måndag 28 oktober 2019

Utmaning: Authors & Characters - Charlotte


På måndagar går utmaningen Authors & Characters av stapeln hos Lyrans noblesser. Detta har gått mig fullkomligt förbi ända till härom dagen. Till skillnad från käre Robert, som uppenbarligen också funnit utmaningen helt nyligen, lyckades jag emellertid glömma bort den bara på ett par dagar - trots det jublande konstaterandet Men åh vad kul, det vill jag vara med på! Tack och lov tittade jag in till Robert på Mina skrivna ord och blev påmind. Så, härmed gör jag min debut och dagens namn är alltså Charlotte.

Det första författarnamn som slog mig var Charlotte Brontë, men eftersom det var just det Lyran valt, så tänkte jag variera mig lite. Andra namnformer lär vara ok så då väljer jag:


Eftersom jag är trädgårdsintresserad så hade jag lite koll på Lotte Möller redan innan hon nominerades till Augustpriset för Bin och människor - en bok jag absolut vill läsa. Möller är journalist, författare och fotograf och kanske mest känd för sina böcker med trädgårdsanknytning, men hon har skrivit annat också.En stor favorit när jag var barn - och för all del senare också - var den tecknade filmen Fantastiska Wilbur, som bygger på E B Whites bok Min vän Charlotte, eller Charlotte's Web som den heter i original. Sedan dess har det gjorts en ny, inte tecknad film, som jag däremot inte sett. I ärlighetens namn har jag inte läst boken heller, men den ligger faktiskt uppe på nattduksbordet och väntar.


Lilla grisen Wilbur inser en dag att grisar föds upp för att sedermera slaktas, och blir naturligtvis förtvivlad. Hans bästa vän, den litterata spindeln Charlotte, räddar honom med hjälp av sin spinnkonst. En ljuvlig historia.

Wilbur och Charlotte i den tecknade filmen

Trevligt tycker jag att en spindel får vara något annat än ett äckligt kryp - alternativt förvuxet monster. Spindlar är fascinerande små varelser med oförtjänt dåligt rykte.

Man kan titta på hela Fantastiska WilburYoutube.
För den som är nyfiken på spindlar rekommenderar jag FB-gruppen 'Spindelnätet'. En underbar grupp bestående av allt från experter till fobiker, startad av Kajsa Mellbrand.
Och vill man se världens sötaste spindel, typ, så tittar man här (även för fobiker)

10 kommentarer:

 1. har alltid gillat Lotte Möller. den lilla grisen Charlotte verkar ju också mycket trevlig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är spindeln som heter Charlotte :)

   Radera
 2. De där stora spindlarna (källarspindlar?) som dyker upp i bland annat badrummet varenda höst tycker jag är så vidriga. Det är min uppgift i familjen att ta dem av daga. Men det här verkar ju vara en snäll spindel som hjälper den söte lille nassen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det lockespindlar du menar? Eller husspindlar? De är ute på friarstråt om höstarna. Om de bor hos dig så innebär det att de hittar mat där. Vill du hellre ha kvar kusarna de äter? :)

   Radera
 3. Lotte Möller är min trädgårdsidol:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2010/09/bocker-som-forfoljer-mej.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fina böcker alla tre i länken. Är särskilt förtjust i Hannus bok.

   Radera
 4. Jättebra val! Första spindelkaraktären så vitt jag cet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, nej det är inte så gott om spindelkaraktärer i litteraturen.

   Radera
 5. Kände inte alls till dessa. Trevliga val! :)

  SvaraRadera

Veckans mening - vecka 41

  Veckans mening utgår från Robert på Mina skrivna ord : En mening från veckans läsning som av en eller annan anledning fått oss att stanna ...