lördag 1 juni 2019

Erindring om kærligheden


Jo men faktiskt, jag har läst den, till slut! 460 sidor danska. Heja mig!

Kirsten Thorups nye roman handler om et kompliceret forhold mellem en mor og en datter og er et kraftfuldt tidsbillede fra anden halvdel af det tyvende århundrede. Kirsten Thorup har med "Erindring om kærligheden" foretaget en intens, konsekvent og radikal udforskning af de spændingsfelter, der ligger i et nært familieforhold.

Baksidestext: Tara rejser till Køpenhavn med drømmen om at blive skuespiller. Efter et sammenbrud mister hun fodfæstet. En række mænd passerer gennem hendes liv. Hun får en datter, Siri, som bliver hendes livs kærlighed, men hun har svært ved at finde sig til rette i rollen som mor. Efterhånden som Siri vokser op, udvikler deres forhold sig mere og mere dramatisk. Det kommer til adskillige brud, og i lange priioder lever de hver sit liv. Men hele tiden med en understrøm af kærlighed til hinanden.

Erindring om kærligheden er et dobbeltportræt af en mor og en datter - en konsekvent og radikal udforskning af forholdet mellem forældre og børn og af de stærke føllelse og konflikter, som er bygget ind i nære familierelationer. En roman om frigørelse og tab, om at miste og genfinde hinanden.

Men alltså, något vanligt mor-barn-förhållande rör det sig knappast om och udforskning af de spændingsfelter, der ligger i et nært familieforhold... är väl en sanning med modifikation, för nog lider mamma Tara av osjälvständig personlighetsstörning!? Eller är det bara jag som är yrkesskadad och diagnostiserar högt och lågt? Ja, vad gör det med ett barn, att växa upp med en sådan mor, dessutom ensamstående?

Relationsromaner är väl inte riktigt min grej, egentligen, men nog är den bra, absolut, riktigt bra! Trots att den på grund av min ovana vid danska var ganska trögläst, var den ofta svår att lägga ifrån sig.

Boken vann Nordiska rådets litteraturpris 2017 och min avsikt var att läsa den förra året. Så blev det nu inte.

Jag har fört upp den under utmaningen Hyllvärmare. Visserligen har den inte stått i hyllan i 20-30 år, som de andra, utan bara ett och ett halvt, men eftersom jag i andra sammanhang sett gränsen för hyllvärmare sättas vid ett år, och denna bok verkligen legat över mig alltsedan den inköptes, har jag valt att sätta upp den där. Dessutom får jag en avbockning i Kaosutmaningen, där jag nu klarat 27 titlar av 35. Heja mig - igen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En smakebit på søndag - Neandertalmänniskan

  Smakebiten utgår från Astrid Terese på Betraktninger . Dela med dig en snutt av det du läser just nu - inga spoilers! Nu var det länge sed...