söndag 2 juni 2019

Människornas jord


Indonesien 1898. Minke kommer från en förnäm javanesisk släkt och rör sig hemtamt bland de holländska kolonisatörerna. Han är intelligent och ambitiös, behärskar deras språk och är skolad i deras tankesätt. Men i det koloniala samhället nekas han samma rättigheter som de vita, gång på gång konfronteras han med dess ramar och begränsningar.

När han blir förälskad i Annelies, dotter till en holländsk affärsman och hans javanesiska konkubin, blir det början till ett uppvaknande. Tack vare Annelies och hennes familj förmår Minke bejaka sin indonesiska identitet och sitt eget folks traditioner, all dess skönhet och möjligheter men också dess grymhet och vrede.

Månadens språk för maj har varit indonesiska, och äntligen tog jag mig i kragen och läste Pramoedya Ananta Toers Människornas jord. En fantastisk bok! Jag måste absolut fortsätta med de resterande tre delarna av 'Burukvartetten': Ett barn av alla folk, Fotspår och Glashuset.
4 kommentarer:

 1. Det låter som en intressant bok!

  SvaraRadera
 2. Jättekul att du gillade! Jag kollade också upp den här serien till utmaningen, men sen valde jag nåt annat. Jag får väl återvända till den här senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag. Den var riktigt bra och jag ser verkligen fram emot att läsa följande delar :)

   Radera

En smakebit på søndag - Neandertalmänniskan

  Smakebiten utgår från Astrid Terese på Betraktninger . Dela med dig en snutt av det du läser just nu - inga spoilers! Nu var det länge sed...