torsdag 8 augusti 2019

Helgfrågan vecka 32


Torsdag och dags för helgfrågan hos Mias bokhörna.

Vilken bok ser ni framemot att läsa i höst?
Ja, eftersom jag alltid måste krångla till allting så säger jag så här: I princip längtar jag efter att läsa typ alla böcker som är planerade alternativt hemlånade i en from förhoppning om att jag ska hinna läsa dem. Också. Och det här är då en bok som jag hoppas hinna läsa i augusti, som ju inte alls är höst utan sommar (som varar än till påska; I wish!) men ändå...

Jag fann den på bibblan i stället för nyinkommet med 2-veckorslån, och hur skulle nu en stackars Scylla kunna värja sig? Fågel. Norrländskt. Men också - väldigt oskylliskt - en deckare, tadaa! Det trodde ni inte!


Denna berättelse om ett brott utspelar sig i byn Långsvedjan, i en Västerbottnisk älvdal i mitten av 1950-talet. Under en brytningstid då Folkhemmet och det moderna Sverige är på stark frammarsch. Samtidigt som det hävdvunna och tryggt vedertagna fortfarande håller människorna i dessa bygder i ett starkt grepp.

Myrgörel är dialektalt för storspov, och även här hörs storspoven - lite till min förvåning - invid älven, bland fält och trädåkrar (ity skog finnes här icke längre). Jag älskar ljudet av storspoven.


Vad ska ni göra i helgen?
Städa, städa, städa, rensa, rensa, rensa. Och kanske åka ut i skogen (trädåkern) och leta svamp. Ja, så är det musikevenemang här i vår lilla by: Ara sia älva. Mer eller mindre lokala förmågor avnjutes till picknick.

14 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja, jag tror att den kan vara riktigt bra.

   Radera
 2. Den boken kände jag inte till. Låter som det finns att göra i helgen, musikaktiviteten låter trevlig ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror att det kan bli riktigt trevligt. Vi har anmärkningsvärt många musiker/musikaliska personer i vår pyttelilla by.

   Radera
 3. den boken skulle inte jag heller kunnat motstå. ska kolla "mitt" bibl. gillar att läsa om Västerbotten. det blir konsert med lokala förmågor fr min del också

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, är du också svag för det västerbottniska, det har jag missat. Kul! (jag lockas förvisso av norrländskt i gemen)

   Radera
 4. Den boken låter verkligen lockande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte nog att det skulle kunna vara något för dig :)

   Radera
 5. Det var en ny bok, tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är faktiskt helt nyutkommen, så i ordets rätta bemärkelse :)

   Radera
 6. Verkar som en intressant bok, kände inte till den. Har varit torra kantareller i skogen i år, än så länge, kanske blir bättre nu efter den lilla skvätten regn här om sistone. Annars får det bli sedvanlig blåbärsplock små omgångar i taget, i bästa fall kommer det att bli hyfsat med lingon också, trots torkan. Fyller frysen vartefter. Att gå i skogen kan jag inte tänka mig att vara utan. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flera veckor sedan jag kom ut i skogen. Det måste det bli ändring på!

   Radera
 7. Kul med ett tips på en författare och en bok som är helt okänd för mig.

  SvaraRadera

TBR mars

  Den 5:e mars presenteras Women's Prize for Fictions långlista och 11:e mars kommer Internationella Bookerprisets. Jag tänkte därför lä...