tisdag 16 februari 2021

Tisdagstrion - Biblioterapi



Tisdagstrion utgår från Ugglan & Boken och denna vecka är temat alltså Biblioterapi (böcker som får mig att må bra)

Tja, med risk för att vara väldigt tjatig...


Mma Ramotswe är feelgood de lux för mig. Annars har jag, som bekant, svårt för det som vanligen benämns feelgood. Det här är nästa olästa del i serien. Den står och väntar i hyllan. 



Böcker om djur och natur får mig att må riktigt bra. Att få förundras över hur fantastisk naturen är gör mig faktiskt hög. Den här boken får stå som exempel. Den var kanske inte helt lättläst (i e lättlyssnad) - åtminstone inte inledningsvis - men ack så fascinerande. Jag har ju en faiblesse för bläckfiskar, ha ha. Den finns numera i svensk översättning: Djupsinne.



Wisława Szymborska är inte bara min favoritpoet, utan en av mina absoluta favoritförfattare överhuvudtaget. Vilket fantastiskt språk! Vilka dikter! Hon är helt enkelt enastående. Allt hon skriver berör mig. Hos andra poeter kan de vara mycket, men aldrig allt. Och Anders Bodegård, hur har han lyckats översätta henne så enastående bra? Vilken bedrift! Jag bugar mig och är dem båda evigt tacksam. 




16 kommentarer:

  1. Tack för tipsen! Szymborska ska jag kolla upp lite mer!

    SvaraRadera
  2. Jag har bara läst första delen i serien om Mma Ramotswe, men jag tror inte det blir fler. Den passade inte mig alls.

    SvaraRadera
  3. Mma Ramotswe har jag sett filmatiserad, Szymborska är trevlig läsning.

    SvaraRadera
  4. Åh Mma Ramotswe är ju klockren må bra läsning! Wisława Szymborska har jag inte hört talas om förut. Men jag har kommit att älska dikter så den boken vill jag absolut prova! Tack för fina tips! :)

    SvaraRadera
  5. McCall Smiths böcker är jag nyfiken på!

    SvaraRadera
  6. Har lät någon bok av McCall Smith. Tack för tips!

    SvaraRadera
  7. Jag läste Damernas detektivbyrå för många år sedan och har faktiskt några delar olästa här hemma också.

    SvaraRadera
  8. Precis så ser den bok av Wisława Szymborska ut som jag har i bokhyllan. Väldigt bra dikter. Damernas detektivbyrå gillas, både som bok och film, sett fler än jag läst. Vill inte kalla det feelgood... för ja, feelgood väljer jag helst bort.

    SvaraRadera
  9. Boken om bläckfiskar tror jag att min man läste och tyckte var intressant. Just det där att läsa något verkligt intressant där man lär sig något nytt kan verkligen få en på bra humör.

    SvaraRadera
  10. Måste läsa mer av Szymborska också.

    SvaraRadera
  11. Har läst flera av McCall Smiths böcker men inte denna. Kanske borde läsa vidare i serien.

    SvaraRadera
  12. Jag har läst två böcker om Mma Ramotswe, men föll inte för dem.

    SvaraRadera
  13. jag gillade en eller två av de första böckerna om Mma Ramotswe men sedan blev det inte mera. Djupsinne låter spännande. bläckfiskar är bland det obehagligaste jag vet. Wisława Szymborska gillar jag också

    SvaraRadera
  14. Håller helt med dig om Szymborska! Jag är inte heller så förtjust i feelgood, men tyckte om att läsa om Mma Ramotswe. Han har skrivit några böcker om en kvinna som har en delikatessbutik i en skotsk stad också (minns inte riktigt detaljerna), som jag gillade.

    SvaraRadera

Bokslut februari

  Här finns den ursprungliga planen för februari, men hur blev det då? Det har varit överjävligt på jobbet och jag har jobbat över i princi...