tisdag 29 oktober 2019

Tisdagstrion - Spännande och otäckt


Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken och denna vecka är temat: Spännande och otäckt. Nu är jag ju en särdeles lättskrämd typ som inte klarar av att läsa skräck och dessutom endast läser marginellt med deckare och spänningsromaner. Icke desto mindre har jag lyckats tota ihop trenne böcker som åtminstone med mina mått mätt är både otäcka och spännande. Och riktigt bra.Vanlig vardag som förvandlas till något mardrömsliknande. Vad händer med Fredrik? Är han galen?En dag kör en ung man vid namn Jim in i den lilla irländska landsortsstaden Castletownbere på en knallröd motorcykel, och livet blir sig aldrig mera likt för de tre föräldralösa systrarna Fiona, Róisín och Aiofe.

Baksidestexten låter en inte ana vad som väntar. Nästan lite magiskt, sagoaktigt. En mörk saga.Isserley är en ung kvinna med ett ovanligt utseende. Hon är kort till växten, har långa tunna armar och stora händer. I den djupa urringningen är ett par stora bröst väl synliga. Varje morgon ger hon sig ut i sin skraltiga Toyota runt de skotska högländerna, på jakt efter unga, välbyggda män - helst den ogifta typen utan familj - män som ingen kommer att sakna förrän efter en lång tid...   Varför är Isserleys kropp täckt av operationsärr? Vilka är de underliga männen som arbetar på gården där hon bor? Och varför är de alla så nervösa inför besöket av någon som kallas Amlis Vess?

Låt dig inte luras varken av titel, omslag (hocken fan har valt det, liksom?) eller baksidestext. Det handlar inte om det du tror. Otäckt, spännande och på sitt sätt vackert. Kan läsas som en allegori - om man vill. 

24 kommentarer:

 1. Under skinnet och Darling Jim har jag läst! Mannen under trappan vill jag läsa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Den är bra. Lågmält otäck.

   Radera
 2. Darling Jim finns oläst i min bokhylla. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plocka fram Darling Jim du! Det är välinvesterad lästid :)

   Radera
 3. Mannen under trappan är ny för mig men den låter intressant! Ska skriva upp den. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, den är absolut läsvärd. Riktigt bra, tyckte jag.

   Radera
 4. Mannen under trappan vill jag nog läsa. TV-serien är ju riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte att den var väldigt bra - och läskig. Har inte sett tv-serien, men kan tänka mig att boken lämpar sig väl att filmatisera.

   Radera
 5. Det där ser ut som spännande böcker.

  SvaraRadera
 6. har inte läst någon från din lista. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 7. har läst Faber. den var otäck minns jag. Marie Hermanson har jag läst annat av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är otäck, Fabers. Men bra.

   Radera
 8. Läst de två första, gillade.;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rekommenderar Fabers också. Tämligen speciella alla tre.

   Radera
 9. Mannen under trappan är en olycksbådande titel.

  (Gillar ditt: "Hocken fan har valt det". Du är väl inte från Jämtland?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, född i Göteborg men bott större delen av mitt liv utanför Stockholm. Har nog fått det från far min, som är Göteborgare: "Hocken fan har klippt dig". Vet inte var han fått det ifrån, men när jag nu blev nyfiken och började googla hittade jag en uppgift om att det finns i Skåne också. Mamma är från Skåne.

   Radera
 10. Har läst alla tre, och visst är de spännande! Och bra. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 11. Mannen under trappan började jag se som serie på SVT-play men det var så obehagligt så jag slutade titta. Kanske skulle jag klara att läsa boken. Marie Hermanson är ju en bra författare. Michel Fabers bok blir jag också nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är riktigt obehaglig 'Mannen under trappan', skräck på ett vardagligt och lågmält sätt. Fabers bok är väldigt speciell. Jag gillade den jättemycket.

   Radera
 12. Dom första två böckerna har jag läst, väldigt annorlunda var och en på sitt vis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är rätt annorlunda alla tre :)

   Radera

Veckans mening - vecka 41

  Veckans mening utgår från Robert på Mina skrivna ord : En mening från veckans läsning som av en eller annan anledning fått oss att stanna ...