella Bookerprisets. Jag tänkte därför lä...